5 x Ateenan uudet kasvot

Matka

Ikivanha kreikkalaiskaupunki näyttää uusia puolia ruoka- ja kulttuurimatkailijalle. Valitsimme viisi mielenkiintoisinta kaupunginosaa.

1. Tyylikäs Kolonaki

Ateenan elegantein kaupunginosa sijaitsee liitukautisen Lykavittós-kalkkikivikukkulan juurella. Tsakalof-kävelykadulla muodikkaasti pukeutuneet ateenalaiset juovat frappé-kahveja, viiniä ja cocktaileja ranskalais- ja italialaishenkisten bistrojen, kuten Pepe’s Aperitivon, terasseilla. Niin ei ole ollut aina. Pitkään Kolonakiin tultiin lähinnä Lykavittóksen panoraamanäkymien ja kahden museon vuoksi.

Benaki-museossa on esillä koruja, veistoksia, pukuja ja maalauksia aina esihistorialliselta ajalta asti. Toisessa kerroksessa on tyylikäs terassikahvila. Vielä tyylikkäämpi kahvila tosin löytyy naapurin Kykladisen taiteen museon alakerrasta. Siellä museokierroksen voi päättää brunssiin keidaskahvilassa, jonka seinät on vuorattu viherkasveilla ja kattoon on rakennettu valoa läpäisevä graafinen latvusto. Museon kirja- ja design-kaupasta saa mukavia tuliaisia.

Kolonakin ja Ateenan uusi tunnelma näkyy hyvin myös Philos-kahvilassa, joka sijaitsee korttelin päässä Tsakalofin näyttäytymiskadulta (matkalla sinne kannatta pistäytyä leipuriguru Stelios Parliarosin Sweet Alchemy -leivoskaupassa, josta saa kreikkalaisversioita mont blanc -leivoksesta tai Linzin tortusta). Philos on kolmikerroksinen kahvilaravintola, joka on rakennettu taidekeräilijä E. Koutlidiksen entiseen kotiin. Mielenkiintoisesta historiasta on jäljellä luova ilmapiiri ja rosoiset seinät. Nyt talossa nautitaan avokadoleipiä ja Benedictin munia marmoripöytien ääressä istuskellen. Samalla voi selata muotilehtiä 60-luvun ranskalaismusiikin siivittämänä.


2. Historiallinen Plaka

Matkalla Akropoliksen kukkulalle kävelee väkisinkin Plakan keskustakorttelin läpi. Se on täynnä koru-, kosmetiikka- ja vaatekauppoja. Joku houkuttelee kadulla ostamaan mastiksipistaasipuun pihkaa eli mastik-maustetta, toinen rihkamakoruja alennushintaan. Jos korut kiinnostavat, kannattaa suunnata punamarkiisiseen Byzantino-korukauppaan, joka myy käsin tehtyjä, muinaiskreikkalaisia malleja mukailevia 22-karaatin kultakoruja. Hinta on laatuun nähden edullinen. Jos taas etsii kohtuuhintaisia artesaanituliaisia, kannattaa poiketa Forget Me Not -kauppaan, jossa myydään kreikkalaista nykydesignia aina paidoista lasinalusiin.

Jos turistiryysis ahdistaa, voi pujahtaa Ateenan vanhimpaan tislaamoon ja Euroopan toiseksi vanhimpaan baariin. Vuonna 1909 avatussa Brettosissa seinät ovat täynnä tynnyreitä ja pulloja. Puisella baaritiskillä maistellaan kreikkalaisia viinejä, ouzoa karahvista tai seitsemän tähden brandya.

Ilta päättyy ihanasti Psaras-perinneravintolan terassilla himmeiden valojen loisteessa ja live-musiikin tahdissa. Omistaja kiertää itse pöydissä kyselemässä, maistuiko hunajainen grillattu feta, meriahven pinaatilla tai tunteja hautunut kleftiko-lammas. Osta kyytipojaksi pullollinen paikallista viiniä (tarjolla on kymmeniä erilaisia) tai nauti lasillinen talon omaa moschofilero-rypäleestä tehtyä valkoviiniä.


3. Luova Gazi

Gazissa näkee paljon graffiteilla täytettyjä seiniä ja kesken jääneitä design-rakennuksia. Täällä on myös yksi Ateenan kiinnostavimmista kulttuurikeskittymistä. Bios-kulttuurikeskus perustettiin 20 vuotta sitten tarjoamaan nuorille nykykulttuuria. Talossa on nykyisin kaksi teatteria ja yksi elokuvateatteri, ja siellä järjestetään elektronisen musiikin konsertteja. Bios aukeaa kello 11, joten sinne voi hyvin mennä aamukahville. Alakerran kahvila on sisustettu rautatieyhtiön vanhoilla nahkapenkeillä. Iltaisin kannattaa kiivetä kattoterassille ihailemaan maisemia ja syömään pop up -ravintolassa.

