Siideriä Suomesta

Yleinen

Omenasta se alkaa ja pulloon se päättyy. Suomalaisen aidon siiderin tie pulloon on käsityötä, jonka pääosaa näyttelee omena. Tutustuimme suomalaisiin siiderintekijöihin syyskuussa 2016.

Elo-syyskuussa mehuasemalla huhkitaan. Asiakkaat kantavat satoja kiloja omenoita sisään ja kymmeniä litroja mehua ulos. Omenat sisään, punnitus, puristus, pullotus ja kassan kautta ulos. Laitteiden ja tilojen pesu, omenamäski ulos ja seuraava asiakas sisään. Oman pihan omenoista tehty tuoremehu maistuu yhä useammalla, eikä mehuasemien tarvitse houkutella asiakkaita.
Tuorepuristetusta omenamehusta alkaa myös siiderin valmistus. Suomalaisen aidon siiderin määritelmän mukaan siideri on valmistettu suomalaisista omenoista puristetusta pastöroimattomasta omenamehusta, johon ei ole lisätty mitään ylimääräistä.

Syyskuussa Kuura Ciderin Petri Halmetojalla on vielä aikaa järjestellä uusia tuotantotiloja Fiskarsissa. Siiderin valmistus ja sesonki alkaa lokakuussa, kun talviomenat alkavat kypsyä ja mehu saadaan puristettua.
”Viiniharrastuksesta kaikki alkoi mutta siiderinvalmistajaksi päädyin, koska viinejä Suomessa ei voi tehdä. Laadukkaita hyviä omenoita Suomessa sen sijaan on”, Petri kertoo.
Paras siideri syntyy riittävän hapokkaista, vahvan makuisista omenoista. Tuoreomenamehu säilyy puristamisen jälkeen vain muutaman päivän, joten mehut on saatava nopeasti tankkeihin käymään. Siideriyrittäjän kiireisin aika ajoittuu loppuvuoteen, ensimmäinen tämän satokauden siideri on valmis nautittavaksi seuraavana keväänä.
”Hyvän siiderin tuntee mausta, siinä maistuu omena ja käsityö. Toivottavasti siideristäni välittyy aitous ja intohimo, jolla sitä teen. ”

Puolakan tilalla Vihdissä kasvaa omenaa ja valmistetaan siideriä isäntäpariskunta Harri ja Pirjo Aholan omiin tarpeisiin. Harri Ahola on suomalaisen juomakulttuurin ja pienten puolustaja. Hän on ollut mukana perustamassa Suomalaisen Aidon Siiderin Seuraa (SASS), jonka tärkein tehtävä oli määritellä ”aito siideri”.
”Minua alkoi pänniä suomalaiset kaupallisesti tuotetut siiderit. Aidolle siiderille oli saatava määritelmä, ennen kuin tiivisteistä valmistettuja juomia aletaan markkinoida aitoina artesaanisiidereinä. Perinteisen tavan tekijöitä täytyy tukea ja SASS onkin nimenomaan kannatusyhdistys aidolle siiderille ja pienille tekijöille.”
Pienpanimobuumin myötä seuraavaksi on odotettavissa siideribuumi ja SASS haluaa olla valmis pitämään aidon siiderin puolia.
Tarkoituksena on saada myös omenaviljelijät kiinnostumaan asiasta, sillä hyvistä omenoista syntyy paras siideri mutta parhaat syöntiomenat eivät välttämättä ole parhaita siideriomenoita.
”Pari vuotta sitten oivalsin, että siideristin tärkein taito on osata valita oikeat omenat. Jos siideristeillä on mahdollisuus vaikuttaa omenamehun laatuun, maistuu se lopputuloksessakin.”

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä