Uudella alkoholilailla yritetään sulkea Suomen rajat

Uutiset

Kommentti. Hallituksen esitys alkoholilain uudistukseksi kieltää käytännössä alkoholijuomien ostamisen ulkomailta muutoin kuin hakemalla juomat itse. EU-lainsäädännön vastaisen muutoksen taustalla on virkamiesten omavaltainen toiminta, kirjoittavat Viini-lehden perustaja Juha Berglund (kuvassa) ja Viinilehti Oy:n toimitusjohtaja Tomi Salonen.

Lausunnossaan Suomen alkoholilain uudistuksesta Euroopan komissio totesi maaliskuussa 2017 etämyynnin kiellon syrjiväksi. Tämän seurauksena sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet poistivat alkuperäisestä lakiesityksestä etämyynnin suoraan kieltävän lausekkeen, mutta siirsivät sen vaivihkaa ilman poliittista päätöstä kaupallista maahantuontia koskevaan pykälään.

Hallituksen tuore esitys osoittaa, että komission etämyyntiä koskevista linjauksista ei STM:ssä välitetä. Itse lakitekstissä ei etämyyntikieltoa mainita lainkaan, mutta lain perusteluissa väitetään ristiriitaisesti, että etämyynti olisi nykyisenkin lain perusteella kielletty.

Voimassa olevan lain mukaan alkoholijuomien ostaminen ja myyminen ulkomailta, esimerkiksi verkkokauppojen kautta, on ollut sallittua Suomen liityttyä Euroopan unioniin. Euroopan komissio tiedusteli jäsenyysneuvottelujen jälkeen 1996 Suomelta erikseen, millaisia rajoituksia Suomi asettaa kuluttajien mahdollisuuksiin hankkia alkoholijuomia toisista jäsenvaltioista. Suomen vastaus on STM:n Kari Paason allekirjoittamana yksiselitteinen: ”Alkoholilaissa ei ole rajoitettu kuluttajien mahdollisuuksia tilata alkoholijuomia toisista jäsenmaista.” Voimassa oleva laki on pysynyt tältä osin samansisältöisenä.

Nyt hallituksen esityksen perusteluissa kuitenkin todetaan: ”alkoholijuomien rajat ylittävä etämyynti Suomeen olisi säännöksen mukaan kielletty kuten nykyisinkin.”

Vuosien saatossa eri viranomaiset ovat tarkoitushakuisesti tulkinneet nyt voimassa olevaa alkoholilakia eri tavoin ja antaneet vaikutelman alkoholin verkkokaupan laittomuudesta silloinkin, kun lain edellyttämät maksut, verot ja muut velvoitteet suoritetaan asianmukaisesti.

”Suomi sulkisi etäkaupan osalta rajansa ainoana EU-maana.”

Uusi alkoholilaki ei käytännössä sallisi alkoholijuomien hankintaa verkkokaupoista tai viinitiloilta. Esityksen seurauksena kuluttaja pakotetaan käyttämään ns. etäostomallia, jossa ostoksista joudutaan maksamaan tuplaverot, sekä ostomaahan että Suomeen. Tämän lisäksi kuluttajan olisi osattava järjestää kuljetus itsenäisesti ilman myyjän avustusta. Vaatimukset tekevät etäostosta käytännössä mahdottoman. Tämä muuttaisi voimassa olevan käytännön täysin, ja Suomi sulkisi etäkaupan osalta rajansa ainoana EU-maana. Tuplaverotus estäisi myös tavaroiden vapaan liikkuvuuden, joka jo itsessään on Eurooppa-oikeuden tavoitteiden vastainen.

Alkoholin rajat ylittävää kauppaa voidaan EU:ssa rajoittaa vain, mikäli rajoituksella on sellaisia kansanterveydellisiä perusteita, joita ei voida saavuttaa vähemmän rajoittavilla toimilla. Tällaisia kansanterveydellisiä perusteita ei uusi alkoholilaki ole esittänyt.

Etämyynti on EU:n rakentama järjestelmä, jolla rajat ylittävää kauppaa voidaan käydä kontrolloidusti ja verot maksaen. Suomen tulee noudattaa Ruotsissakin vallitsevaa etämyyntimallia, varmistaa verotulot ja näin toteuttaa kaikkien jäsenvaltioiden hyväksymää yhdenmukaista toimintatapaa.

Juha Berglund
Viini-lehti, julkaisija, sekä Château Carsin, Bordeaux, omistaja

Tomi Salonen
Viinilehti Oy, toimitusjohtaja

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 4 kommenttia artikkeliin ”Uudella alkoholilailla yritetään sulkea Suomen rajat

  1. En millään pysty ymmärtämään tätä suomalaista järkeilyä: Virosta ja muista Baltian maista voi itse hakemalla rahdata sata litraa alkoholia Suomeen maksamatta siitä rajalla mitään veroja, mutta viinin tilaamista eurooppalaisista netikaupoista pidetään niin turmiollisena, että se pitää estää vaikka sitten jo hyväksyttyjä lakeja rikkoen! Ja valtio vielä tukee laivaliikennettä miljoonilla euroilla vedoten joihinkin turvallisuusseikkoihin.
   Olen jo useamman vuoden ajan tilannut viiniä muutamasta ranskalaisesta tai saksalaisesta viinikaupasta, koska kotipaikkakunnallani on pieni Alko, jossa on pienet valikoimat. Joskus viinilaatikossa on ollut teippi: tullin tarkistama, mutta mitään seuraamuksia en ole aikaisemmin saanut. Olen tutkinut tullin ohjeita ja pitänyt etämyyntiä laillisena tapana tilata alkoholituotteita EU:n sisällä.
   Olemme halunneet oppia viineistä ja tutustua eri makuihin ja laatuihin, mikä on ollut pääsyy viinien tilaamiseen. Emme ole kertaakaan tilanneet muuta kuin eurooppalaista viiniä, ja olemme suosineet pieniä ja meille ennestään tuntemattomia viinitiloja, koska viinien ja ruuan yhteensovittaminen on mieluisa ja palkitseva harrastus. Koska EU on mahdollistanut, ainakin tähän saakka, tämän löytöjen tekemisen myös pienellä paikkakunnalla asuville EU-suomalaisille, solidaarisuudesta olemme ostaneet vain EU-maiden viinejä.
   Mikä ihmeellinen holhoamisen tarve on sanellut tämän uuteen alkoholilakiin vaivihkaa ujutetun kiellon? Me nautiskellen viiniä maistelevat kansalaiset emme käsittääkseni ole ensimmäisenä tämän holhoamisen tarpeessa. Kunpa joku varakkaampi ja tietävämpi taho haastaisi oikeuteen Suomen valtion, tai tekisi EU:lle asiasta valituksen Unionin sääntöjen rikkomuksesta! Pienen eläkeläisen rahkeet kun eivät siihen riitä, vaikka mieli tekisi!

  2. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Valvirako tätä muka pystyy valvomaan? Koska tämä tulee voimaan? Hienosti onnistuttu STM:ltä piilottamaan tämä suunniteltu EU-lain vastainen toiminta julkisuudelta. Luotan siihen, että Viini-lehti seuraa asian etenemistä.

  3. Kiitos kirjoituksesta. Vaikea saada kirjoitettua sanoiksi kuinka paljon tämä asia turhauttaa minuakin. Miten tämä voi olla mahdollista kun todellakin huomioidaan että ollaan jäsenmaana EU:ssa?

   Päällimmäisenä herää kysymys, että voidaanko tähän mitenkään vaikuttaa vai pitääkö tosiaan pysyä tässä vaiheessa vain seuraajan roolissa. Onko esimerkiksi Viinilehti ollut yhteydessä tästä etämyynnin kiellon ujutuksesta kansanedustajiin nyt kun päivitetty lakiluonnos julkaistiin? Eikö lakiluonnoksen sanamuotoihin ja sisältöihin voida vielä vaikuttaa kansanedustajien toimesta? Nythän yksittäiset kansanedustajat ovat sosiaalisessa mediassa kirjottaneet, että etämyynnin laittomuudesta ei sanota sanallakaan laissa ja täten keväinen esitys korjattu ja kaikki kunnossa.

   Olen miettinyt myös paljon sitä, kuinka hovioikeus Suomessa pystyi ohittamaan Rosengren- tapauksen Alkotaksi-tapauksessa; miten on mahdollista, että Suomen hovioikeus tulkitsee etämyynnin olevan sallittua vain mietojen (4, 7 %) alkoholijuomien tapauksessa kun tästä on kuitenkin ennakkotapaus olemassa tuon Rosengrenin johdosta naapurimaassa, jossa etämyynti sallitaan ilman rajoituksia kaikille alkoholituotteille, katsomatta prosenttirajoja ymmärtääkseni. Kai hovioikeus on tuohonkin tutustunut? Olemmeko ymmärtäneet väärin mitä Rosengren-tapauksen todellinen sisältö on ollut? Eihän kyse voi olla vain etäostosta, jota STM yrittää tuputtaa ilmeisesti perusteluna sille, että kuluttajan maahantuontia ei rajoiteta vaikka etämyynti kielletään. Miten tämä voi olla näin sekavaa ja mielivaltaista, eikö Rosengren osalta juuri kyse ollut etämyynnistä ja sen laillisuudesta?

   Onko etämyynnin kohtalo viime kädessä ratkeamassa korkeimmassa oikeudessa Petteri Snellin edustamana? Vai voiko Euroopan komissio vielä vaikuttaa tuon jälkeen asiaan jos käy huonosti? Eikö etämyynnin laillisuus pitäisi olla läpihuutojuttu korkeimmassa oikeudessa perustuen juuri tuohon Rosengren-tapaukseen?

   Yhteenvetona: ei voi, eikä saa olla mahdollista että Suomessa etämyynti julistettaisiin lopulta kielletyksi laissa. Toivon todella, että teette kaikkenne Viinilehden toimesta, ja me muutkin, ettei näin tapahtuisi.

  4. Netin kautta tilataan ja voidaan tilata huumeita ja lääkeaineita jokseenkin helposti, mutta ei alkoholijuomia kohta enää. Kumpien nauttiminen on turmiollisempaa? Vaikea ymmärtää joskus päättäjien arvomaailma-ajattelua!

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä