Brebiou on pehmeä ranskatar

Juustot

Pyreneiden vuoristossa, lähellä Atlantin valtameren rannikkoa syntyvä samettisen pehmeä Le Brebiou todistaa, että ranskalaiset hallitsevat lampaanmaidon valmistamisen juustoksi.

Brebiou ei voi rehvastella satojen vuosien historialla, sillä se ilmestyi juustokauppojen valikoimiin vasta 1990-luvun alkupuolella. Tuolloin suuri ranskalainen maidonjalostajayritys Bongrain toi markkinoille pehmeän, kepeän ja miedon lampaanmaitojuuston, joka on muutamassa vuosikymmenessä hurmannut herkuttelijat ympäri maailmaa.

Brebioun tunnistaa kellertävästä ja ryppyisestä pinnasta, joka jäljittelee pellavakankaisiin puristettujen perinnejuustojen ulkonäköä. Kun vaalean juuston leikkaa auki, paljastuu lumenvalkoinen sisus. Vaalean värin salaisuus on juuston nopea valmistus. Pastöroidusta lampaanmaidosta valmistettu juustomassa puristetaan kevyesti muotteihin ja sitä kypsytetään vain pari viikkoa. Brebiou on maultaan kevyt, raikas ja rahkainen. Mitä syvemmälle sisukseen pureutuu, sen hapokkaammaksi maku muuttuu. Mieto ranskalainen lampaanmaitojuusto sopii aterian jälkeiselle juustotarjottimelle, mutta myös alkupalaksi, aamiaisleivän väliin tai raikkaaseen vihersalaattiin.

Brebioun kevyt, lempeän hapokas maku kaipaa rinnalleen kepeän valkoviinin tai raikkaasti pirskahtelevan kuohuviinin. Lounais-Ranskan Limoux’n viinintuotantoaluetta pidetään kuohuviinien synnyinseutuna. Kuohuviinin valmistuksen pitkistä perinteistä Limoux’n alueella todistaa vuodelta 1531 säilynyt teksti, jossa Saint-Hilairen luostarin munkit kirjoittavat valmistamastaan kevyesti kuplivasta viinistä. Antech Limoux Blanquette de Limoux Brut valmistetaan vaaleista Mauzac, Chardonnay ja Chenin Blanc -lajikkeista. Ennen lopullista korkitusta kuohuviini kypsyy kellarissa 18 kuukautta. Kuohuviini on maultaan kuiva, puhtaan hedelmäinen, virkistävän sitruksinen ja juuri sopivan kevyt pehmeälle lampaanmaitojuustolle.

Viinisuositus

Antech Limoux Blanquette de Limoux Brut
Alko 918877, 17,15 €

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden tilaajien joukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä