viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Matkat

Pitkä viikonloppu: Pariisi

03.05.2017 Pihla Hintikka + kuvat Elina Simonen

Pariisissa pidetään kiinni elämästä, viinistä ja ruoasta nautiskelun jalosta, historiallisesta taidosta. Listaamme 5 vinkkiä pitkän viikonlopun viettäjille.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Pariisissa pidetään kiinni elämästä, viinistä ja ruoasta nautiskelun jalosta, historiallisesta taidosta.  Listaamme 5 vinkkiä pitkän viikonlopun viettäjille.

Päivä hotellissa

Pariisilaiset syövät, juovat ja hengailevat nyt hotelleissa. Niissä pääsee irti arjesta, juomaan hyviä viinejä ja syömään huippuillallista kohtuuhintaan.

Esimerkiksi Hotel Danieliin pariisilaiset pujahtavat iltapäiväteelle meluisalta Champs Élyséeltä. Pöytiin katetaan kolme kerrosta sormivoileipiä, skonsseja ja La Patissêrie de Rêvesin leivoksia sekä teetä ja lasi samppanjaa. Uniikilla vihreällä seinätapetilla juoksee puiden oksia, lintuja ja riisihattuisia aasialaisia, ja tyylikkäät paikalliset rupattelevat vanhojen backgammon-pöytien ääressä.

Hotel Grand Pigalleen taas mennään 24-sivuisen viinilistan, 13 eri samppanjan ja cocktailien vuoksi. Mustaan baaritiskiin nojailee aperitiivilla olevaa pariisilaista design- ja kulttuuriväkeä, pikkupöydissä ollaan treffeillä. Mikään ei päätä pitkää, lämmintä iltapäivää paremmin kuin lasillinen ikkunapöydässä, josta voi katsoa ja kuunnella pirskahtelevaa Pigalle-korttelia seinän kokoisista kadulle avautuvista ikkunoista.

Illalla päämäärä on Hotel Amourin sisar Hotel Grand Amour, jonka brasserien baaritiskillä voi juoda lasin Chablis’ta näyttelijätär Adèle Exachopolouksen tai Air-bändin Jean-Benoît Dunckelin vieressä. Pikkupöytien ääressä tai sisäpihalla syödään simpukkapastaa, gourmetpurilaisia ja lihatartaria alle parillakympillä yli puolenyön.

www.grandpigalle.com/fr
www.hoteldanielparis.com
www.hotelamourparis.fr/grandamour


Moulin Rougen 
uusi yöelämä

Punainen mylly halkoo taivasta, ja turistit kävelevät kabareen ovesta sisään. Vieressä pariisilaiset katoavat Cité Véron -kujalle toivoen, ettei kukaan huomaa. Sen verran hyvin pidetty salaisuus parivuotias Moulin Rougen kattoterassibaari Bar à bulles on.

1950-luvulla Cité Véronilla asuivat runoilijat Boris Vian ja Jacques Prévert. Nyt täällä soi elektro ja nuoret pariisilaiset hörppivät viiniä, olutta ja cocktaileja vehreällä terassilla värilamppujen ja lampunvarjostimien alla.

Sisällä on vintage-sisustus, baarissa itsepalvelu ja ruokalistalla tapaksia kuten avokado-crostineja. Viinit ovat hyviä, edullisia ja roseeta lukuun ottamatta luomua. Suosituin cocktail on Mojito Moulin Rouge, johon tulee korttelin historiaa kunnioittaen absinttia ja samppanjaa. Viikonloppuisin täältä saa brunssia, joskus pidetään lehtijulkkareita, mini-konsertteja ja ateljeita.

Bar à bullesin alakerrassa Machine du Moulin Rouge jatkaa paikan historiaa yöllisen Pariisin mekkana. Lähes tuhat ihmistä nielevässä keikkasalissa tanssitaan hiphopin, rockin ja elektron tahdissa jo kahdeksatta vuotta. Nyt yhdessä sen saleista Bar à bullesin sommelier pitää kerran kuussa viininmaisteluita, joissa puhutaan myös englantia.

www.lamachinedumoulinrouge.com/
le-bar-a-bulles
www.lamachinedumoulinrouge.com
www.facebook.com/barabulleslamachine


Samppanjalasi Eiffelissä

Ilmassa on kerran elämässä -henkistä taikaa, kun hörppää samppanjaa lähes 300 metrin korkeudessa Eiffel-tornin ylimmässä kerroksessa. Edessä siintää Pariisin kattojen panoraama, eikä Eiffelin kolmannessa ole toiseen kerrokseen verrattuna ruuhkaa.

Jos toisen kerroksen kalliiseen Jules Verne -gourmetravintolaan ei pääse lenkkareissa tai shortseissa, ylimmän kerroksen samppanja-baarista hienostelu on ihastuttavan kaukana. Bar à champagne on nimittäin pieni neonvaloinen kioski, jonka takaa mustapukuinen herrasmies kaataa kuplivaa välkkyviin tai tavallisiin muovipikareihin.

Kokemus on kaikessa vaivattomuudessaan turvatarkastusten, jonotusten ja hissimatkojen väärti, eikä sitä ole täysin hinnallakaan pilattu. Edullisimman Alain Ducassen samppanjalasillisen saa 13 eurolla, kalleimman 22 eurolla. Kolmanteen kerrokseen pääsee 17 euron lipulla. Kerrankos sitä.

www.restaurants-toureiffel.com/fr/bar-a-champagne.html


Muodikas Belleville

Ensin tuli trendikahvila Cream ja Brûlerie de Bellevillen kahvi, sitten viinikaupparavintola La Cave de Belleville ja kasvisravintola Le Primeur. Kun Au Passage -ravintolan entinen kokki ja sommelier perustivat Le Grand Bain -bistron Belleville-metroaseman kupeeseen tammikuussa, oli Pariisin chinatownin muutos trendikortteliksi sinetöity.

Parasta uudessa Bellevillessä on entisen apteekkarin, ohjaajan ja galleristin perustama La Cave de Belleville, jossa intohimo viiniin näkyy, maistuu ja kuuluu. Noin tuhannesta eri viinistä lähes kaikki on luomua, puolet alkuviinejä ja suurin osa kohtuuhintaisia. Tänne tullaan jo alku-illasta kuohuviinille ja syömään juustoja, leikkeleitä tai sardiineja.

Le Grand Bainissa taas syödään pidemmän kaavan mukaan jaettavia tapaksia, kuten savustettuja ostereita, retiisisalaattia, vasikkaa tai tonnikalan päätä. Viinipullot poksahtelevat, puheenparsi on räiskyvää ja paikan päällä leivottua maalaisleipää saa aina lisää.

www.facebook.com/lacavedebelleville
www.legrandbainparis.com


Koe alkuviinit!

Pelkkä pitkä baaritiski ja nuori sommelier, joka rakastaa alkuviinejä. Se on yhteistä kahdelle Pariisin söpöimmälle alkuviinibaarille, Cave à Michelille ja Cave Paul Bertille. Molemmat ovat piskuisia viinikauppa-baareja, joissa juodaan luomu- ja alkuviinejä tennarit jalassa baaritiskillä notkuen sekä syödään simppeleitä, hyviä ja pieniä ranskalaisannoksia, joita paikkoja pyörittävät valmistavat kuin kotonaan.

Kodikkailta Cave à Michel ja Cave Paul Bert heti tuntuvatkin, vaikka sommelierit saattavat ensi alkuun vaikuttaa kliseisesti pariisilaisen töykeiltä. Mutta he ovat vain hitaasti lämpeneviä, ja se kuuluu osaltaan baarien charmiin, kuten kuuluu myös molemmissa soiva hyvä musiikki, oli se sitten Cave Paul Bertissä David Bowieta tai Cave à Michelissä isolla jytkyttävää elektrorockia.

Molemmissa baareissa viinilista vaihtuu pari kertaa viikossa ja ruokalista joka päivä. Siksi kannattaa antaa sommelierien ehdottaa maistiaisia. Kaikkia myytäviä pulloja saa ostaa mukaan, kun vähentää hinnasta 7–8 euron pullonavausmaksun.

www.facebook.com/Lacavepaulbert
www.facebook.com/lacaveamichel

Lue lisää

Bonjour! Nämä ranskalaistyyliset ravintolat ja kahvilat houkuttelevat

20.09.2022 Anna-Kaisa Karppinen ja Heidi Kleemola + kuvat ravintolat

Vastuullinen viinimatkailu: näin reissaat vastuullisemmin

25.07.2022 Heidi Kalmari + kuva Shutterstock

Lähde länteen! Länsi-Suomi on kotimaanmatkailun mekka

21.06.2021 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä