Juustot

Ryppyinen Langres

20.09.2017 Antti Uusitalo + Kuva Sami Piskonen

Koillis-Ranskan Champagne tunnetaan lähinnä kuohuviineistään, mutta alueella on myös toinen herkku, pieni ja kurttuinen Langres-juusto.

Koillis-Ranskan Champagne tunnetaan lähinnä kuohuviineistään, mutta alueella on myös toinen herkku, pieni ja kurttuinen Langres-juusto.

Miedon ja kypsänä täyteläisen kermaisen juuston ryppyinen pinta muistuttaa Loire-jokilaakson tunnettuja vuohenmaitojuustoja, mutta Langresin raaka-aineena käytetään lehmänmaitoa ja poikkeuksena ranskalaisista juustoista yleensä maito on pastöroitua. Virallisen AOC-alkuperästatuksen Langres sai vuonna 1991.

Juustomassaa ei keitetä tai puristeta saostuksen jälkeen, jolloin juuston rakenne säilyy houkuttelevan pehmeänä. Ryppyinen pinta syntyy 5-6 viikkoa kestävän kypsytyksen aikana. Lopputuloksen kannalta tärkeässä roolissa ovat kypsytyskellarin sopiva lämpötila ja runsas kosteus. Juuston aavistuksen oranssi väri syntyy kypsytyksen aikana, jolloin juustokiekkoja pestään suolavedellä, jonka joukossa on pieni määrä annattopensaan siemenistä valmistettua väriainetta.

Viinisuositus

Albert Bichot Château de Dracy Bourgogne Pinot Noir 2013

703, Viinikellari.com
Punaviini / AC Bourgogne / Côte Chalonnaise, Ranska
Albert Bichot
Pinot Noir
18,40 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Alkon tilausvalikoiman puolelta ja viinikellari.comin valikoimista löytyvä Albert Bichotin tuottama Château de Dracy Pinot Noir on hyvä portti Burgundin keveiden punaviinien maailmaan ja maistuva valinta Langres-juuston seuraan. Heleäsävyisen viinin tuoksusta voi löytää Pinot Noir -lajikkeelle tyypillisiä aromeja, kuten kypsiä puolukoita, karpaloa ja kirsikkaa. Kevyen viinin maku on napakan hapokas ja terhakka, punaviini sopii maisteltavaksi monien mietojen juustojen kanssa.

Vastaavia artikkeleita

Hapokas valkoviini rakastaa juustoa – katso parhaat makuparit!

06.09.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

3 aromaattista viiniä, 3 juustoa – katso parhaat makuparit

19.06.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Kesäiset makuparit: 3 x juusto ja roseeviini

23.05.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä