Viinikirjojen klassikot

Viiniopas

Kun viiniharrastus etenee tasolle, jossa vähän väliä tulee tarve tarkistaa jotakin viiniin liittyvää pikkujuttua, on syytä ruveta keräämään käsikirjastoa. Aloita käsikirjaston kokoaminen näistä klassikkoteoksista.

Viininystävän raamattu

Jancis Robinsonin ja Julia Hardingin toimittaman The Oxford Companion to Winen vertaaminen perheraamattuun ei ole aivan tuulesta temmattua, sillä sivuja on yli 800 ja hakusanojakin liki 4000. Neljänteen painokseen ehtinyt järkäle on suurelta osin saatettu ajan tasalle.
Tyylien kirjo on laaja, sillä kirjoittajia on peräti 180. Ensyklopediamaista esitystapaa voisi kuvitella kuivaksi, mutta kyllä muutamat kirjoittajat päästelevät menemään varsin pidäkkeettömästi. Jancis Robinson esimerkiksi laukoo Carignan-lajikkeesta näin: ”Viinissä on runsaasti kaikkea: väriä, tanniineja, hapokkuutta ja kitkeryyttä – vaan ei charmia tai hienostuneisuutta.” Kuvat ovat värillisiä, mutta harvalukuiset kartat vaaleanpunaisella tehostettuja harmaasävypiirroksia.

The Oxford Companion to Wine, 4th revised edition
(Oxford University press, 2015) Amazon, 43,77 $.


Maailmankartta viinitarhapainotuksella

Hugh Johnsonin ja Jancis Robinsonin Suuri Viinikirja on ollut innoittajana monelle viinialalle päätyneelle. Nyt jo seitsemänteen laitokseen ehtinyt teos on edelleen kattava opas viinien maantieteeseen. Suomenkielinen käännös perustuu viidenteen laitokseen, ja sen painos on loppuunmyyty.
Kirjan parasta antia ovat maailman viinialueiden kartat ja infografiikat. Toisinaan kartoissa on liikaakin tietoa, mikä sotkee olennaisen ymmärtämistä. Viinimaailman muutokset on saatu kiitettävästi mukaan. Yksittäisiin viineihin tai viinitaloihin ei Atlaksessa puututa muuten kuin kuvituksellisina elementteinä. Toki niiksi on valittu kirjoittajan mielestä parhaiten aluetta ja tyyliä edustavia viinejä.

The World Atlas of Wine, 7th revised and updated edition
(Octopus Publishing Group, 2013) Amazon 38,49 $


Tärkeimmät rypälelajikkeet

Brittiläisen Oz Clarken Grapes & Wines on kattava esitys tärkeimmistä viininvalmistuksessa käytettävistä rypälelajikkeista. Paino on sanalla tärkeimmistä, sillä Clarke antaa enemmän tilaa keskeisille lajikkeille jättäen harvinaisuudet maininnan tasolle. Viiden aukeaman käsittelyn saavista lajikkeista kerrotaan kaikki tarpeellinen: historia, DNA, levinneisyysalue, viljelytavat, aromit ja parhaat tuottajat.
Entisen näyttelijän Clarken tyyli on vetävää, ja taitto pilkkoo tekstin sopivan mittaisiksi kokonaisuuksiksi. Omista viinikirjoistani tätä on luettu varmasti eniten, pehmeäkantinen versio on koirankorvilla. Yksittäiset viinit jäävät maininnan tasolle, vaikka Clarke antaakin esimerkkejä eri hintaluokista rypälelajikkeeseen tutustumiseen.

Grapes & Wines: A Comprehensive Guide to Varieties and Flavors, 4th updated edition
(Sterling Epicure, 2015) Adlibris 18,70 €


Kaikki samppanjasta ja arviot päälle

Tom Stevensonin alun perin kirjoittama ja Essi Avellanin uudistama Christie’s World Ensychlopedia of Champagne & Sparkling Wine on perinpohjainen opus kuplivista. Alun teoriaosuudessa käsitellään samppanjan ja kuohuviinien valmistusta viljelystä pullokypsytykseen. Tiedot ovat ajan tasalla ja uusimmatkin trendit on saatu mukaan. Varsinainen sisältö keskittyy tuottajien esittelyyn, ja siinä kirja poikkeaa muista ensyklopedioista, sillä Stevenson ja Avellan pisteyttävät talot ja antavat arviot niiden tärkeimmistä tuotteista. Parhaaksi taloksi arvioidaan muuten Krug, joka saa 98 pistettä. Kuohuviinit käsitellään huomattavasti laajemmin kuin samppanjakirjoissa yleensä. Lopussa on kattava lista kuohuviinien valmistuksessa käytetyistä rypälelajikkeista sekä teknisten termien sanasto.

Christie’s World Ensychlopedia of Champagne & Sparkling Wine, 3rd fully revised and updated edition (Bloomsbury Publishing, 2013) Amazon 20,30 $, Adlibris 28,90 €


Samppanjasta suomeksi

Suomalaisia uusia viinikirjoja ei liiemmin ole ilmestynyt vuosioppaita lukuunottamatta, mutta Fine Champagne -lehden tekijöiden Pekka Nuikin, Essi Avellanin (MW) ja Juha Lihtosen Champagne – Parhaat samppanjat paikkaa tätä aukkoa. Kirja on paitsi jykevä tietoteos samppanjan teoriasta, keskeisistä samppanjataloista ja niiden kellarimestareista, myös kooste lehdessä julkaistuista sadan parhaan samppanjan listoista useammalta vuodelta. Kirja toimii sympaattisena hakuteoksena samppanjanharrastajalle. Erityismaininnan se viehättävistä kuvituksistaan, joista vastaa Minna Liukkonen.

Champagne – Parhaat samppanjat (Readme.fi, 2014) Adlibris, 39,90 €


Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä