viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Juustot

Mozzarella

06.09.2018 Antti Uusitalo + Kuva Sami Piskonen

Lumenvalkoinen, pyöreä ja miellyttävän pehmeä mozzarella on Italian lahja keveiden tuorejuustojen ystäville. Se maistuu roseeviinin kanssa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Lumenvalkoinen, pyöreä ja miellyttävän pehmeä mozzarella on Italian lahja keveiden tuorejuustojen ystäville. Mozzarellan koti on Etelä-Italiassa, Lazion ja Campanian maakunnissa.

Aikaisemmin tuorejuuston raaka-aineena käytettiin yksinomaan vesipuhvelin maitoa. Kun juuston maine kiiri Italian rajojen ulkopuolelle, mozzarellaa ryhdyttiin valmistamaan myös lehmänmaidosta. Alkuperäinen Campanian maakunnassa vesipuhvelinmaidosta valmistettu mozzarella sai alkuperäsuojan vuonna 1996 ja sen tunnistaa Mozzarella di Bufala Campana -merkinnästä.

Mozzerella nimi viittaa Campanian maakunnan murresanoihin mozza tai mozzare, jotka tarkoittavat leikkaamista.
Perinteisissä pienjuustoloissa noudatetaan edelleen käsityön perinteitä ja mestarit leikkaavat pienet ja pyöreät mozzarella-annospalat käsin. Leikkaaminen ei ole herkkäsormisten hommaa. Tuorejuuston valmistuksessa juustomassa nostetaan kuumaan veteen, jonka ansiosta massa tiivistyy pehmeän joustavaksi palloksi. Mestarit leikkaavat siis tätä lähes sata asteisessa vedessä käynyttä kuumaa juustomassaa käsin.
Tosin nykyisin tehokkaat ja kuumuutta pelkäämättömät koneet hoitavat yhä useammin höyryävän juustomassan leikkaamisen.

Mozzarellaan pätee sanonta: ”Mitä tuoreempaa, sen parempaa”. Tuoreessa mozzarellassa maistuu raikas maito ja sitä kannattaa kesällä leikata eväsleipien väliin, salaattiin ja pizzojen päälle.

Kesä on myös roseeviinien aikaa, joten mozzarellanseuraan sopii herkän pinkki viini Bardolinosta, Veneton maakunnasta. Gardajärven itäpuolella sijaitseva Bardolinon viinialue tunnetaan keveistä punaviineistä, mutta viime vuosina myös roseiden suosio on kasvanut tasaisen varmasti. Zenaton viinitilan Bardolino Chiaretto valmistetaan kahdesta venetolaisesta lajikkeesta, Corvinasta ja Rondinellasta, jotka ovat saaneet rinnalleen kansainvälisesti tunnetun Merlotin. Herkän värin salaisuus on rypäleiden kuorien lyhyt uuttaminen rypälemehussa. Uuttamisen aikana kuorien väriaineet liukenevat vaaleaan mehuun. Raikkauden ja puhtaan hedelmäisyyden varmistamiseksi viiniä ei kypsytetä tammitynnyreissä ennen pullotusta.
Zenaton Bardolinossa tuoksuvat kesän punaiset marjat, kuten mansikat ja vadelmat. Viinin maku on täysin kuiva, miellyttävän hedelmäinen ja kepeän herukkainen. Hurmaava italialainen roseeviini on mainio valinta myös silloin, kun grillissä tirisee halloumi-juusto.

Viinisuositus

Zenato Bardolino Chiaretto 2017
Alko 956997, 10,99 €

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Juustojen rakastajille: 3 x sinihomejuusto + viini

19.10.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä