viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Mika Vanne: alkoholilaki ja alkoholipolitiikka kiristyy: pienpanimot kärsivät
Kolumnit

Mika Vanne: Mitä suojellaan?

19.02.2018 Mika Vanne

Viinilehden kolumnisti Mika Vanne pohtii alkoholilakikeskustelua. Mikä olikaan sen virallinen viesti ja perimmäinen tarkoitus?

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Uusi alkoholilaki on ollut voimassa reilun kuukauden. Kansa on vielä hengissä ja poliitikot yllättävän hiljaa. Hesari on pitänyt keskustelua yllä kulkemalla poliisin kanssa ja kertomalla kauhujuttuja alkoholista ja keskioluen vapautumisesta 60-luvulla.

Lakikeskustelun tärkein anti on kuitenkin jäänyt hämärään. Enkä tarkoita nyt Tuomas Tähden kännäystä eduskunnassa enkä myöskään Teuvo Hakkaraisen villaisella painettuja ahdisteluja.

Mielenkiintoisin viesti on tullut ihan ministeritasolta. Suomalaista alkoholipolitiikkaa on ylläpidetty sata vuotta kansanterveyden harhalla. Nyt on tunnustettu, että tämä on ollut puppua. Ministeri Annikka Saarikko twiittasi lain hyväksymisen jälkimainingeissa, että ”tärkeää on turvata Alkon monopoli”. Ei siis sanaakaan kansanterveydestä vaan tärkeää on vain monopolin suojaaminen.

Miksi monopolia pitää nykypäivänä suojella? Kenties vastaus löytyy kahdeksan kansanedustajan parin vuoden takaisesta mielipidekirjoituksesta. Kirjoitus löytyy Tuomo Puumalan nettisivulta. Kirjoittajista kuusi on edelleen Alkon hallintoneuvoston jäseniä. Tuomohan joutui itse luopumaan paikastaan kun Pekka Puska istui Tuomon pallille. Taustoista en tiedä, mutta en ihmettelisi, jos Ehkäisevän päihdetyön ry (EHY ry) olisi tarjonnut apuaan kirjoituksessa. Tuomo Puumalan puoliso on EHY ry:n viestintäpäällikkö.

Itse kirjoituksessa, jossa pelätään viinien leviäminen kauppoihin, sanotaan näin: ”Mietojen viinien vapauttaminen kauppoihin taas tarkoittaisi Alkon aseman nopeaa heikentymistä, sillä Alko kykenisi kannattavuusarvionsa perusteella järjestämään myyntiä enää arviolta 50–70 myyntipisteessä. Tilanne olisi kuluttajan näkökulmasta kohtuuton, koska asiointimatkat Alkoon pidentyisivät huomattavasti.”

Kyse ei siis suinkaan ole kansanterveydestä. Päinvastoin. Edustajat pelkäävät, että jos viinit menisivät maitokauppaan, niin maaseudulta ei enää saisi viinaa. Ihan hyvä syy sekin. Joskin kun EU:lle on perusteltu monopolia, on tästä selityksestä oltu aika hissukseen.

Mika Vanne

Mika Vanne on Viinilehden kolumnisti ja  työskentelee viinien parissa Altia travel retailissa. Mieli­piteet ovat hänen omiaan.

Lue lisää

Melkein vapaata kauppaa – tullin tehovalvonta pähkinänkuoressa

01.07.2023 Teksti Venla Rossi + kuva Shutterstock

Viiniharrastajat turhautuvat viinien verkko-ostamisen hankaluuteen

28.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Alkoholipolitiikka: missä mennään vaalien alla?

27.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä