Matkat

5 x viinimatkailijan Lontoo

18.07.2018 Anneli Lenkkeri + Kuvat Ilpo Musto

Lontoo tarjoaa viininrakastajalle tasting-elämyksiä, mielenkiintoisia viinikauppoja, brittiviinejä ja hauskoja herkuttelupaikkoja. Lue Lontoon matkavinkit!

Saarivaltion pääkaupunki hemmottelee viininrakastajaa uusilla elämyksillä. Tarjolla on niin hauskoja herkuttelupaikkoja, korkealle kohoavia tasting-elämyksiä kuin yhä mielenkiintoisempia viinikauppojakin. Trendikkäitä brittiviinejä unohtamatta.

Vagabond-baarissa viinejä voi maistella myös kätevästä itsepalveluautomaatista.

1. Lasissa kotimaista

Vagabond-ketjun uusimmassa viinibaarissa paitsi nautitaan, myös valmistetaan viinejä. Baaripöytien takana pönöttävät terästankit ja kahteen kerrokseen asetetut tammitynnyrit ovat ahkerassa käytössä.

”Tynnyreissä kypsyy englantilaista chardonnayta, terästankeissa puolestaan Pinot Noir -roseeta. Sen olisi tarkoitus sopia erityisen hyvin ruokaviiniksi”, Vagabondin viinintekijä Gary Monery kertoo.

Australialainen Monery on mukaansatempaavan innostunut viinintekemisen mahdollisuuksista Englannissa. Hän tekee viinejä myös Ranskassa ja Etelä-Aftikassa.

Vagabondin viinibaareissa on tarjolla parisen sataa eri viiniä, joita voi joko ostaa mukaansa tai nauttia baarissa kymmenen punnan lisämaksusta. Viinivalikoima vaihtelee baarista toiseen, mutta lähinnä pikkuannoksista koostuva menu on kaikissa sama. Pääosassa on viini.

Lisää brittiviinejä voi maistella Lightermanin gastropubissa King’s Crossin alueella.

“Olemme omistaneet osan viinilistastamme brittiviineille, joista on tullut yhä trendikkäämpiä. Esimerkiksi englantilaisia kuohuviinejä on tarjolla pulloittain”, Lightermanin juomista vastaava Marc-Andrea Levy kertoo.

Kuohuviinien lisäksi listalta löytyy brittiläisiä valkoviinejä, roseita ja punaviinejäkin. Tarjolla olevat uuden maailman viinit keskittyvät nekin paljolti orgaanisten tilojen viineihin.

“Gusbourne Blanc de Blancs on hyvä esimerkki siitä, mitä englantilainen kuohuviini voi parhaimmillaan olla”, Levy sanoo ja vinkkaa kokeilemaan juomaa puugrillissä valmistetun kalan kanssa. Kevyet brittiviinit puolestaan maistuvat erilaisten piiraiden seurana.

Vagabond Wines, Battersea Winery, Unit 12 Circus Village West, Circus Road West, 
Battersea Power Station, London SW11 8EZ

vagabondwines.co.uk/portfolio/battersea-power-station/

The Lighterman, 3 Granary Square, London, N1C 4BH

thelighterman.co.uk


Berry Bros. & Ruddin uudesta myymälästä löytyy yli 1300 viiniä ja muuta alkoholijuomaa.

2. Innostavat viinikaupat

St Jamesin kaupunginosassa, kuninkaallisten residenssien läheisyydessä, on vuosisatoja sijainnut monia hovihankkijoiden liikkeitä. Yksi näistä on Britannian vanhin viinikauppaa harjoittava liike Berry Bros. & Rudd. Se on toiminutsamoissa tiloissa St James’s Streetillä vuodesta 1698 saakka.Täällä sijaitsi myös Berry Bros. & Ruddin perinteikäs viinikauppa viime vuoden kevääseen, jolloin liike avasi samaan kortteliin Pall Mall –kadun puolelle uuden, entistä suuremman ja huomattavasti modernimman viinimyymälän.

Vanhan viinikaupan tiloissa toimii nyt pieni museo, joka vie kävijän Yrjö-kuninkaiden ajan tunnelmiin ja kertoo perheyrityksen tarinan sen alkuajoista lähtien. Uuden viinimyymälän puolelta löytyy asiantuntevan ja ystävällisen palvelun lisäksi yli 1 300 eri viiniä ja muuta alkoholijuomaa. Hintahaitari on suuri, aina 10 punnasta 10 000 puntaan per pullo.

Vinoteca-ketjulla on myymälöitä ja viinibaareja kuudessa eri kaupunginosassa. Niitä kaikkia yhdistää välitön tunnelma, mutkaton ruoka ja eri puolilta maailmaa tulevat viinit. Viinilista sisältää 200 eri viiniä, joista 25 on saatavilla myös laseittain. Marylebonen Vinotecassa aterian kanssa valitun viinin saa maanantaisin take away -hintaan. King’s Crossissa ja Cityssä sijaitsevat viinibaarit aukeavat arkisin jo aamiaisaikaan. Viikonloppuisin on tarjolla maittavaa brunssia.

Berry Bros. & Rudd, 3 St James’s Street ja 67 Pall Mall, www.bbr.com

vinoteca.co.uk


Petersham Nurseries -puutarhamyymälä tarjoaa romanttiset puitteet lounaalle.

3. Visailuja ja kukkatarhan rauhaa

Spitalfieldsin torikauppa käy vilkkaana seitsemänä päivänä viikossa. Kun toripäivä hiljenee, rennosta tunnelmasta voi nauttia toria reunustavissa baareissa, ravintoloissa ja ruokakojujen edustoilla.

Bedales Winesin pienessä viinibaarissa on juuri alkamassa viini- ja juustomestari Dan Belmontin kahdesti kuussa vetämä viinivisa. Visaan osallistuville on kaadettu kolmeen lasiin viinejä, joita maistelemalla ensin arvuutellaan niiden alkuperää. Sokkomaisteluja seuraa kaiken kaikkiaan kolmekymmentä pääosin viiniin ja ruokaan liittyvää kysymystä. Visan päätteeksi Belmont kerää vastauslipukkeet ja huutelee sitten muhkealla bassoäänellään oikeat vastaukset ennen kuin palkitsee voittajan pullollisella itävaltalaista valkoviiniä.

Dan Belmont isännöi kahdesti kuussa viinivisailuja Bedales Winesin viinibaarissa.

Bedales Winesin viinibaarit sijaitsevat Lontoon kolmella kuuluisalla katetulla torilla eli Spitalfieldsissä, Leadenhallissa ja Borough Marketilla. Leadenhallin viinibaarin tapaan myös täällä Spitalfieldsissä keskitytään ruokapuolella juusto- ja leikkeleannoksiin. Kaikki noin 400 eri viiniä ovat esillä baarien seinät täyttävillä hyllyillä ja niitä voi myös ostaa mukaan. Borough Marketin syksyllä avattavassa, uudistetussa viinibaarissa tarjotaan myös kolmen lajin lounaita.

Jos haluat syödä italialaishenkisen lounaan tai nauttia lasin viiniä inspiroivassa miljöössä, suuntaa Petersham Nurseryn puutarhamyymälään. Myymälä sijaitsee Richmondin puiston ja Petershamin niityn välissä, historiallisessa maisemassa Thames-joen vieressä. Kasvihuoneesta löytyy kaksi boheemia ruokailupaikkaa: voit tehdä pöytävarauksen ravintolapuolen uhkeana kukkivan bougainvillean alle tai istahtaa kukkien keskelle juomaan italialaisen pientuottajan viiniä.

Bedales Wines Spitalfields, 12 Market Street, Spitalfields Market, London E1 6DT,

bedaleswines.com

Church Lane, Petersham Road, Richmond TW10 7AB, petershamnurseries.com


4. Picassoa ja lähiruokaa

Tate Modern -taidemuseon Level 9 -ravintolan sommelier Fernando Requeni kertoo ravintolansa viinilistan keskittyvän erityisesti pientuottajien viineihin.

“Täällä modernin museon puolella on kokeilevampi viinilista. Toki meiltä saa myös Tate Britain -ravintolan palkitun viinikellarin klassisia ranskalaisviinejä.”

Requeni kertoo joskus tekevänsä sokkotestejä asiakkaille, joiden huomaa vierastavan viinimenun orgaanisia ja biodynaamisia viinejä. ”Testin jälkeen käy usein niin, että asiakas pitääkin näistä viineistä eniten.”

Ruokalistalla näkyvät sekä sesonkivaihtelut että museon näyttelyiden teemat. Syksyyn saakka kestävän Picasso-näyttelyn menu tarjoaa espanjalaisia, erityisesti katalonialaisia herkkuja. Kannattaa ehdottomasti maistaa ainakin munankeltuaisen ja samfaina-kastikkeen kanssa tarjottavaa turska-perunasosetta. Pääruokalistalta löytyvä mustekala-annos kertoo Picasson mieltymyksestä merenrantaravintoloihin. Sen seuraksi kannattaa valita espanjalainen rosee.

Daylesfordin luomutilan kaupasta ja ravintolasta saa maukasta lounasta.

Toisenlaiseen museotunnelmaan pääsee rokokoohenkisessä Wallace Collectionissa, joka sijaitsee Marylebonen kaupunginosassa Oxford Streetin ostoskadun tuntumassa. Marylebonen rauhallinen, elegantti ilmapiiri houkuttelee museokäynnin jälkeen lähialueen ravintoloihin ja baareihin.

Melkein Wallace Collectionin naapurista löytyvä Daylesford on mukava lounaspaikka lähiruokaa arvostavalle. Daylesfordin luomutilan tuotteita on myyty Lontoossa reilut kymmenen vuotta ja tilalla on kaupungissa myös kolme omaa ravintolaa. Daylesford Marylebone on vilkkaimmillaan lounasaikaan, kun ravintolapuolella aterioidaan ja tilakaupan puolelta haetaan muiden ostosten lisäksi take away -lounasvoileipiä ja -salaatteja. Juomapuolen tähtiä ovat yrttejä, mausteita, vihanneksia ja hedelmiä sisältävät cocktailit, erilaiset teet ja Chateau Léouben luomuviinit.

Tate Modern, Level 9 Restaurant, Switch House Building, Bankside, London SE1 9TG

tate.org.uk/visit/tate-modern/restaurant

Daylesford Marylebone, 6-8 Blandford Street, London W1U 4AU

daylesford.com/locations-and-menus/


Oblix-ravintolan pöydistä voi ihailla Thames-jokea ja Lontoon kuuluja maamerkkejä.

5. Elämyksiä yläilmoissa

Jos haluat nauttia sekä silmänruokaa että viini-ruokaelämyksiä, suuntaa Shard-pilvenpiirtäjälle. Oblix-ravintola ja rentotunnelmainen baari sijaitsevat tornitalon 32. kerroksessa. Molemmista aukeaa sykähdyttävän kaunis näkymä alas Thames-joelle ja iltavalaistuun Lontooseen.

Ravintolassa järjestetään suosittuja tasting-illallisia, joille mahtuu kerralla 12 henkeä. Illan aikana maistellaan laatutilojen viinejä ravintolan ruokiin yhdistettynä.

Osallistuimme libanonilaisen Chateau Musar -viinitilan tastingiin. Maistelimme perhetilan kymmenen eri viiniä viiden ruokalajin kanssa. Pitkään kypsytetyt viinit osoittautuivat suurenmoisiksi ruokaviineiksi.

Varaa tasting-illallisen paikka hyvissä ajoin etukäteen.

Oblix, The Shard, 31 St. Thomas Street, London SE1 9RY

oblixrestaurant.com/whats-on


Lisää matkavinkkejä

Viinibaareja:   

Pariisilaistyylinen Noble Rot ja moderni Sager+Wilde ovat Lontoon viinibaarien usein palkittuja klassikkoita.

Noble Rot, 51 Lamb’s Conduit St, London WC1N 3NB, noblerot.co.uk

Sager+Wilde, 51 Lamb’s Conduit St, London WC1N 3NB sagerandwilde.com

Elliot’s, 12 Stoney St, London SE1 9AD, vain natuviinejä tarjoileva uusi viinibaari Borough Marketin ruokatorilla. elliotscafe.com

The Remedy, 124 Cleveland St, London W1T 6PG, natuviinejä ja pikkuannoksia leppoisan tunnelman viinibaarissa. theremedylondon.com

Tuliaisostoksia:

Lontoon supermarketit kuten Waitrose ja Sainsbury’s myyvät myös laadukkaita viinejä.

waitrose.com

sainsburys.com

Fortnum & Masonin satumaisen tavaratalon alakerrasta löytyy herkkumyymälä ja viinikauppa viinibaareineen.

fortnumandmason.com

Harrods-tavaratalon uusi Wine room -myymälä avattiin huhtikuussa.

harrods.com

Lontoon viinitapahtumia:

Monet Lontoon viinibaarit, ravintolat ja viinikaupat järjestävät erilaisia viiniin liittyviä tilaisuuksia.

The Real Wine Fair. Orgaanisia, biodynaamisia ja natuviinejä eri puolilta maailmaa. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi, seuraavan kerran 2019.  therealwinefair.com/

London Wine Week. Viiniä juhlistava viikon kesäfestivaali Lontoossa. drinkup.london/wineweek/

Vastaavia artikkeleita

3 x elämysmatka Italiassa

15.04.2020 Viinilehden toimitus

Brighton: Herkkuhetkiä pitkin kaupunkia

25.03.2020 Sanna Pöyry + Kuvat Ville Palonen

Pop up -viinibaarit – ravintolamaailman seuraava muoti-ilmiö?

22.11.2019 Kalle Naatula