Yleinen

Yhdistä joulukarkit ja viini

18.12.2017 Ilkka Sirén + Kuva Sami Piskonen

Herkullinen jouluyllätys paljastuu lempijoulukarkkeja ja viinejä yhdistelemällä.

Herkullinen jouluyllätys paljastuu lempijoulukarkkeja ja viinejä yhdistelemällä.

Maitosuklaakonvehdit
+
Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella, Alko 456224, 18,90 € (0,375 l)

Valmistaudu joulun suklaakonvehtiähkyyn etukäteen ja hanki jääkaappiin pullo italialaista recioto-jälkiruokaviiniä. Rusinoituneista rypäleistä valmistetun recioton intensiivisen kirsikkainen ja viehättävän “viinimäinen” makumaailma toimii suussa sulavan maitosuklaan kanssa. Maitosuklaan maku ei ole karvas, joten viinin rakenteen tulisi olla maltillinen, ettei herkkupala jää jalkoihin.

 

Tumma suklaa
+
Ferreira Late Bottled Vintage Port , Alko 003286, 9,99 € (0,375 l)

Tumman suklaan karvaus kaipaa viiniltä tanniineja. Portviini on klassinen yhdistelmä hyvän suklaan kanssa. Portviinejä kuitenkin löytyy useaa sorttia, joten ole viinivalinnassa tarkkana. Kun suklaan kaakaopitoisuus kohoaa yli 60-prosenttiin, jätä tawny-portviinit hyllyyn ja keskity nuorekkaampaan ruby-tyyliin. Hennon kukkainen ja seksikkään tanniininen Ferreira Late Bottled Vintage Port on tyylikäs valinta laadukkaan tumman suklaan kyytipojaksi.

 

Marmeladit
+
Canti Moscato d’Asti, Alko 567847, 9,29 €

Marmeladin hyytelömäinen rakenne muuttuu nopeasti tylsäksi, ellei se saa tukea viinin hapokkuudesta. Kielen päällä kivasti pirskahteleva piemontelainen Canti Moscato d’Asti on makea ja matala-alkoholinen jälkiruokaviini. Moscato d’Astin pirteä hapokkuus ja sähäkkä luonne leikkaa läpi marmeladin, jättäen suuhun raikkaan hedelmäisen maun. Tämä veikeä yhdistelmä tuo hymyn huulille.

 

Fudge ja toffee
+
Lustau San Emilio Pedro Ximénez Sherry, Alko 351124, 18,80 € (0,375 l)

Fudget ja toffeet ovat tuhtia tavaraa. Tässä makumaailmojen mittelössä vastaparia haetaan Andalusian paahtavan auringon alta. Lustau San Emilio Pedro Ximénez Sherryn intensiivinen ja hennon paahteinen hedelmäisyys sekä ylitse pursuava täyteläisyys toimii syntisen hyvin fudgen kanssa. Tarjoile sherry hyvin viilennettynä pienistä viinilaseista. Varoitus! Tämä kombo on vain todellisille makean ystäville.

 

Laku
+
Bonterra Zinfandel, Alko 919447, 16,98 €

Hyvä lakritsi on kuin laadukas tumma suklaa; maku on vivahteikas, eikä liian makea. Lakritsi jää helposti liian makeiden jälkiruokaviinien varjoon ja lopputulos on hieman kömpelö. Vastaus pulmaan löytyy rapakon takaa mehevästä ja mausteisesta Zinfandel-rypälelajikkeesta. Kalifornialainen Bonterra Zinfandel luomupunaviini on rouhea ja miellyttävän täyteläinen kaveri lakritsille.

Vastaavia artikkeleita

3 x portviini ja juusto

19.12.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Viini ja suklaa sulavat suuhun

16.12.2019 Kuva Laura Riihelä

TOP 3: väkevöidyt viinit

01.11.2019 Antti Rinta-Huumo + Kuva Laura Riihelä