Artikkelit

Cheddar on Englannin kuuluisin juusto

06.09.2018 Antti Uusitalo + Kuva Sami Piskonen

Cheddar on Britannian tunnetuin ja tiettävästi yksi vanhimpia yhä valmistettavia juustoja.

Cheddar on Britannian tunnetuin ja tiettävästi yksi vanhimpia yhä valmistettavia juustoja.

Englannin kuninkaan hovikirjanpidosta vuodelta 1170 löytyy Henri II määräämä 4,6 kilon cheddar-juustotilaus. Myös muiden maiden hallitsijoille maistui cheddar, eivätkä juustokuljetukset Lounais-Englannista sijaitsevasta Somersetistä hoviin olleet harvinaisia. Muun muassa 1600-luvulla elänyt Kaarle I oli tunnetusti suuri cheddarin ystävä.

Aidolla englantilaisella cheddarilla ei ole mitään tekemistä elintarvikeväreillä ehostetun, hampurilaisten välistä löytyvän, oranssinkeltaisen sulatejuuston kanssa. Todellisuudessa cheddar on vaalea, kiinteä ja erittäin täyteläinen juusto, joka sopii runsaiden makujen ystäville. Juuston ainutlaatuisen maun salaisuus kätkeytyy valmistukseen, jolla on jopa oma nimi, cheddarointi. Juustomassa leikataan ja puristetaan kahteen kertaan, jolloin heraa erottuu mahdollisimman paljon ja kypsyessään juusto saa vankan rakenteen. Valmistuksessa käytettävä hapate antaa cheddarille kirpeän luonteen.

Cheddar-nimeä ei ole suojattu, joten sitä käytetään huoletta myös esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Kanadassa valmistetuista juustosta. Perinteet elävät edelleen cheddarin synnyinseudulla Somersetin kreivikunnassa, jossa pienjuustolat tekevät hartiavoimin töitä ylläpitääkseen aidon juuston mainetta. Perinteisen cheddarin tunnistaa kivenmurikkaa muistuttavasta harmaasta ulkokuoresta ja vaaleankeltaisesta sisuksesta. Nuoren, muutaman kuukauden kellarissa kypsyneen cheddarin maku on täyteläisen kermainen, kun taas kypsän, jopa 15 kuukautta kypsyneen juuston aromi on miellyttävän pähkinäinen.

Cheddarin runsas ja voimakas maku vaatii viiniltä vahvaa luonnetta. Sopivia ominaisuuksia omaa perinteinen alsacelainen pinot gris -valkoviini. Alkon tilausvalikoiman puolikuiva pinot gris kesyttää cheddarin maun. Domaine Joseph Scharschin kuudennessa sukupolvessa toimivan viinitilan köynnöksiä hoidetaan täysin luonnonmukaisin menetelmin. Clos Saint Materne Pinot Gris on aromiltaan kypsän hedelmäinen, aavistuksen hunajainen ja aromaattinen. Viinin mehevä maku ja kiitettävä hapokkuus ovat ominaisuuksia, joiden ansiosta Clos Saint Materne Pinot Gris on erinomainen valkoviini voimakkaille koville juustoille.

Viinisuositus

Clos Saint Materne Pinot Gris 2016
Alko tilausvalikoima 909547, 23,70 €

Vastaavia artikkeleita

3 aromaattista viiniä, 3 juustoa – katso parhaat makuparit

19.06.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Kesäiset makuparit: 3 x juusto ja roseeviini

23.05.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Samppanja on erinomainen juustoviini

11.04.2019 Antti uusitalo + Kuva Sami Piskonen