viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Juha Berglund: Etämyynti, alkoholilaki ja alkoholipolitiikka kummastuttavat
Kolumnit

Juha Berglund: Otetaan käyttöön Ruotsin malli

10.10.2018 Juha Berglund

Euroopan komission toissapäiväinen viesti Suomeen oli selvä. Siinä suhtauduttiin selkeän kriittisesti sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmaan, joka kieltäisi etämyynnin Suomeen.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Komission notifikaatio osoittaa jälleen kerran, kuinka STM:n toiminta on ollut järjestelmällisesti tarkoitushakuista. Lainsäätäjän pitäisi viimeistään nyt ymmärtää, ettei Suomi ole poikkeus Euroopassa. Jos suunniteltu etämyyntikielto toteutuisi, Suomi olisi ainoa jäsenvaltio Euroopassa, jossa etämyynti olisi kielletty.

Viinilehti on moneen kertaan ehdottanut, että meilläkin otettaisiin käyttöön Ruotsin malli. Ruotsissakin on alkoholimonopoli ja etämyynti on ollut siellä sallittua noin kymmenen vuoden ajan. Etämyynnin osuus on kuitenkin pysynyt varsin maltillisena: se on vain noin yksi prosentti kokonaiskulutuksesta.

STM:n tarjoama vaihtoehto etämyynnille on ollut etäosto, jossa kuluttaja itsenäisesti järjestää ulkomaisten ostostensa kuljetuksen Suomeen myyjän sijasta. Siinä tapauksessa ei kuitenkaan ole viitsitty kertoa kenellekään, että etäostossa kuluttaja maksaa arvonlisäverot ja muut verot kahteen kertaan. Etäosto on muutenkin tehty käytännössä äärimmäisen vaikeaksi. On mahdotonta kuvitella, että vaikkapa sadan euron etäostosta kuluttajat hakisivat – ja saisivat – takaisin maksamansa verot vaikkapa Saksan tai Ranskan viranomaisilta.

Etämyynti myös nimenomaan varmistaa valtiolle verotulot, toisin kuin julkisuudessa on moneen otteeseen väitetty. Etämyyjät kun joutuvat rekisteröitymään Suomeen.

Nähtäväksi jää, mitä STM keksii seuraavaksi. Sen kommentointi omilla sivuillaan on ainakin varsin hämäävää ja tarkoituksenhakuista.

Juha Berglund

Viinilehden perustaja ja julkaisija, sekä Château Carsinin isäntä

Lue lisää

Melkein vapaata kauppaa – tullin tehovalvonta pähkinänkuoressa

01.07.2023 Teksti Venla Rossi + kuva Shutterstock

Viiniharrastajat turhautuvat viinien verkko-ostamisen hankaluuteen

28.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Alkoholipolitiikka: missä mennään vaalien alla?

27.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä