Jumalainen Feta

Juustot

Kreikkalainen feta-salaatti ja Santorinin saaren ylpeys assyrtiko-valkoviini ovat mainio pari kesäiselle lounaalle.

Muinaiskreikkalainen Odysseia-runoteos kertoo, kuinka jumalat lähettivät Apollon maan päälle opettamaan ihmisille juustonvalmistusta. Lähes kolmetuhatta vuotta vanhat kirjoitukset todistavat, että kreikkalaiset keksivät jo varhain säilöä lampaan- ja vuohenmaidon juustoksi. Juustokimpaleet upotettiin suolaveteen, jolloin ne säilyivät pitkään herkullisina. Suolassa kylpeviä juustoja kuljetettiin jo keskiajalla Kreetalta Italiaan ja todennäköisesti feta-nimi tulee italian kielen sanasta fetta, joka tarkoittaa kimpaletta tai viipaletta.

Kreikkalaiset suojasivat historiallisen juustonsa alkuperän vasta vuonna 2002, josta lähtien feta-nimeä ovat saaneet käyttää vain juustot, jotka on valmistettu Kreikassa. Alkuperää suojaava laki täsmentää, että juuston valmistukseen tulee käyttää vähintään 70 prosenttia lampaanmaitoa ja loppuosa voidaan täydentää vuohenmaidolla. Yleensä maidot pastöroidaan, mutta Kreikassa markkinoilla ja kauppahalleissa on tarjolla myös feta-juustoja, jotka on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Kreikkalainen feta kuuluu tuorejuustojen perheeseen, joten juustoa ei kypsytetä, vaan se säilötään perinteen mukaan suolaveteen. Mitä tuoreempaa fetaa onnistuu hankkimaan, sen mehevämpi on juuston maku.

Moni Santorinin tuliperäisellä saarella vieraillut on saanut tehdä tuttavuutta raikkaiden assyrtiko-valkoviinien kanssa. Tuulisen saaren viininviljelijät leikkaavat viiniköynnökset pesän malliseksi ympyräksi lähelle maanpintaa, jolloin kypsyvät rypäleet ovat suojassa navakoilta tuulilta ja paahtavalta auringolta. Alkon tilausvalikoiman Santorini Assyrtikon tuoksu ja hapokas maku muistuttaa nuorta riesling-viiniä. Lasissa tuoksuvat raikkaat sitrushedelmät, kuten greippi tai limetti. Valkoviinin maku on raikas, kirpeän hedelmäinen ja aavistuksen yrttinen. Santorinin saaren vaalea ylpeys on mainio kaveri kesälounaalla raikkaan fetasalaatin kanssa.

Santorini Assyrtiko 2016
Alko 933027, 18,98 €

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden tilaajien joukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä