Top-viinit

TOP 3 – Viinit kasvisruoalle

01.10.2018 Viinisuositukset Ulla Häkkinen + Kuva Sami Repo

Sommelier Ulla Häkkinen valitsi kolme parasta viiniä kasvisherkuille. Poimi viinit matkaan ja nauti Maailman kasvisruokapäivään sopivien makujen kera.

Kasvisruokien seurana kannattaa tarjota raikkaita, melko keveitä viinejä. Näin kasvisten oma maku säilyy. Valkoviineistä kasviksille sopivat hyvin muun muassa sauvignon blanc, riesling ja tammittamaton chardonnay. Punaisista pinot noir, gamay ja sangiovese loistavat kasvisten kavereina.

Sommelier-hovimestari Ulla Häkkinen pruuvasi kasvisruokien kylkeen sopivia viinejä. Korkkaa Ullan kolmen kärki ja nauti kasvisten ja viinien upeista aromeista!

3 x viini kasvisruoalle

Trimbach Pinot Gris Réserve 2015

571257, Alkon tuotesivu
Valkoviini / AC Alsace / Ranska
Trimbach
Pinot Gris
23,69 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Pinot gris & juureskeitto

Ranskan Alsacessa tuotetun pinot gris'n ensituoksu on feminiininen, hieman hajuvesimäinen ja hennohko. Hetken lasissa oltuaan tuoksu aukeaa makean hedelmäiseksi ja vienon kukkaiseksi. Kuivattu aprikoosi ja kypsän makea persikkaisuus yhdistyy hienosti mausteiden, hennon mehiläisvahan, savun ja hunajan sinfoniaksi. Maku on keskitäyteläinen, sitrusmaisen raikas ja runsas. Se on upeassa tasapainossa öljymäisen runsaan makean hedelmäisyyden ja mausteisuuden kanssa. Tarjoa viini esimerkiksi täyteläisen ja kermaisen mustajuurikeiton ja paahdetun pähkinäleivän kera.

Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2017

586067, Alkon tuotesivu
Valkoviini / Marlborough / Uusi-Seelanti
Jackson Estate
Sauvignon Blanc
15,98 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Sauvignon blanc & juusto-kasvissalaatti

Uusiseelantilaisen valkoviinin ensituoksu on raikas ja tuore. Lasista ryöpsähtää mahtava hedelmäpommi, jonka aromeissa on päällimmäisenä kypsät karviaiset. Ihahduttava raparperin, mustaherukkapensaan lehden ja nokkosen sävyttämä tuoksu saa lisäpotkua keveästä yrttisyydestä. Maku on kuiva ja raparperimäisen hapokas. Se on tuoksun tavoin huikean hedelmäinen ja aromaattinen. Mausta voi löytää vihreää omenaa, limesitruunaa ja tomaatinlehteä. Kokeile viiniä vaikkapa limellä ja basilikalla maustetun tomaattisen kesäkurpitsa-halloumi-kuskussalaatin kanssa.

Montes Alpha Pinot Noir 2016

497507, Alkon tuotesivu
Punaviini / DO Valle de Casablanca / Chile
Viña Montes
Pinot Noir
18,98 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Pinot noir & kasvispaistos

Chileläisen punaviinin tuoksu on intensiivinen, kehittynyt ja kypsän hedelmäinen. Siinä on punaisia luumuja, raikkaita punaherukoita, makeita vadelmia ja välimerellisiä vivahteita kuivatuista yrteistä. Avauduttuaan tuoksuun tulee ensin animaalisia, savuisia aromeja, jotka muuttuvat hennon orvokkisiksi. Keskitäyteläisen, raikkaan karpaloisen hapokkuuden sävyttämän viinin tanniinit ovat silkkiset. Tammikypsytyksen tuoma mausteisuus ja hento paahteisuus antaa miellyttävän lisän kypsään hedelmäisyyteen. Nauti viinin seurassa esimerkiksi Välimeren yrteillä ja juustokastikkeella aateloitua tomaattista munakoiso-kesäkurpitsapaistosta.

Vastaavia artikkeleita

Viini ja suklaa sulavat suuhun

16.12.2019 Kuva Laura Riihelä

Maistelussa viisi oranssiviiniä – katso viiniarviot!

02.09.2019 Ulla Häkkinen Kuva: Laura Riihelä

Kesäiset makuparit: 3 x juusto ja roseeviini

23.05.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä