viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Viiniä & joogaa

09.08.2017 Katri Saukkonen + Kuva Elina Simonen

Kun ensin joogaa puolitoista tuntia, aistit ovat avoimina kohtaamaan viinin aromit.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kun ensin joogaa puolitoista tuntia, aistit ovat avoimina kohtaamaan viinin aromit.

Saija Kekkonen toivottaa jokaisen henkilökohtaisesti tervetulleeksi. Paikalla on ainakin pienten lasten äitejä, ravintolan hovimestari ja pari miestäkin. Edessä on 90 minuuttia joogaa, sen jälkeen nautitaan viiniä.

Yhdysvalloissa Vino & Vinyasa -kombinaatio on suosittu – ja sieltä YogaAngel-joogastudion omistava Kekkonen on idean poiminut.
”Amerikassa tällaisille viinillisille joogatunneille osallistuu satoja ihmisiä. Tilaisuuksilla on sponsoreita, yleensä jokin viinitalokin on mukana. Ne ovat suosittuja etenkin uudenvuoden alla”, Kekkonen kertoo.
Viiniä ja joogaa yhdistetään myös retriiteissä, joita järjestetään viinitiloilla. Retriittien aikana tehdään joogaharjoituksia, meditoidaan – ja nautitaan viineistä.

10 vuotta joogannut ja neljä vuotta ohjaajana toiminut Kekkonen mietti etukäteen, millaisen myrskyn viini-joogailta tulisi nostattamaan. Vuosisatojen ajan joogit ovat etsineet henkistä valaistumista ja harjoitelleet tavoitteenaan mielen selkeytyminen ja oman kehon tiedostaminen. Viinin nautiskelu ei monien mielestä sovi tähän kuvioon.
”Kyllä tästä varmaan sanomista tulee. Joogan harrastajien joukossa on kuitenkin ihmisiä, jotka nauttivat sekä joogasta että viinistä. Miksei näitä nautintoja voisi yhdistää?”

Kekkonen opettaa seasonal yogaa eli vuodenaikajoogaa, joka perustuu viiteen kiinalaiseen vuodenaikojen mukaan vaihtuvaan elementtiin. Se pohjaa ajatukseen ihmisestä osana luontoa ja sen kausivaihteluja. Kullakin kaudella aktivoidaan eri energiatiloja ja siten edistetään hyvinvointia.

Harjoitukset alkavat hiljentymisellä sekä oman mielen ja sydämen koskettamisella. Sen jälkeen siirrytään asanoihin eli erilaisiin jooga-asentoihin: kissassa pyöristetään selkää, alaspäin katsovassa koirassa seistään kädet ja jalat maassa ja soturissa ojennetaan käsiä eteen polvia kevyesti koukistaen. Liikkeet tuntuvat etenkin selässä ja ranteissa – sekä paikoissa, joita ei ehkä ole tullut liikuteltua aikoihin.

Muutaman asanan jälkeen kehon valtaa ensin lämpö, sitten kuumuus. Kekkonen huomauttaakin, ettei viiniä voi nauttia joogaharjoituksen aikana eikä tunnille tule tulla krapulassa.
”Toki olen kuullut darrajoogasta, mutta se ei ole minun juttuni.”

Jooga harjoittaa paitsi kehoa myös mieltä. Harjoituksissa paneudutaan kehon liikkeen ohella mielen liikkeisiin ja hengitys on keskeisessä osassa. Mieli kiinnitetään alustaan, ajatusten virta pyritään pysäyttämään ja keskitytään vain hengitykseen.

Näinhän on omalla tavallaan myös viinin maistelussa: viinin aromit avautuvat hengityksen kautta. Tastingissakin tietoisuus keskitetään yhteen kohteeseen eli viiniin: viiniä tarkastellaan, tuoksutellaan ja maistellaan. Viini avautuu paremmin, kun sitä hetken aikaa pyörittelee lasissa ja suussa. Ja myös viiniltä haetaan tasapainoisuutta.

”Sekä viini- että joogaharrastuksessa ollaan ikuisesti matkalla. Aina tulee uusia viinejä, joogassa kehityt jatkuvasti. Kyse on omasta matkastasi, jonka aikana teet pieniä oivalluksia.”


3 x viini meditatiivisiin hetkiin

Cecilia Beretta Ripasso 2014

Alkon tuotenro 1:

Punaviini Veneto
16,99 €
0,75 l
Edullinen ostos
Lue lisää

Winzerverein Deidesheim Herrgottsacker Riesling Auslese 2010

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Pfalz
15,56 €
0,375 l
Kallis
Lue lisää

Krohn Lágrima Fine White Port

Alkon tuotenro 1:

Väkevä viini Portugali
20,89 €
0,75 l
Löytö
Lue lisää

Lue lisää

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Alkon uutuudet syysiltoihin

16.10.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Festareiden täydeltä viiniä – TOP 3 festareiden viinitarjonta

23.08.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Festivaalit

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä