Matka

Lasissa Mendozaa

21.09.2018 Kalle Naatula + Kuvat Matt Wilson

Jotain uutta, jotain vanhaa. Argentiinan muhkeissa punaviineissä maistuu nyt aiempaa enemmän rypäleiden puhtaus ja kasvupaikka.

Jotain uutta, jotain vanhaa. Argentiinan muhkeissa punaviineissä maistuu nyt aiempaa enemmän rypäleiden puhtaus ja kasvupaikka.

Tunnetaan erityisesti muhevista malbeceistaan, mutta nykyisiin alueen viinit hellivät viininystävää myös raikkaudellaan. Kasvupaikka, maaperä ja rypälelajike maistuvat viineissä entistä puhtaammin.
Myös viinimatkailijalle Mendoza tarjoaa elämyksiä: alle tunnin ajomatkan päässä kaupungista on monia kiinnostavia, toisistaan poikkeavia viinitiloja. Me kävimme niistä kolmella.


1. Laatuviinien airut

Bodega Catena Zapatan viinitila sijaitsee Agrelossa Luján de Cuyon ala-alueella. Sinne ajaa noin kolme varttia Mendozan kaupungista. Tilalla on tuotettu viiniä yli sata vuotta, mutta kolmannen sukupolven tilallinen ja viinintekijä Nicolás Catena Zapata muutti tilan viinintekoprosesseja merkittävästi. Häntä voidaan pitää yhtenä argentiinalaisten laatuviinien airuista.
“Nicolásin missio oli tuottaa maailmanluokan viinejä Mendozassa ja mullistaa Argentiinan viinintuotanto. Hän toi maahan ensimmäisten joukossa uutta viininvalmistusteknologiaa, teki paljon tutkimustyötä viinitarhoilla ja kehitti uraauurtavat high altitude -istutukset. Näin syntyi esimerkiksi Adrianna-viinitarha”, kertoo tilan opas Mercedes Labat.

Adriannan tarha sijaitsee Gualtallaryn ala-alueella Uco Valleyssa ja sen korkeimmat kohdat ovat puolentoista kilometrin korkeudessa. Niin ylhäällä lämpötilavaihtelut ovat suuria, ilmakehä ohutta ja auringon lämpö paahtavaa. Köynnös reagoi tähän kehittämällä rypäleisiin paksut kuoret, mikä antaa punaviineihin konsentroituneita tanniineja ja syvää väriä. Lämpimät päivät ja viileät yöt mahdollistavat pitkän kasvukauden, ja sen myötä rypäleisiin kehittyy eloisa hapokkuus. Karussa maaperässä köynnökset tuottavat niukemman sadon, mutta sitäkin aromikkaampia rypäleitä. Runsaat tanniinit ja hapokkuus antavat viineille myös upean ikääntymispotentiaalin. Ja tämä kaikki heijastuu lopulta viinien luonteikkuuteen. Tilan nykyinen johtaja Laura Catena on täydentänyt isänsä työtä perustamalla Catena Institute of Wine -tutkimusinstituutin, joka tutkii erityisesti terroirin vaikutusta viineihin.
”Adrianna-tarha onkin todennäköisesti maailman tutkituin tarha”, Mercedes kertoo.

Bodega Catena Zapatan viineihin käytetään ainoastaan tilan omilta kuudelta nimetyltä viinitarhalta poimittuja rypäleitä. Yhteensä tarhojen koko on 520 hehtaaria. Tilalla kannattaa maistaa erityisesti Adrianna Vineyard White Stones – ja White Bones -chardonnayt. Punaisista ohittamattomia ovat Adrianna Vineyard Fortuna Terrae Malbec, Catena Zapata Nicasia Vineyard Malbec sekä legendaarinen Nicolás Catena Zapata.
Tila tarjoaa opastettuja kierroksia ja maistatuksia. Visiitti on varattava etukäteen.

catenawines.com


2. Inhimillinen jätti

Bodega Nortonin tilan omistaa kristalleistaan tunnettu Swarovskin perhe. Perdrielissä Luján de Cuyon ala-alueella sijaitseva tila perustettiin jo vuonna 1895. Nykyisin sitä johtaa omistajasukuun kuuluva Michael Halstrick. Hän kertoo Nortonin olevan merkittävä työllistäjä alueella.
“Tuotannostamme noin 55 prosenttia tulee omista rypäleistä, loput ostamme kaikkiaan 180 sopimusviljelijältä. Yhteistyömme on tiivistä”, Michael kertoo. Tilalla on selkeät arvot. Viinintuotannossa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita ja työntekijöiden eduista pidetään huolta. Tilalla noudatetaan Corporate Social Responsibility -vastuullisuuskäytäntöä, johon kuuluvat muun muassa työntekijöille tarjotut asumismahdollisuudet, terveydenhoito ja koulutus.

Nortonilla on omistuksessaan yhteensä 1 200 hehtaaria tarhoja, joista noin 750 hehtaaria on tällä hetkellä täydessä tuotannossa. Tila tuottaa vuosittain yli 20 miljoonaa pulloa viiniä. Vaikka Nortonin toiminta on isossa mittakaavassa, pääviinintekijä David Bonomi haluaa tehdä etenkin tilan huippuviinit mahdollisimman vähäisellä puuttumisella.
“Esimerkiksi lippulaivaviinimme käyvät villihiivoilla. Käytän valkoviineissä hieman hienoja sakkoja tuomaan rakennetta mutten lisää entsyymejä viinien kirkastamiseksi. Odottelemme parhaillaan uusia betonimunia käymissammioiksi. Kellarissa haluan pitää viinierät mahdollisimman pieninä, esimerkiksi omina palstoinaan, näin meillä on sekoitusvaiheessa enemmän rakennuspalikoita”.

Nortonin viinejä tuntuu yhdistävän mainio hinta-laatusuhde sekä puhdaspiirteisyys. Kuohuviinit lukeutuvat Argentiinan kiinnostavimpiin. Valkoisista Reserva Chardonnay on erityisen hieno – siinä maistuu Bonomin rakkaus Chablis’ta kohtaan. Huippupunaviineistä huokuu vanhojen köynnösten tuoma kompleksisuus sekä hieno ikääntymispotentiaali. Punaisista kannattaa maistaa Privada Family Blendin ohella tyylikkään moniulotteiset Lote A 115 Malbec, Lote Negro Unique Edition ja Gernot Langes -lippulaivaviini.
Norton tarjoaa kävijöille maistatusten ja kierrosten lisäksi erikoisherkkuja. Tilalla on myymälä ja netissäkin aaltoja nostattanut La Vid -ravintola. Nortonilla on myös mahdollisuus osallistua sadonkorjuuseen sekä kokeilla taitojaan viinintekijänä: winemaker for a day -konseptissa vierailijat pääsevät valmistamaan oman sekoitteensa. Varaukset on tehtävä etukäteen.

norton.com.ar


3. Kahdet kasvot

 

Puolentoista tunnin ajomatkan päässä Mendozan kaupungista lounaaseen maailmanmeno muuttuu. Aavikkomaisilla alueilla tapaa kaktuksia ja puskia, toisaalla vehreitä keitaita. Matkalla näyttäytyy myös Mendozan nurja puoli: vähäosaisempi väestö elää melko vaatimattomissa oloissa.
Kohteenamme on Enzo Bianchi Winery Uco Valleyssa, Vista Floresin ala-alueella. Laaksoa pidetään yhtenä Mendozan kiinnostavimmista viinintuotantoalueista. Tilalla vastassa on Bodegas Bianchin viinintekijä ja viinitarhavastaava Silvio Alberto.
”Bianchin perheyritys on perustettu vuonna 1928 ja sen pääpaikka Valentin Bianchi Winery on San Rafaelin alueella. Tämä Uco Valleyn tila on verrattain tuore projekti. Täällä meillä on 170 hehtaaria, josta neljällekymmenelle on istutettu viiniköynnöksiä. Suunnitelmissa on ottaa kaikki hehtaarit käyttöön viiden vuoden sisään”, Alberto kertoo. Mendoza on monimuotoisuudessaan kiehtova, mutta haasteitakin on. Esimerkiksi vettä on vähän kuumalla ja kuivalla viinintuotantoalueella.
“Andit antavat elämää. Lumi sulaa keväällä ja valuu vetenä vuorilta alas laaksoihin. Vesi kerätään talteen ja pumpataan tippakastelujärjestelmällä viinitarhoille.”

Alberto on seurannut Argentiinan viinialaa jo vuosia ja nähnyt sen muuttuvan.
“Viinin kulutus on laskenut ja laatu noussut. 1970-luvulla viiniä juotiin noin 90 litraa asukasta kohden, nyt noin 20 litraa. Vielä kaksikymmentä vuotta sitten viinit olivat oksidoituneita ja tuhteja. Nyt osataan suojella aromeja sekä säilyttää puhtaus ja raikkaus.”
Alberto on ollut itsekin vahvasti mukana kouluttamassa uutta sukupolvea.
“Kymmenen viime vuoden aikana viinintekijöistä on tullut kuin kuuluisia rokkistaroja. Opetan yliopistossa enologista kemiaa, ja monet nykypäivän viinintekijöistä ovat olleet oppilaitani”, hän toteaa isällisellä ylpeydellä.

Bianchin tuotannosta kannattaa tutustua ainakin aromaattiseen Elsa Bianchi Torrontésiin ja vasta pari vuosikertaa pullotettuun, vivahteikkaaseen ja mineraaliseen Famiglia Bianchi Viognieriin. Punaviineistä kannattaa maistaa intensiivisiä Famiglia Bianchi Cabernet Sauvignonia sekä Bianchi Particular Malbecia ja Cabernet Francia. Erityismaininnan arvoinen on tilan moniulotteinen lippulaivaviini Enzo Bianchi. Tila tarjoaa kierroksia ja tastingeja. Vierailut kannattaa sopia etukäteen.

casabianchi.com.ar


 

Vastaavia artikkeleita

Mendoza & Malbec – huippupari

10.03.2011 Seppo Määttänen