viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Juustot

Jumalainen Feta

20.07.2017 Antti Uusitalo + Kuva Sami Piskonen

Kreikkalainen feta-salaatti ja Santorinin saaren ylpeys assyrtiko-valkoviini ovat mainio pari kesäiselle lounaalle.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kreikkalainen feta-salaatti ja Santorinin saaren ylpeys assyrtiko-valkoviini ovat mainio pari kesäiselle lounaalle.

Muinaiskreikkalainen Odysseia-runoteos kertoo, kuinka jumalat lähettivät Apollon maan päälle opettamaan ihmisille juustonvalmistusta. Lähes kolmetuhatta vuotta vanhat kirjoitukset todistavat, että kreikkalaiset keksivät jo varhain säilöä lampaan- ja vuohenmaidon juustoksi. Juustokimpaleet upotettiin suolaveteen, jolloin ne säilyivät pitkään herkullisina. Suolassa kylpeviä juustoja kuljetettiin jo keskiajalla Kreetalta Italiaan ja todennäköisesti feta-nimi tulee italian kielen sanasta fetta, joka tarkoittaa kimpaletta tai viipaletta.

Kreikkalaiset suojasivat historiallisen juustonsa alkuperän vasta vuonna 2002, josta lähtien feta-nimeä ovat saaneet käyttää vain juustot, jotka on valmistettu Kreikassa. Alkuperää suojaava laki täsmentää, että juuston valmistukseen tulee käyttää vähintään 70 prosenttia lampaanmaitoa ja loppuosa voidaan täydentää vuohenmaidolla. Yleensä maidot pastöroidaan, mutta Kreikassa markkinoilla ja kauppahalleissa on tarjolla myös feta-juustoja, jotka on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Kreikkalainen feta kuuluu tuorejuustojen perheeseen, joten juustoa ei kypsytetä, vaan se säilötään perinteen mukaan suolaveteen. Mitä tuoreempaa fetaa onnistuu hankkimaan, sen mehevämpi on juuston maku.

Moni Santorinin tuliperäisellä saarella vieraillut on saanut tehdä tuttavuutta raikkaiden assyrtiko-valkoviinien kanssa. Tuulisen saaren viininviljelijät leikkaavat viiniköynnökset pesän malliseksi ympyräksi lähelle maanpintaa, jolloin kypsyvät rypäleet ovat suojassa navakoilta tuulilta ja paahtavalta auringolta. Alkon tilausvalikoiman Santorini Assyrtikon tuoksu ja hapokas maku muistuttaa nuorta riesling-viiniä. Lasissa tuoksuvat raikkaat sitrushedelmät, kuten greippi tai limetti. Valkoviinin maku on raikas, kirpeän hedelmäinen ja aavistuksen yrttinen. Santorinin saaren vaalea ylpeys on mainio kaveri kesälounaalla raikkaan fetasalaatin kanssa.

Santorini Assyrtiko 2016
Alko 933027, 18,98 €

Lue lisää

Faktat haltuun: Pouilly-Fuissé ja Pouilly-Fumé

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden valkoviini -kilpailu on ratkennut! Kilpailua dominoi yksi rypälelajike

05.09.2023 Viinilehden toimitus

Eteläafrikkalainen KWV – kiehtova yhdistelmä uutta ja vanhaa maailmaa

Kaupallinen yhteistyö

04.09.2023 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä