Bleu d’Auvergne on mieto ranskatar

Juusto ja viini

Jos legendaarinen Roguefort on  liian suolainen ja vahva, kannattaa tehdä tuttavuutta miedompien ranskalaisten sinihomejuustojen kanssa. Keski-Ranskassa syntyvä lehmänmaidosta valmistettava Blue d’Auvergne on hyvä portti sinihomejuustojen maailman, sillä sen pehmeä rakenne ja kermaisen mieto maku sopivat myös juustoherkuttelun aloittaville.

Juusto näki päivänvalonsa juustomestari Antoine Rousselin kellarissa 1800-luvun puolivälin tienoilla. Kerrotaan, että mestari teki kokeiluja, joissa hän kypsytti juustoja samassa tilassa ruisleipien kanssa. Leivissä oleva home levisi kosteassa ja sopivan viileässä kellarissa lepääviin juustotahkoihin ja synnytti kuuluisat siniset suonet. Roussel keksi myös, että jos juustoja pistelee ennen kypsytystä pitkillä, tahkot halkovilla piikeillä, ilmareikien ansiosta home leviää nopeammin ja tasaisemmin koko juustoon.

Tänä päivänä kellareissa tuskin enää nähdään ruisleipiä, vaan kuten muissakin tunnetuissa juustoissa, myös Blue d’Auvergnessa juustomassaan lisätään pieni määrä penicillium roqueforti -homeitiöitä. Muutama gramma riittää suureenkin erään, sillä oikeissa kellarointiolosuhteissa home herää henkiin ja värjää koko juuston kauniin sinertäväksi. Sinihomejuuston pehmeän rakenteen salaisuus on se, että tahkoja puristetaan vain kevyesti ennen suolausta ja kellarointia.

Blue d’Auvergne kypsyy tavallisesti kellarissa vain muutaman kuukauden ajan. Tämän vuoksi sen maku on huomattavasti miedompi kuin kuuluisan ranskalaisen Roquefortin. Siinä missä Roqufortin kanssa kannattaa kokeilla täyteläisen makeita vaaleita viinejä tai portviiniä, Blue d’Auvergne tulee erinomaisesti juttuun makeiden ja raikkaiden rieslingien kanssa.

Frankfurtin länsipuolelle avautuva Rheingaun viinintuotantoalue on täynnä historiallisia viinitiloja. Yksi niistä on vuonna 1136 perustettu Eberbachin sisterssiläisluostari, jossa Rieslingiä on viljelty satoja vuosia. Nykyisin luostarin omistaa Hessenin osavaltio ja viininvalmistuksen perinne jatkuu edelleen. Kloster Eberbach Erbacher Siegelsberg Riesling Spätlese valmistetaan erittäin kypsistä syksyllä korjatuista rypäleistä. Makean ja ilahduttavan hapokkaan valkoviinin tuoksusta voi erottaa raikasta mandariinia, persikkaa ja kypsää omenaa. Aromaattista saksalaista rieslingiä voi myös maistella mietojen kotimaisten sinihomejuustojen kanssa.

Viinisuositus

Kloster Eberbach Erbacher Siegelsberg Riesling Spätlese 1997
Alko 594097, 54,48 €

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 19,90 €.

Tilaa tästä