Ravintolamuoti: Kotimainen keramiikka

Ravintolat

Kotimainen keramiikka on taas muotia ainakin ravintoloiden pöydissä. Eikä pöytään kateta mitä tahansa kulhoja vaan mielellään itse tehtyjä.

Helsinkiläisen ravintola Chapterin omistajapariskunta Romany ja Juho Ekegren tekivät itse lautaset omiin häihinsä. Ja koska lautasista tuli ”niin ihania” eivät he raaskineetkaan lahjoittaa niitä alkuperäisen suunnitelman mukaan vieraile muistoksi. Nyt saviset, eri värisiksi lasitetut ja kauniisti epäsymmetriset lautaset ilahduttavat Chapterin asiakkaita. Jokainen lautanen on uniikki, eikä toista samanlaista ole. Ravintolassa astiat ovat kovassa kulutuksessa, joten uusia tarvitaan jatkuvasti. Myös henkilökuntakin on valjastettu savitöihin ja uusimmat tuotokset odottavat vielä polttoa ja lasitusta ravintolan kellarissa.

Chapterin henkilökunnan savityösession uusimmissa tuotoksissa on käytetty kuvioinnissa myös kasveja.

Keittiömestari Henri Alén julisti taannoin sosiaalisessa mediassa ravintola Finnjävelin tukeneen suomalaisia keraamikkoja ja käsityöläisiä astioiden muodossa vähintään 150 000 eurolla. Finnjävelin valkoiset astiat ovat Arabian entisten työntekijöiden perustaman Vaja Finlandin tuotantoa. Porvoossa valmistuu astioita piensarjatuotantona ja Finnjävelille suunniteltuja astioita voi myös ostaa ravintolasta. Finnjävel sulkeutui huhtikuun alussa mutta astioille luvataan olevan käyttöä myös jatkossa.

Savisisko on kolmen naisen keramiikkapaja, jonka astioihin voi törmätä esimerkiksi oslolaisessa Fryd-kahvilassa tai helsinkiläisessä Good Life Coffeessa. Lehtien ruokakuvistakin tutut astiat valmistuvat Sörnäisissä kerrostalon kellarissa ja ovat ruokatoimittaja Riikka Väliahteen, hänen siskonsa Lotan ja ystävänsä Erika Haaviston luomuksia. Riikka ja Erika tutustuivat New Yorkissa savityöpajalla ja yrityksen nimi Savisisko oli jo valmiina kauan ennen kuin toiminta viime syksynä käynnistyi.

Savisisko astiat tunnetaan pilkuistaan. Haluatko tehdä omat astiasi? Savisisko järjestää myös savityökursseja

Myös huippukokki Hans Välimäki on tehnyt uuden aluevaltauksen ja ollut mukana legendaarisen ravintola Palacen lautasten suunnittelussa. Astioita dreijaamaan Välimäki ei sentään päässyt, lautaset toteutti luonnosten perusteella posiolainen keramiikkataiteilija Anu Pentik.
Vaikka huippuravintolassa ollaankin, ei kaiken tarvitse olla täydellisen liipattua. Astioissa saa kädenjälki näkyä mutta lautasten värit ja muodot on mietitty tarkasti ruoan kanssa toimiviksi. Esimerkiksi tummissa pikkukulhoissa on vaalea sisäosa, jotta ruoka erottuu paremmin edukseen. Pentik valmisti kutakin astiatyyppiä Palacelle 80 kappaletta ja toistaiseksi Välimäen suunnittelemia uniikkeja astioita ei ole kuin ravintolan omassa käytössä.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä