Matkat

Varjoisten kujien kiehtova Palermo

01.05.2018 Mika Niiniranta + Kuva Susa Junnola

Karhea? Kyllä. Romanttinen? Ehdottomasti. Pelottava?
Ei todellakaan! Sisilian pääkaupunki Palermo kutsuu herkuttelemaan.

Karhea? Kyllä. Romanttinen? Ehdottomasti. Pelottava? Ei todellakaan! Sisilian pääkaupunki Palermo kutsuu herkuttelemaan.

Taverna Azzuran tunnelma on konstailemattoman kotoisa.

Makeita viinejä ja cocktaileja

Paikallisesta tunnelmasta pääsee osalliseksi, kun poikkeaa satunnaiseen pieneen kulmabaariin. Useimmiten niistä löytyy vanhempien herrasmiesten porukka, jonka toimenkuvaan kuuluu hyväntuulinen leukailu, jalkapalloasioiden kommentointi ja pienten viileiden viinilasien verkkainen tyhjentely.

Makeat viinit kuuluvat täällä iltapäivien aperitiiveille tai seurustelujuomaksi pikemmin kuin jälkiruokina nautittaviksi. Juotavaksi kannattaa valita valkoista Pantellerian saarella tehtyä zibibboa tai marsalan kansanversiota sangueta eli “verta”, jota lasketaan lasiin rennosti hanasta.

Kun tahdot maistella Sisilian upeimpia viinejä, suuntaa askeleesi Enoteca Piconeen Via Guglielmo Marconille. Myymälän hyllyiltä löytyy hyvä valikoima Etnan parhaita vulkaanisia viinejä, ja baaritiskillä avataan mieluusti uusia pulloja viininystävän maisteltavaksi.

Jos taas kaipaat pientä hemmotteluhetkeä, pistäydy Piazza San Domenicon kulmalla sijaitsevaan moderniin ostoskeskukseen la Rinacenteen ja aja hissillä kattoterassille. Baari tarjoaa mittavan paitsi valikoiman cocktaileja myös huikean näköalan Palermon kattojen, tornien ja kupolien yli kaupunkia ympäröiville vuorille. Mieltään voi raikastaa vaikkapa italialaisten suosimalla spritz aperol -drinkillä, tai tuoreella inkiväärillä terästetyllä baarimestarin spesiaalilla.


Pasta alle vongole on tyypillinen lounasannos kaupungissa, jossa rakastetaan meren antimia.

Meren makuja

Aamuvarhain, kun ilma ei vielä ole äitynyt polttavaksi, kannattaa tehdä kävelyretki satamaan, missä kalastajat palaavat mereltä ja pystyttävät myyntipöytänsä rantakadulle. Palermon lahdelta nousee monenlaista merenelävää: meriahventa, sardiineja ja katkarapuja. Miekkakalaa lähdetään pyytämään hieman kauemmas Messinan vesille ja tonnikalaa Trapanin liepeille. Kalakauppiaiden kojuilla viihtyvät aikaisten asiakkaiden lisäksi kissat, koirat ja lokit.

Suolainen meri-ilma herättää väistämättä mieliteon merenhedelmiin. Lounaalle voi poiketa varjoisaan osteriaan. Niitä löytyy monia sataman lähikortteleista, eikä ole paljon väliä minkä oven aukaisee. Kala on tuoretta ja annokset edullisia, konstailemattomia ja herkullisia.

Kuumana päivänä erinomainen valinta on tuoreista mustekaloista tehty perinteinen mustekala-perunasalaatti tai pasta alle vongole eli simpukkapasta. Sisilialaisin valinta on silti pasta con le sarde, pinjansiemenillä ja fenkolilla höystetty sardiinipasta, johon usein kuuluu keksinmuruista tehty lisuke eli “köyhän parmesaani”.


Palermon rikkaan katuruokakulttuurin saloihin tutustuu helpoimmin paikallisen oppaan mukana. Kierroksen voi varata netissä.

Arabialaisia vaikutteita

Palermossa italialaisuuteen on sekoittunut aimo annos arabialaista kulttuuriperintöä, vaikka arabihallinnon ajoista onkin jo tuhatkunta vuotta. Tuolloin suojainen satama oli vilkas kauppapaikka, jossa pohjoisafrikkalaiset muslimit kävivät kauppaa eurooppalaisten kristittyjen kanssa. Tavaroiden ohella vaihdettiin myös ruokareseptejä.

Monikulttuurinen perintö säilyi, vaikka normannit valloitettivat Sisilian. Ensimmäisen normannihallitsijan Roger I:n aikana arabit saivat käydä kauppaa ja harjoittaa eri ammatteja. Erityisesti taide ja arkkitehtuuri olivat kuninkaan suosiossa. Niinpä Palermon historiallista keskustaa hallitsevat Palazzo dei Normanni ja Cappella Palatina ovat itämaisine mosaiikkeineen ja suippokaarisine bysanttilaisine pylväskäytävineen huikea esimerkki kulttuurien sekoittumisesta.

Arabit ovat antaneet paljon myös Sisilian keittiöön. Munakoisoa ja kikhernettä käytetään enemmän kuin mantereella, ja ruoat ovat maustettuja tyyliin, joka on tuttu Tunisian ja Marokon keittiöistä. Jopa peri-italialainen pasta tarjotaan usein all’arrabbiata eli chilillä maustetussa tomaattikastikkeessa. Eikä ole kovin paljon sisilialaisempaa ruokaa kuin lämpimän mausteinen, uunissa hautunut kastike couscousin kera.


Sitrushedelmät ja Sisilia kuuluvat yhteen. Lasillinen vastapuristettua mehua on must.

Vastapuristettua veriappelsiinimehua

Sitruunatarhat täyttivät aikanaan koko keskustaa ympäröivän tasangon, ja sitrushedelmät olivat vuosisatojen ajan Palermon tärkein vientituote. Valitettavasti ne myös auttoivat mafiaa punomaan lonkeronsa syvälle Sisilian talouselämään. Nykyään mafian vastainen kansanliike on onneksi voimissaan ja järjestön valta on karissut merkittävästi.

Sitrushedelmiä viljellään Sisiliassa yhä paljon, ja Palermon lukemattomat mehukojut ovat täynnä tuoreita appelsiineja, sitruunoja ja mandariineja. Pikkurahalla niistä saa lasillisen virkistävää, käsin puristettua mehua. Parhaan sesongin aikana huhti-toukokuussa on tarjolla myös aromaattista veriappelsiinia. Se on alun perin on kasvanut vain Etnan ylimmillä rinteillä ja kerännyt niin makunsa kuin pigmenttinsä äärimmäisistä kasvuolosuhteista.


Pane cá meusa on perinteinen, sisälmyksillä täytetty sämpylä.

Sormisyötävää markkinoilla

Palermon monet katumarkkinat levittäytyvät kujille ja aukioille sokkeloisina kuin itämaiset basaarit. Ne tarjoavat loputtomasti ihmeteltävää – ja paikallisia makuja. Ruoka on usein maustettu yrteillä, tyypillisimmin persiljalla, mintulla ja basilikalla.

Sormiruoan yleisnimi Palermossa on “schiticchio”. Se voi tarkoittaa esimerkiksi kikhernejauhoista tehtyjä, rapeaksi paistettuja panelle-leipäsiä. Yksinkertaista, yllättävän maukasta ja erittäin palermolaista! Panellen kanssa nautitaan usein cazzilleja eli upopaistettuja peruna-pecorinopalleroita. Muoto ja reseptin yksityiskohdat vaihtelevat tekijän mukaan, mutta kyse on aina pinnalta rapeasta ja sisältä suussa sulavasta sormiruoasta.

Arancina palermitana on jokaisen Palermon kävijän must. Se on lihalla ja herneillä täytetty mehevä riisipallo, jonka nimi tarkoittaa yksinkertaisesti appelsiinia. Hedelmää siinä ei silti ole lainkaan, vaan kullankeltainen väri syntyy mausteena käytetystä sahramista.

Uskaliaimpien kannattaa kokeilla myös pane cá meusaa, kuumalla pannulla paistettua leipää, joka on täytetty vasikan sisälmyksillä. Jos ajatus keuhkojen ja pernan syömisestä ei kammota, tarjolla on erinomaisen maittava makuelämys. 


Kuinka perille?
Kaupunkiin pääsee lentäen Rooman tai Milanon kautta. Yöjuna Roomasta Palermoon on kiireetön vaihtoehto. Kesäisin Finnair lentää Cataniaan, josta on hyvät jatkoyhteydet Palermoon. Säännölliset lauttayhteydet kulkevat Napolista ja Salernosta.

Liikkuminen
Palermon keskusta on melko pieni, se kannattaa valloittaa jalan. Paikallisbusseilla pääsee lähialueiden rantakohteisiin. Mondellossa on hienoja hiekkarantoja ja runsas ravintolatarjonta. Mondellon maamerkki on komea meren päälle rakennettu art noveau -tyylinen paviljonkiravintola Alle Terazze.

Nähtävää ja koettavaa
Palermon tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat arkkitehtuurinsa puolesta upea Palazzo dei Normanni, Kummisetä-elokuvastakin tuttu Teatro Massimo ja vaikuttava Palermon katedraali.
Tutustu katuelämään ja ruokakulttuuriin opastetulla kierroksella, joita järjestää esimerkiksi Streaty Street Tours.

Syö hyvin
Maista perinteisen sisilialaisen keittiön herkkuja Casa del Brodo dal Dottoressa. Kolme ruokalajia  25–50 €.
Katuruokaklassikoita vanhassakaupungissa tarjoilee Antica Focacceria San Francesco. Pikkuannokset 5–15 €.
Trendikkäitä iltaravintoloita ovat Ciccio in Pentola ja Bisso Bistrot. Kolme ruokalajia 30–60 €

Älä maksa mafialle
Palermo on turvallinen, eikä mafia näyttäydy matkailijalle katukuvassa. Sen valta kuitenkin vaikeuttaa edelleen yrittäjien arkea. Varmista, ettet tue hämärää toimintaa. Voit tarkistaa addiopizzo-nettisivulta mafiavapaat matkailupalvelut.

Vastaavia artikkeleita

Marja Hintikka – Ihailen Italialaista ruokakulttuuria

20.05.2020 Pirjo Houni + Kuva

Budapest: Siltojen ja kylpyjen kaupunki

22.04.2020 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

3 x elämysmatka Italiassa

15.04.2020 Viinilehden toimitus