Pecorino

Juusto ja viini

Pecorino-juusto on herkullinen pala Italiaa.

Kullankeltainen ja marmorimaisesti lohkeileva pecorino saa nimensä raaka-aineena käytettävästä lampaanmaidosta. Italian kielessä sana pecora tarkoittaa lammasta ja yhteistä lukuisille italialaisille pecorino-juustoille on, että ne kaikki valmistetaan lampaan maidosta.

Pecorino on tiettävästi Italian vanhin tunnettu juusto. Jo ennen ajanlaskumme alkua elänyt Terentinus Varro mainitsee kirjoituksissaan lampaanmaidosta valmistetun juuston. Vaikka pecorinon tarkkaa syntypaikkaa ei kukaan uskalla arvata, kyseessä on mitä todennäköisimmin eteläitalialainen juusto. Pecorino oli arvostettu jo Rooman valtakunnan kukoistusaikana ja tiedetään että sotilaat, saivat usein evääksi palan lampaanmaitojuustoa.

Pecorino-perheeseen kuuluu juustoja eripuolilta saapasvaltiota. Eniten juustoa valmistetaan Sardinian saarella, jossa juustoa kutsutaan nimellä Pecorino Romano. Basilicatan maakunnassa juustokauppiaiden valikoimissa on Pecorino di Filianoa, toscanalaiset vannovat Pecorino Toscanon nimeen ja sisilialaisten mielestä Pecorino Siciliano on maailman paras lampaanmaitojuusto.

Pecorinoa voi maistella sellaisenaan, yleisempi se on kuitenkin ruoan valmistuksessa. Sitä raastetaan esimerkiksi pastojen ja gratiinien päälle. Juustolautaselle kannatta etsiä pecorinoja, jossa juustoon on lisätty kokonaisia mustapippureita, saksanpähkinöitä tai aromaattista Alban vaaleaa tryffeliä.

Tutustu kypsään ja suolaiseen pecorinoon legendaarisen italialaisen kuohuviinin franciacortan kanssa. Vahvasta itsetunnosta tunnetut italialaiset kutsuvat franciacortaa kotimaansa samppanjaksi. Perusteluiksi mainitaan lähes samat rypälelajikkeet sekä valmistustapa.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä