Matka

Kanada matkalla viinimaaksi

18.10.2018 Pirjo Houni + Kuvat Jessica Emin

Ilmaston lämpenemisestä on ollut hyötyä Kanadan Nova Scotian viininviljelijöille. Tulevaisuuden odotukset on ladattu erityisesti kuohuviineihin.

Ilmaston lämpenemisestä on ollut hyötyä Kanadan Nova Scotian viininviljelijöille. Alueella voidaan nyt kasvattaa rypälelajikkeita, jotka eivät aiemmin menestyneet näin pohjoisessa. Tulevaisuuden odotukset on ladattu erityisesti kuohuviineihin.

Maisema muistuttaa Ranskan Provencea. Barbara Thomson-Searsin ja Sean Searsin viinitarha Petite Rivière on kuitenkin kaukana Euroopasta. Se on Kanadan Nova Scotiassa Atlantin rannikolla. Valkohiekkaisille rannoille on alle kymmenen kilometriä. Samoille seuduille tiedetään ranskalaisten perustaneen 1630-luvulla ensimmäiset viinitarhansa, kun he saapuivat Amerikan mantereelle. Monien hiljaisempien kausien jälkeen Nova Scotiasta on tulossa Kanadan kasvava viinialue. Kaksi muuta suurta ovat Niagara Toronton eteläpuolella ja Okanagan Valley Brittiläisessä Kolumbiassa. Nova Scotia on niitä pienempi, mutta sillä on omat erityispiirteensä. Atlantti on lähellä, ja vuorovesi voimakkaine vaihteluineen muodostaa alueelle oman mikroilmaston. Maaperä on entistä valtameren pohjaa.

Petite Rivièren viinitila sijaitsee samalla leveysasteella kuin Ranskan Bordeaux. Searsit ostivat paikan runsaat kymmenen vuotta sitten. Yhdysvalloista Minnesotasta kotoisin oleva Barbara työskenteli sisustussuunnittelijana, kanadalainen Sean it-alalla. Auto-onnettomuus muutti pariskunnan elämän silmänräpäyksessä.
”Aurinko häikäisi silmiä, ja ajoimme suoraan ohikiitävän junan kylkeen. Sitä seuranneista hetkistä emme muista mitään.”
Pitkän kuntoutuksen ja toipumisen jälkeen nelikymppinen pari halusi muuttaa elämäänsä terveellisempiin uomiin ja kouluttautui viinialalle. Sopiva viinitarhakin löytyi, kun Petite Rivière oli omistajan kuoleman jälkeen myynnissä.
”Myös alueen kauneus veti meitä puoleensa”, Barbara jatkaa.

Searsit pyrkivät mahdollisimman luonnonmukaiseen viljelyyn.
”Haluamme jatkaa edeltäjän filosofista ajattelua. Kemikaaleja ei käytetä ja sato korjataan käsin.”
Tarhalla työskentelee kokenut viinintekijä, ranskalainen Christian Perlot, joka tietää Barbaran ja Seanin mukaan viininviljelystä kaiken.
”Tässä työssä on oltava valtavan nöyrä. Kasvukausi on herkkää aikaa ja luonto voi järjestää nopeastikin muutoksia. On osattava toimia oikeaan aikaan. Jokainen vuosi on sitä paitsi aina erilainen”, Sean sanoo.
Nova Scotiassa ilmastonmuutos on alkanut jo näkyä. Hallaöiden määrä on vähentynyt ja kasvupäivien lisääntynyt sitten 70-luvun.
”Valtameren lämpeneminen saattaa siirtää sadonkorjuuta kuukaudella eteenpäin ja aina marraskuulle asti”, Sean arvelee.
Hän uskoo näkevänsä ilmastonmuutoksen vuoksi Nova Scotian rinteillä tulevaisuudessa entistä enemmän viiniviljelmiä. Ja tilan laajentaminen on Searseillakin mielessä. Nyt kaikki tilan 30 000 vuosittain tuottamaa viinipulloa ja siiderit menevät suoraan myyntiin Halifaxin lentokentälle sekä Nova Scotian kauppoihin ja ravintoloihin.

petiterivierevineyards.ca


Luckett Vineyards

Lähdemme ajamaan Halifaxista kohti Wolfvilleä ja Annapolis Valleyn laaksoa. Seutua, jota kutsutaan Nova Scotian hedelmälliseksi puutarhavyöhykkeeksi. Luckett vineyards kuuluu viinitarhoihin, joissa on suosittu ravintola ja ravintolassa iso terassi alas laaksoon avautuvine upeine näkymineen. Moderni sisustus tuo mieleen eurooppalaisten kaupunkien trendipaikat. Ravintola on avoinna toukokuusta lokakuuhun.