Biosin naapurissa on Technopolis eli entinen kaasutehdas, jossa järjestetään nykyisin pop up -tapahtumia. Aivan vieressä on yksi Zoumboulakis-gallerioista, jossa voi ihailla designia tai ostaa sitä mukaan. Korttelin päässä sivukujalla oleva Latraac yhdistää skeittirampin ympärivuorokautiseen aamiais- ja brunssibaariin. Entiseen jäätelötehtaaseen rakennetussa Breeder Galleryssä taas on esillä kolmessa kerroksessa nykytaidetta niin kreikkalaisilta kuin kansainvälisiltäkin taiteilijoilta.

Hurmaavin tunnelma löytyy tangokoulun alakerrassa sijaitsevasta piskuisesta Cinque-viinibaariravintolasta. Omistajapariskunta, Evangelia ja Grigoris, ei vain tarjoile kreikkalaisia viinejä, juustoja ja kotitekoisia chutneyja, vaan kertoo monikymmensivuisesta viinilistasta kaiken. Täällä, jos jossain, aistii intohimon viiniin. Evangelia toteaakin heti alkuun:
”Täällä ei hötkyillä. Viiniä rakastavalla ihmisellä ei ole koskaan kiire.”
Kolmen viinin maistelumenu maksaa 13,5 euroa.


4. Kulinaarinen Syntagma

Alkuviinin ystävää hellitään Syntagmassa: Heteroclito-viinibaaria pyörittävä kreikkalais-ranskalainen Marie-Madeleine Lorantos on erikoistunut alkuviineihin. Maanantaisin järjestetään maisteluita, ja hyvän viinilasillisen saa aina muutamalla eurolla. On assyrticoa Santorinilta, xinomavroa Naoussasta, mavrodaphnea Peloponnesosta, vidianoa Kreetalta ja robolaa Kefaloniasta. Viinilista vaihtuu kuukausittain.

Syntagmassa on muitakin viinibaareja, jotka ovat inspiroituneet kansainvälisestä viinibaaritrendistä. Suojaisessa By the Glassissä voi maistella kuuttakymmentä eri viiniä Kreikasta ja ulkomailta. Eläväisessä Oinoscentissa taas nautitaan viinejä viikoittain vaihtuvalta listalta.

Illalliselle kannattaa suunnata Nolaniin. Sen omistaja Costas Pissiotis halusi perustaa Ateenaan intiimin ravintolan, joka yhdistäisi kreikkalaista ja kansainvälistä keittiötä, mutta ei olisi liian kreikkalainen eikä liian hienosteleva. Tuloksena syntyi minimalistinen design-ravintola, jonka kreikkalais-aasialaiset ruoat vievät kielen mennessään. Nolanin ceviche tarjoillaan kreikkalaisen sitruunamunakastikkeen kera ja makrilli tulee paloiksi revittynä – juuri niin kuin kreikkalaisäidit ovat tarjoilleet sen lapsilleen jo vuosikymmeniä. Kasvikset ovat luomua, rusinat marinoitu japanilaisessa viinietikassa ja turskapihvi tarjotaan kiinalaishenkisen bao-burgerin välissä. Rieskaa muistuttava leipä on tehty perunasta ja parikymmentä päivää hapatetusta kreikkalaisesta jogurtista.


5. Vilkas Monastriki

Monastirakin keskustorilla näkyy Ateenan monimuotoisuus. On turkkilaisvaikutteinen basaari ja pieniä antiikki- ja rihkamakauppoja, ruskettuneita kreikkalaisvanhuksia istumassa penkeillä ja läjäpäin ohikulkijoita. Sunnuntaisin kulman takana Avissyniasin aukiolla on kirpputori.

Parhaiten aukiota ja koko Ateenaa voi ihailla, kun nousee A for Athens -hotellin ylimmän kerroksen viini- ja cocktailbaariin. Kattoterassilta aukeaa esteetön panoraamamaisema. Edessä siintää Akropolis, vasemmalla Lykavittós ja oikealla vuoret, joiden taakse aurinko laskee. Auringonlaskun jälkeen kaduille ja Akropolikselle syttyvät valot, ja kaupunki alkaa sykkiä. A for Athensiin kannattaa varata pöytä vähintään kolme päivää etukäteen. Samassa korttelissa on myös muita vierailun arvoisia kattoterasseja, kuten 360 Degrees ja Couleur Locale.

Illanviettoon on tarjolla useita eri paikkoja. Aloita esimerkiksi Monastirakin aukion sivukadun TAF- eli The Art Foundation -baarista. Entiseen ottomaanien vankilaan rakennetussa taidekeskuksessa on terassi, jossa tarjoillaan juomista ja pikkusyömistä. Sieltä matkaa voi jatkaa Six d.o.g.s. -ulkoilmabaariin, jossa puunoksista roikkuu keinuja ja jalat voi painaa hiekkaan. Parhaat cocktailit saa tyylikkäästä The Clumsiesista, joka on äänestetty yhdeksi maailman parhaista baareista.


Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä