Artikkelit

Fair’n Green – viinintuotantoa pienellä hiilijalanjäljellä

30.05.2018 Eeva Turunen

Yhä useampi tuottaja haluaa valmistaa viininsä kestävän kehityksen periaattein, panostamalla laatuun ja jättäen mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen.

Biodynaamisuus, luomu ja kestävä kehitys – puhuttavat tällä hetkellä niin viinimaailmassa kuin elintarviketeollisuudessakin. Trendi on hyvä: yhä useampi tuottaja haluaa valmistaa tuotteensa kestävän kehityksen periaattein, panostamalla laatuun ja jättäen mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen. Myös kuluttajien ympäristötietoisuus on kasvussa.

Sertifioidut viinit tunnistaa etiketissä olevasta Fair’n Green logosta.

Saksalaiset viinintekijät kokivat tarvetta kestävän kehityksen -organisaatiolle,koska monet ”luomusertifikaatit” ovat liian mustavalkoisia. Vuonna 2013 perustettiin Fair’n Green. Suurin osa organisaatioon kuuluvista viinintuottajista on saksalaisia, mutta nykyään mukana on myös ranskalaisia, sveitsiläisiä ja itävaltalaisia tuottajia. Kaiken kaikkiaan jäseniä on tällä hetkellä nelisenkymmentä. Fair’n Green sertifikaatin saadakseen tuottaja käy läpi tarkan hakuprosessin, täyttää kaikki organisaation määrittelemät kriteerit ja osoittaa olevansa sertifikaatin arvoinen. Ei riitä, että tuottaja todistaa kerran toimivansa organisaation periaatteiden mukaisesti, vaan tuottajan on joka vuosi parannettava kokonaispistemääräänsä kolmella prosenttiyksiköllä. Ei siis voi jäädä laakereilleen lepäilemään.

Reinhard Löwenstein on yksi organisaation perustajajäsenistä.

Mitä tämä tarkoittaa viinintuottajan kannalta? Reinhard Löwenstein, Fair’n Green perustajajäsen ja Heymann-Löwenstein -viinitilallinen, kertoo organisaation painottavan kokonaisuutta, eikä pelkästään sitä, mikä torjunta-aine on tarhoilla absoluuttisesti kielletty.

Fair’n Greenin arvomaailmassa on monia eri osa-aluetta. Ei riitä, että viinejä viljellään kestävän kehityksen mukaisesti viinitarhoilla, vaan ne täytyy myös tuottaa vettä ja energiaa säästäen ja mahdollisimman pienellä ympäristön kuormittamisella. Henkilökunnan hyvinvointiin täytyy panostaa – alipalkkausta ei sallita ja työolosuhteet pitää olla hyvät. Lisäksi täytyy osallistua viinikulttuuria edistäviin tapahtumiin ja olla kaupallisesti kehityskelpoinen viinitila, jonka koko arvomaailma on kohdallaan.

Moselin rannalla Winningenin kylässä sijaitsevalla Heymann-Löwensteinin tilalla Fair’n Green -ajatusmaailma näkyy konkreettisesti. Vierailumme aikana tilalla rakennetaan taidenäyttelyä, joka on osa isompaa Moselin kulttuuritapahtumaa. Viinitilalla käytetään vettä ja sähköä säästäväisesti.  Työntekijöiden hyvinvoinnista ja viihtyvyydestä, niin vakituisten kuin sadonkorjuunkausityöläisten, pidetään huolta.

Reilun 100 kilometrin päässä Winningenin kylästä sijaitsee Pfalzin viinialue. Siellä
Fair’n Green viinejä viljelee Weingut Neiss ja tilan viinintekijä Hendrik Bitsch. Hän esittelee meille ylpeänä vasta rakennettua uutta varastoa, jossa on tilaa yhä useammalle, kestävän kehityksen periaattein valmistetulle viinille. Viinintekijä painottaa, että viinit viljellään biodynaamisesti.

Hendrik Bitsch viljelee viinejä biodynaamisesti.

Fair’n Green on kuitenkin määritellyt esimerkiksi muutamia torjunta-aineita, joita saa käyttää rajoitetusti hädän hetkellä. Vaikeana satokautena viinintekijä saattaa saada pelastettua koko vuoden tai edes osan tuotannostaan. Luomuviljelijänä tämä ei olisi mahdollista.

Torjunta-aineiden käyttöön täytyy anoa erillinen lupa organisaatiolta ja siihen täytyy olla erittäin vahvat perusteet. Myös tässä kohtaa kokonaisuus ratkaisee. On tärkeintä, että koko tuotanto pellolta pulloon toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, eikä ainoastaan tarhojen tapahtumat määritä sertifikaattia, kuten monesti luomuviinien tuotannossa. Torjunta-aineiden osalta Fair’n Green noudattaa samanlaisia sääntöjä kuin monet muutkin kestävän kehityksen organisaatiot, joita ovat esimerkiksi Greenpeace ja WWF.

Reinhard Löwensteinin sanoin: ”Viini on osa kulttuuria, se on ja on aina ollut ihmisen tekemä tuote. Täysin luonnollista siitä ei saa mitenkään. Kaikki ei voi olla liian mustavalkoista, täytyy olla varaa soveltaa. Viini on taidetta, kuin maalaus tai musiikkikappale: se edustaa maaperää ja viinintekijä saattaa sen parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Pyrin tekemään viinejä, jotka herättävät ajatuksia ja intohimoa, ympäristöä kuormittamatta. ” Millaista viiniä sinä haluat juoda? Jokaiselle löytyy omansa, mutta joskus voi pysähtyä miettimään, millainen tarina etiketin takaa löytyy.

Lue lisää Fair’n Green -organisaatiosta.

Fair’n Green tuottajia, joiden viinejä saatavilla Alkosta:

Weingut Neiss

Georg Breuer

Dönnhoff

Philipp Kuhn

Künstler

Domaine Pfister

Jean Stodden

Dr H. Thanisch Erben Müller-Burggraf

Nik Weis

Wohlmuth

Vastaavia artikkeleita

Millainen viininystävä olet, metallimuusikko Antti Hyyrynen?

09.07.2019 Eeva Turunen + Artikkelikuva: Sakara Records

Andien kätkemät – viinimatkalla Boliviassa

02.07.2019 Mika Niiniranta + kuvat Susa Junnola

Tölkit tulevat – oletko valmis?

01.07.2019 Mika Vanne + Kuva Shutterstock