Keskellä viiniköynnöksiä on outo näky – kiljuvanpunainen englantilainen puhelinkoppi. Tarhan omistava Pete Luckett on taustaltaan britti. Hän muutti 70-luvulla Kanadaan ja loi siellä menestyvän supermarkettiketjun. Kanadalaisille hän on myös televisiosta tuttu. Viininviljelyyn hän panosti, kun ala lähti Nova Scotiassa parikymmentä vuotta sitten nousuun.
”Lähdin mukaan yrittäjän intohimolla ja seikkailumielellä, ja palkkasin tilalle pari loistavaa ammattilaista, jotka ymmärsivät rypäleistä ja viinin valmistuksesta”, Pete Luckett sanoo.
Tarhalla tuotetaan 108 000 pulloa vuodessa, ja nyt tilalla työskentelee myös oma tytär, Geena Luckett.

Aiemmin Nova Scotiassa viiniköynnökset ovat olleet kylmyyttä sietäviä hybridilajikkeita, mutta tulevaisuudessa Pete Luckett uskoo viljelmillä kasvavan enemmän herkempiä rypäleitä, kuten Rieslingiä ja Chardonnayta.
”Uskon, että tulevaisuus on myös kuohuviineissä”, hän sanoo.
Ilmasto lämpenee, mutta luonto näyttää muutenkin oikullisuuttaan. Alkukesästä lämpötila laski yöllä pakkasen puolelle, ja halla tuhosi osan Nova Scotian viiniköynnöksistä.
”Halla oli tappavaa. Pahin vuosikymmeniin. Kolme yön tuntia voi muuttaa viinitarhojen elämän ja toimeentulon pitkäksi aikaa. Saattaa kestää parikin vuotta ennen kuin köynnökset täysin taas toipuvat”, Pete Luckett sanoo huokaisten.

luckettvineyards.com


Domaine de Grand Prén

Wolfvillessä Domaine de Grand Prén viinitarhan pihapiirissä kaikki on pienintä ruohonkortta myöten ojennuksessa.
Moni alueella kiittelee paikan sveitsiläistä omistajaa Hanspeter W. Stutzia siitä, että hän on omalla toiminnallaan nostanut koko Nova Scotian viinialueen tasoa, solminut yhteyksiä paikalliseen yliopistoon ja panostanut viinien laadun kehittämiseen.
”Vielä 90-luvun alussa Nova Scotiassa oli viinien sijaan vahva olut- ja rommikulttuuri, ja monissa ravintoloissa tarjottiin yhtä ja samaa ruokaa. Mutta maisemat olivat huikaisevat, meri tarjosi herkkujaan ja Halifaxin kansainväliseltä kentältäkin Wolfvilleen oli vain tunnin matka. Näin täällä valtavat mahdollisuudet”, pankkiirina työskennellyt Hanspeter sanoo.

Kanada oli hänelle bisnesyhteyksistä entuudestaan tuttua. Kun maan hintakin oli vain murunen verrattuna Sveitsin tasoon, Hanspeter osti vanhan viinitilan. Nyt siellä työskentelevät myös hänen aikuiset lapsensa. Poika Jürg Stutz on opiskellut viisi vuotta Wädenswillissä Sveitsissä viininvalmistusta. Perhetila tuottaa 120 000 pulloa vuodessa.
”Parasta työssäni on luovuus ja uusien ideoiden kehittäminen. Samalla pitäisi kuitenkin osata seurata viinimaailman vahvimpia virtauksia.”

”Tiesimme ettemme pystyisi kasvattamaan esimerkiksi Sauvignon Blancia tai Pinot Grigiota täkäläisessä ilmastossa, vaikka maaperä olisi niille täydellistä”,  Hanspeter kertoo. Oli kehitettävä jotakin uutta ja omaa. Syntyi tidal bay, alueen oma valkoviiniluokitus.
”Vaikka tidal bay -viinit ovat standardoituja, jokainen tila voi silti tuoda niihin omaa twistiään. Viinit sopivat erityisen hyvin nautittavaksi merenelävien kanssa”.

grandprewines.ns.ca
Lue lisää tidal baysta.


Nova Scotia Icewine Festival

Helmikuussa vietetään Nova Scotiassa festivaaleja jumalten nektariksikin kutsutun icewinen kunniaksi. Jäätyneistä rypäleistä valmistettu makea juoma on erityisesti aasialaisten suosiossa, ja sitä maistellaan niin pääsiäisenä kuin joulunakin. Festivaali on useamman viinitarhan yhteinen tapahtuma.

nsicewinefest.com


 

Vastaavia artikkeleita

Tidal bay -viinityyli tulee Kanadasta

18.10.2018 Elisa Johansson + Kuvat Jessica Emin

Sloveniassa oranssin viinin alkulähteillä

14.09.2018 Mika Niiniranta + Kuvat Susa Junnola

Video viinitarhalta: Katso, miten viiniköynnös kasvaa Bordeaux’ssa

24.06.2015 Teksti Juha Berglund + Kuva Antti Rinta-Huumo