Omenanviljelijän Onni on pullossa

Yleinen

Tero Palmroth ajoi ensimmäisenä pohjoismaalaisena legendaarisessa Indianapolis 500 -autokilpailussa. Rakkauden, sattumien ja biisonien kautta hän päätyi omenanviljelijäksi ja mehuntekijäksi.

Biisonien kasvatus oli yrittäjä Tero Palmrothista hyvä ajatus, kun hän halusi aktivoida vaimonsa sukutilan toimintaa 1990-luvun lopussa. Omenoiden kasvatus osoittautui paremmaksi ideaksi.
”Täällä on fantastinen ilmasto omenoille. Biisonilauma meni myyntiin ja karjalohjalaisen Hakosen tilan etelärinteille istutettiin omenapuita. Puita on nykyään 2600 ja luomusadosta tehdään Onnellisten omenoiden mehua”, Tero Palmroth kertoo selvästi onnellisena.

Alkuvuosina omenoista tehtiin jopa calvadosta. Kypsytystynnyrit tuotiin Normandiasta ja juomastakin tuli maistuvaa, mutta Suomen alkoholilain pykälät tekivät yrittämisestä hankalaa.
Nyt omenasadosta puristetaan lajikeomenamehuja. Sato korjataan käsin, kukin lajike erikseen ja juuri oikeaan aikaan. Omenat siirretään välittömästi hämärään ja viileään tilaan, pestään ja kuljetetaan Sammatin mehuasemalle. Mehuasemalla omenat puristetaan tuoreeltaan mehuksi ja pakataan muotoilija Harri Koskisen suunnittelemiin ja professori Erik Bruunin etikettien koristamiin kotimaisiin muovipulloihin.
”Omenia ei seisoteta ja ne puristetaan lajikekohtaisesti. Samaan tapaan kuin hyviä viinejä, ihmiset arvostavat huippulaatuista mehua, jonka valmistuksessa ei ole tehty kompromisseja”, Palmroth uskoo.

Omenamehujen maku vaihtelee paitsi lajikekohtaisesti myös vuosittain samaan tapaan kuin viineissäkin.
”Oma suosikkini on Valkea kuulas -mehu aamiaisjuomana mutta Samo-lajikkeesta puristettu mehu on ruokajuoma, jota tarjoillaan myös ravintola Savoyn illallisilla. Jaspi- tai Raike-mehut taas sopivat jälkiruokajuomiksi niiden hunajaisten ja vaniljaisten aromien ansiosta”, Tero Palmroth kertoo.

”Luonnon ehdoillahan tässä mennään ja Herran hallussa ollaan. Ei tämä suurta liiketoimintaa ole. Enemmänkin idealismia ja uskoa maaseutuun ja puhtaaseen lähiruokatuotantoon. On palkitsevaa olla mukana tällaisessa.”

Missä käytiin: Hakosen tilalla Karjalohjalla.
Mitä lasissa: Tilalla kasvaneiden Onnellisten omenoiden mehua.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 19,90 €.

Tilaa tästä