Ravintolat

Kaviaarikierros Helsingissä

07.05.2018 Elisa Johanson + Kuva Sami Piskonen

Klassikot maistuvat aina. Jos mielit samppanjan kaveriksi kaviaaria tai haaveilet ostereista, kokeile ainakin nämä ravintolat Helsingissä.

Klassikot maistuvat aina. Jos mielit samppanjan kaveriksi kaviaaria tai haaveilet ostereista, kokeile ainakin nämä ravintolat.

Finlandia Caviar

Helsingin Etelärannassa kauppatoria vastapäätä sijaitseva Finlandia Caviar on ravintolan ja herkkukaupan risteytys. Skandinaaviseen tyyliin sisustettu viihtyisä tila on Helsingin ja kenties koko Suomen paras paikka tutustua kaviaariin. Lappeenrantalainen kalakauppias Valeria Hirvonen perusti 14 paikkaisen ravintolan Helsinkiin syksyllä 2015, kun kauppapakotteet Venäjälle hyydyttivät kalakaupan ja veivät venäläiset turistit. Ravintoloitsijoina Valeria ja hänen poikansa Kirill Siren olivat kokemattomia mutta kalakauppiaina kokemusta oli kertynyt rutkasti. Päätös keskittyä kaviaariin, mäteihin ja ostereihin on onnistunut, viime kesänä oli aika avata toinen ravintolan ja -kaupan yhdistelmä Tallinnaan.

Keväisenä arkipäivänä ravintolassa on lounaalla kaksi herrasmiestä ja venäläinen pariskunta. Laseissa on valkoviiniä ja samppanjaa, lautasilla mätileipiä, kaviaarilajitelma ja ostereita, tunnelma on hienostuneen eurooppalainen.

”Kaviaarilajitelma (75 euroa), joka sisältää neljää erilaista kaviaaria ja tarjoillaan tryffelillä siveltyjen paahtoleipien sekä smetanan kanssa on erinomainen tapa tutustua kaviaareihin. Siinä pääsee heti kokemaan kaviaarien eroja”, Kirill Siren opastaa.

Kaviaari on nykyään arvokas herkku, jota myydään muutaman kymmenen gramman annoksina. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut. ”1920-luvun Amerikassa kaviaaria tarjottiin baareissa pähkinöiden sijaan. Sammet ryöstökalastettiin lähes sukupuuttoon, nyt myytävät kaviaarit ovat peräisin kasvatetuista kaloista. Vain Venäjällä ja Iranilla on lupa pyytää villisampia pienissä määrin Kaspianmerestä”, Kirill Siren kertoo.

Samppanja ja kaviaari on ranskalainen klassikkoyhdistelmä, Venäjällä kaviaari nautitaan vain ja ainoastaan vodkan kanssa. Finlandia Caviarissa tarjolla on molempia. Samppanjoita saa laseittain tai piccolopullossa kolmea eri merkkiä, samoin kuohuviinejä. Hinnat vaihtelevat 9 ja 35 euron välillä.

Finlandiacaviar.fi


Kalaliike Marja Nätti

Hakaniemen halli meni alkuvuodesta remonttiin ja liikkeet muuttivat torille rakennettuun valoisaan ja moderniin väistötilaan. Sinne muutti myös yli neljäkymmentä vuotta toiminut Marja Nätin kalaliike ja kahvila. Trendikkään ilmeen saanut kahvila on iltapäivällä täynnä asiakkaita.

”Nyt tuntuu, ettei täältä viitsisi takaisin muuttaakaan”, omistaja Petri Nätti sanoo pilke silmäkulmassaan.

Kahvila on kuuluisa paitsi runsaista ja herkullisista rapu- ja kalaleivistään myös itse tehdyistä leivonnaisista ja erityisesti blineistä. Bliniannoksesta on saatavilla myös kaviaariversio (105 euroa), jonka voi nauttia Moët & Chandon -samppanjan kera.

”Kaviaari on suomalaista Carelian Caviarin Varkaudessa kasvattamaa. Joskus olen päässyt maistamaan myös villisammen kaviaaria. Se maku meni laukaperiin asti. Nykyinen kasvatettu kaviaari on huomattavasti miedompaa”, Petri Nätti paljastaa.

Blini on pinnalta täydellisen rapea, sisältä mehevä ja maistuu herkullisesti voilta. Turhaan sitä ei ole kehuttu kaupungin parhaaksi.

Kalaliikemarjanatti.fi


Fisken på Disken

Kampin kauppakeskuksessa sijaitseva kalaravintola Fisken på Disken tarjoaa merellisiä makuja nuorekkaalla otteella. Keittiömestarit Joona Lehto ja Mikko Pakola ovat tuttuja nimiä vuonna 2016 olympiahopeaa saavuttaneesta kokkimaajoukkueesta. Hopeaa parivaljakko nappasi myös osterinavauksen Suomenmestaruuskilpailussa 2017.

Ostereilla ja samppanjalla kannattaakin Fisken på Diskenissä herkutella. Viini- ja osteribaari on auki joka päivä, tarjolla on ainakin kolmea eri osterilajia eri puolilta maailmaa ja asiantuntevaa opastusta. Kokeile vaikka pientä osteritastingiä Champagne La Chouette de Champillon -samppanjan kanssa. ”Erinomainen aloitus treffeille, ennen siirtymistä leffateatteriin”, keittiömestarit vinkkaavat.

Fisken.fi


Muista myös

Kämp Brasserie

Nauti Carelian Caviar Baerial Malossol, paahtoleipää, kaviaaria, kananmunaa ja creme fraichea. Laaja valikoima samppanjoita, myös laseittain myytäviä.

Brasseriekamp.fi

Salutorget

Tarjolla ostereita ja punasipulivinaigrettea sekä kohtuuhintaista Taittinger-samppanjaa (13,50 euroa/lasi).

Salutorget.fi

Tukkutorin kala

Hae osterit, hummerit, kaviaarit, mädit ja kaikki lisukkeet mukaan. Nauti kotona haluamasi samppanjan kera.

Tukkutorinkala.fi

Sue Ellen

Osterit ja äyriäiset kuuluvat Amerikan etelävaltioiden ruokakulttuuriin. Sue Ellenin listalta löytyykin aina ostereita. Nauti Charles Heidsieck Brut -samppanjan kanssa.

Sue-ellen.fi

 

 

 

Vastaavia artikkeleita

Pidot enkelten kaupungissa

10.05.2019 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Kuplaloman huipennus: Champagnen ihanin hotelli-ravintola

30.04.2019 Sanna Pöyry + kuvat Flore Deronzier

Samppanja on erinomainen juustoviini

11.04.2019 Antti uusitalo + Kuva Sami Piskonen