viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Matkat

Parhaat olutravintolat: Vilna

22.06.2017 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Vilnassa löytyy useita laadukkaita ja persoonallisia olutravintoloita, eikä ihme. Liettualla on Euroopan vanhimpiin kuuluvat olutperinteet.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Vilnassa löytyy useita laadukkaita ja persoonallisia olutravintoloita, eikä ihme. Liettualla on Euroopan vanhimpiin kuuluvat olutperinteet ja yli 80 toimivaa pienpanimoa. Euroopan unionin edullisin pääkaupunki tunnetaan myös olutystävällisestä perinneruoastaan.

Leičių Bravoras

Loungehenkinen olutbaari nahkasohvineen eroaa tunnelmallaan Vilnan valtavirrasta. Pöytiin asennetuista hanoista saa laskea omatoimisesti lasiinsa talossa pantua pilsneriä. Talon omia oluita on tarjolla sesongista riippuen 6-8 laatua. Testaa ainakin talon maltilla humaloitu IPA. Alakerrassa sijaitsevaan panimoon pääsee maistiaiskierrokselle etukäteen sopimalla.

STIKLIŲ, 5, SENAMIESTIS


Bambalynė

Keskiaikaiselle kadunpätkälle kolmen kuppilan olutimperiumin luoneen Tadas Gegevičiuksen leikkisästi sisustettu olutkellari sopii niin maistelu- kuin ostoskohteeksi. Tiskin takaa kerrotaan, että paikan nimi viittaa isoon muovitonkkaan, johon maalaispanimoiden asiakkaat laskevat ostamansa oluen. 150–200 oluen valikoimasta voikin ostaa suosikkinsa mukaansa.

STIKLIŲ 7, SENAMIESTIS


Špunka

Špunkan ykkösvaltti on mielenkiintoisesta olutvalikoimasta – muista maistaa Humulupus IPA ja Oatmeal Stout – huolimatta sen värikkäästä asiakaskunnasta. Parikymmentä asiakasta vetävän paikan tiskin ääressä viihtyy koko naapurusto taiteilijoista koiriin vahvistettuna vierailevilla ulkomaalaisilla. Titteleillä ei tärkeillä.

”Tämä on tyypillinen Užupisin menestystarina. Kyse on erilaisten ihmisten tuomisesta yhteen”, kanta-asiakas selittää ja tarjoaa palan savustettua siankylkeä mukanaan tuomasta rasiasta.

UžUPIO 9, UžUPIS


Forto Dvaras

Oluen seuraksi sopivasta isoäidin keittiö -henkisestä ruoasta ei Vilnassa tule pulaa – maanlaajuisia ketjujakin on useampia. Vanha konkari Forto Dvaras on lajinsa luotettavimpia: hinnat ovat sangen kohtuulliset, annokset liettualaiseen tyyliin joko isoja tai jättimäisiä – ja yksinkertaisuudessaan maukkaita. Tarjoilijat ovat pukeutuneet kansallispukuihin, mutta sisustuksessa sen sijaan on ripaus vähemmän kitschiä kuin monissa vastaavissa paikoissa.

PILIES 16, SENAMIESTIS


Alaus biblioteka

Kirjaston nurkilla arvotalon toisessa kerroksessa sijaitsevassa kauniissa oluthuoneessa panostetaan ammattitaitoon. Jos haluat tietää lisää liettualaisista oluista tai vain jutustella eri oluttyyleistä, olet oikeassa paikassa. Paikan 17 hanasta vähintään kolmannes on varattu kotimaisille herkuille. Oluista saa aina maistiaisen ennen ostopäätöksen tekemistä. Mielenkiintoisinta antia ovatkin liettualaisoluet kuten Raudonu Plytun erinomaisen raikas Vienna Lager tai amerikkalasityylinen kevyt, mutta rohkeasti humaloitu Sakiskiu.

TRAKU 4, SENAMIESTIS


Šnekutis

10 vuotta sitten avautunut ”Hölösuu” on laajentunut monen muun menestyspubin tavoin usean toimipaikan ketjuksi. Nimi viittaa tiskin takana yhä viihtyvään eksentriseen isäntään Valentasiin. Paikkoja yhdistää sekalainen sisustus sekä erittäin edullinen, mutta maukas ruoka, joka vetää esimerkiksi paikallisia opiskelijoita lounaalle. Pirttipöytien täyttämän oluttuvan 24 hanan ylpeytenä ovat liettualaiset pastoroimattomat ja suodattamattomat maalaisoluet, jotka ovat keränneet palkintoja maailmalla. Niistä kuuluisin Jovaru Alus on paikan talon olut. Tee viikonloppuna varaus tai tule ajoissa.

MIKALOJAUS 15, SENAMIESTIS (MYÖS STEPONO 8, NAUJAMIESTIS)


Craft & draft

Ravintola ja pienpanimo muuten tylsällä ketjuliikkeiden täytämällä ostoskadulla. Talon omien oluiden lisäksi painopiste kansainvälisissä käsityöoluissa. 10 hanaa ja lisäksi hyvä viskivalikoima. Sisustuksellaan paikka olisi kotonaan vaikka San Franciscossa, joten kuvaan sopii että tarjolla on  pidettyjä gourmet-hampurilaisia oluiden seuraksi. Auki useimpina iltoina 02 tai 03 saakka, kun useat pubit sulkevat jo klo 23.

GEDIMINO 5

Lue lisää

Olutsommelier on oluen puolestapuhuja

18.04.2023 Anikò Lehtinen

Järjestä olutpruuvi – vinkit oluttastingin järjestämiseen

07.02.2023 Anikò Lehtinen + kuva Shutterstock

Kittijuuston luonne kasvaa suolakylvyssä – valitse sille nämä juomat!

09.08.2022 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä