Viiniä & joogaa

Yleinen

Kun ensin joogaa puolitoista tuntia, aistit ovat avoimina kohtaamaan viinin aromit.

Saija Kekkonen toivottaa jokaisen henkilökohtaisesti tervetulleeksi. Paikalla on ainakin pienten lasten äitejä, ravintolan hovimestari ja pari miestäkin. Edessä on 90 minuuttia joogaa, sen jälkeen nautitaan viiniä.

Yhdysvalloissa Vino & Vinyasa -kombinaatio on suosittu – ja sieltä YogaAngel-joogastudion omistava Kekkonen on idean poiminut.
”Amerikassa tällaisille viinillisille joogatunneille osallistuu satoja ihmisiä. Tilaisuuksilla on sponsoreita, yleensä jokin viinitalokin on mukana. Ne ovat suosittuja etenkin uudenvuoden alla”, Kekkonen kertoo.
Viiniä ja joogaa yhdistetään myös retriiteissä, joita järjestetään viinitiloilla. Retriittien aikana tehdään joogaharjoituksia, meditoidaan – ja nautitaan viineistä.

10 vuotta joogannut ja neljä vuotta ohjaajana toiminut Kekkonen mietti etukäteen, millaisen myrskyn viini-joogailta tulisi nostattamaan. Vuosisatojen ajan joogit ovat etsineet henkistä valaistumista ja harjoitelleet tavoitteenaan mielen selkeytyminen ja oman kehon tiedostaminen. Viinin nautiskelu ei monien mielestä sovi tähän kuvioon.
”Kyllä tästä varmaan sanomista tulee. Joogan harrastajien joukossa on kuitenkin ihmisiä, jotka nauttivat sekä joogasta että viinistä. Miksei näitä nautintoja voisi yhdistää?”

Kekkonen opettaa seasonal yogaa eli vuodenaikajoogaa, joka perustuu viiteen kiinalaiseen vuodenaikojen mukaan vaihtuvaan elementtiin. Se pohjaa ajatukseen ihmisestä osana luontoa ja sen kausivaihteluja. Kullakin kaudella aktivoidaan eri energiatiloja ja siten edistetään hyvinvointia.

Harjoitukset alkavat hiljentymisellä sekä oman mielen ja sydämen koskettamisella. Sen jälkeen siirrytään asanoihin eli erilaisiin jooga-asentoihin: kissassa pyöristetään selkää, alaspäin katsovassa koirassa seistään kädet ja jalat maassa ja soturissa ojennetaan käsiä eteen polvia kevyesti koukistaen. Liikkeet tuntuvat etenkin selässä ja ranteissa – sekä paikoissa, joita ei ehkä ole tullut liikuteltua aikoihin.

Muutaman asanan jälkeen kehon valtaa ensin lämpö, sitten kuumuus. Kekkonen huomauttaakin, ettei viiniä voi nauttia joogaharjoituksen aikana eikä tunnille tule tulla krapulassa.
”Toki olen kuullut darrajoogasta, mutta se ei ole minun juttuni.”

Jooga harjoittaa paitsi kehoa myös mieltä. Harjoituksissa paneudutaan kehon liikkeen ohella mielen liikkeisiin ja hengitys on keskeisessä osassa. Mieli kiinnitetään alustaan, ajatusten virta pyritään pysäyttämään ja keskitytään vain hengitykseen.

Näinhän on omalla tavallaan myös viinin maistelussa: viinin aromit avautuvat hengityksen kautta. Tastingissakin tietoisuus keskitetään yhteen kohteeseen eli viiniin: viiniä tarkastellaan, tuoksutellaan ja maistellaan. Viini avautuu paremmin, kun sitä hetken aikaa pyörittelee lasissa ja suussa. Ja myös viiniltä haetaan tasapainoisuutta.

”Sekä viini- että joogaharrastuksessa ollaan ikuisesti matkalla. Aina tulee uusia viinejä, joogassa kehityt jatkuvasti. Kyse on omasta matkastasi, jonka aikana teet pieniä oivalluksia.”


3 x viini meditatiivisiin hetkiin

Cecilia Beretta Ripasso 2014

Poistunut valikoimasta
Punaviini / DOC Valpolicella Ripasso Superiore / Veneto, Italia
Cecilia Beretta
Corvina, Corvinone, Negrara, Rondinella
15,99 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Luonteikas viini on täynnä kuivattuja hedelmiä, nahkaisuutta ja makeita mausteita. Sen lähes makeasta ja mehukkaasta mausta voi erottaa maalaismaista rustiikkisuutta. Tasainen kokonaisuus saa ryhtinsä ilmavasta hapokkuudesta ja pehmeistä tanniineista. Kokonaisuus jättää tasaisen, kuivattuja hedelmiäkin muistuttavan jälkivaikutelman.

Winzerverein Deidesheim Herrgottsacker Riesling Auslese 2010

Poistunut valikoimasta
Valkoviini / Deutscher Prädikatswein Pfalz / Saksa
Winzerverein Deidesheim
Riesling
15,56 € (0,375 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Auslese-viini on puhdaspiirteinen ja sitrusmaisen raikas, vaikkakin makea. Siinä on persikkaa, ananasta ja punaista omenaa. Viinin makeaa suutuntumaa tasapainottaa erittäin terhakka hapokkuus ja viini nostaakin pitkässä, puhdaspiirteisessä jälkivaikutelmassa veden kielelle.

Krohn Lágrima Fine White Port

Poistunut valikoimasta
Portviini / Lágrima White Port / Portugali
Quinta and Vineyard Bottlers
18,81 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Valkoisessa portviinissä on hieman kehittynyt tuoksu, jossa on mineraalisuutta, kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja jännittävästi jopa suolaisuutta. Makeahko ja lämminhenkinen maku jättää pitkän, lämpimän, tammitynnyrien aromikkuutta ja toffeeta muistuttavan jälkivaikutelman.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 19,90 €.

Tilaa tästä