viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Matkat

5 x Maukas Riika

03.05.2017 Elisa Johansson Kuvat: Andrejs Strokins

Riika tarjoaa matkailijoille loistavaa ruokaa, trendikkäitä kuppiloita, kauniita puistoja, historiaa ja nykypäivää herkullisessa paketissa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Riika tarjoaa matkailijoille loistavaa ruokaa, trendikkäitä kuppiloita, kauniita puistoja, historiaa ja nykypäivää herkullisessa paketissa.

1. Sisäpihan maalaismarkkinat

Tämän vuosituhannen alussa Kalnciema-kadulle ei halunnut kukaan, nyt se on Riian paras paikka viettää lauantaipäivää. Tästä kiittäminen on Dambergsin veljeksiä, jotka ostivat vanhasta ränsistyneestä puutalokorttelista talon, aloittivat mittavan restaurointiprojektin ja kunnostivat samalla kokonaisen korttelin.

Kalnciema kvartals on mielenkiintoinen kohde arkkitehtuurista ja puutalorakentamisesta kiinnostuneille, kulinaristeja kiinnostavan siitä tekee lauantain maalaistori. Puutalojen ympäröimällä puutarhamaisella sisäpihalla Dambergsin veljesten tarkoin valikoimat tuottajat ympäri Latviaa myyvät tuotteitaan. Maalaistori on toteutettu tyylillä, myyjien määrä on tarkoin säädelty ja vain kiinnostavimmat saavat halutun myyntipaikan viihtyisältä torilta. Metrilakua tai pikaruokaa on täältä turha etsiä.

Torin sisäänkäynnin läheisyydessä kojua pitää Santa Liepa, joka myy torilla leipomiaan leipiä ja suolaisia leivonnaisia. Leivonnaiset syntyvät kotikeittiössä yöaikaan, jotta ne olisivat mahdollisimman tuoreita. Hänen erikoisuutensa on musta leipä. Leipä saa värinsä hiillostetuista kukanterälehdistä, jotka jauhetaan tuhkaksi. Leipätaikina värjätään ja maustetaan kukkatuhkalla mustaksi. Sattumalta samankaltaista mustaa leipää on lautasella panimoravintola Valmiermuizassa.
”Minun ideani alun perin, heidän kokkinsa kävi täällä ja kopioi ideani”, Santa Liepa selittää.

Omenapuun alla seisoo hattupäinen mies maistattamassa siidereitä. Mies on Maris Plûme entinen muusikko, joka on viimeiset seitsemän vuotta valmistanut omenoista siideriä. Itävallan ja Ranskan siideripanimoista oppia hakenut mies valmistaa siiderit vain luonnollisia raaka-aineita käyttäen pastöroidusta omenamehusta. Valikoimassa on myös marja- ja raparperiviiniä ja snapseja.
Kalnciema korttelin maalaistorin tunnelma on ainutlaatuinen, musiikki soi, herkut tuoksuvat ja ihmiset viihtyvät. Tyylistä ei tingitä: kesätorstaisin paikassa järjestetään ulkoilmakonsertteja, viiniä ei saa tarjoilla muoviastioista vain lasiset viinilasit ovat sallittuja.

Kalnciema-kortteli
Kalnciema iela 35, Riika.
Maalaistori lauantaisin klo 10-16.

 

2. Panimoruokaa!

Riika osaa yllättää. Hieman keskustan ulkopuolelta lähiöruokakaupan naapurista ei ensimmäiseksi kuvittele löytävänsä kodikkaasti sisustettua panimoravintolaa. Ja mitä ruokaa Valmiermuiza-panimon ravintolasta saakaan. Ruoka on kokeilevaa mutta perinteistä ammentavaa, yksinkertaisesti maukasta ja täydellistä oluelle.

Ruoanvalmistusta ohjaavat kolme asiaa: olut, satokauden sesongit sekä käyttämällä ja hapattamalla valmistetut ruoat. Keittiömestari Dzintars Kristovskis luottaa perinteiseen latvialaiseen ruokakulttuuriin ja lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin. Hapatusta, ikivanhaa ruoanvalmistustapaa, on herätelty henkiin ja kehitelty panimoravintolan keittiössä jo kahden vuoden ajan. Tulokset maistuvat herkullisina lautasilla, maisteltuna yhdessä panimon oluiden kanssa. Hinnat ovat edullisia, kymmenellä eurolla syö jo useamman pienen ruokalajin.

Itse panimo Valmiermuiza sijaitsee sata kilometriä Riiasta pohjoiseen lähellä Valmieran kaupunkia. Panimon kunnianhimoinen tavoite on kehittää latvialaista olutkulttuuria ja palauttaa olut illallis- ja juhlapöytiin. Riian panimoravintolassa tämän voi kokea autenttisesti ja ravintolan yhteydessä toimivasta kaupasta saa ostaa oluita ja muita pientuottajien herkkuja myös kotiin vietäväksi.

Valmiermuiza
A.Briana iela 9a, Riika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Kahvia tositarkoituksella

Matkailusivusto Skyscanner valitsi muutama vuosi sitten Riian Miera ielan maailman hipstereimmäksi kaduksi. Siellä sijaitsee myös Rocket Bean Roastery, jossa ei aivan ymmärretä valintaa, vaikka paikka on sisustusta, ideologiaa ja henkilökunnan ulkonäköä myöten kuin hipsterien ohjekirjasta.

Rocket Bean Roastery on kahvipaahtimo mutta myös kahvimyymälä, kahvila ja ravintola, jossa hommat tehdään rakkaudella ja intohimolla. Kahvipaahtimon toimintaa voi seurata lasiseinän kautta samalla kun nauttii Michelin-tähdelläkin palkitun kokin Arturs Taskansin sesongin raaka-aineista valmistamaa loistavaa lähiruoka-luomulounasta. Kolmen ruokalajin lounas kahveineen maksaa reilu 20 euroa ja on ehdottomasti hintansa arvoinen.

Paikan omistaja Martins Dzenis haluaa paitsi tarjota erinomaista kahvia, myös opettaa asiakkaitaan. Baristat uuttavat kahveja AeroPress-, Chemex-, V60- ja Syphon-keittimillä. Jossakin vaiheessa kahvilassa ei suostuttu tarjoilemaan espressolaitteella valmistettuja kahveja, perusespressoa lukuun ottamatta. Tämän tuloksena erilaiset suodatinmenetelmät ja kahvit tulivat asiakkaille tutuksi ja nykyään puolet myydyistä kahvijuomista on muita kuin espresso-pohjaisia. Opettaminen jatkuu myös kahvipaketeissa, joita voi ostaa mukaan kotiin. Paketeista löytyy tietoa kahvin alkuperämaasta, alueesta, viljelijästä, papujen käsittelystä ja paahdosta.

Rocket Bean Roastery
Miera iela 29/31, Riika.

 

4. Kokit taiteilijoina

Illallinen 3 Pavaru restorans -ravintolassa Riian Vanhassa kaupungissa ei ole vain maistuvaa fine diningia, se on elämys. Ravintolan tavaramerkiksi on muodostunut keittiön tervehdys, joka maalataan asiakkaan eteen pöydälle. Erivärisistä kastikkeista muodostuva maalaus on taidetta ja silmänruokaa mutta tarkoitettu syötäväksi.

Avokeittiö saa täällä uuden merkityksen, vastaavaa en ole ennen ravintolassa nähnyt. Kylmä keittiö, jossa valmistetaan alku- ja jälkiruoat, sijaitsee keskellä alakerran ravintolasalia. Kokit eivät ole vain näkyvillä vaan asiakkaiden ympäröiminä. Tunnelma on kuin astetta hienommissa kotibileissä, huippukokit kokkaavat innovatiivista ruokaa metrin päässä ruokapöydästä tai baaritiskillä istuessa kosketusetäisyydellä. Ruoka-annosten valmistuminen on mielenkiintoista viihdettä. Eikä ihme, onhan yksi ravintolan kolmesta omistajasta julkkiskokki Martiņš Sirmais, joka on tunnettu innovatiivisuudestaan, jopa gastronomisesta hulluudestaan.

Ravintola on valittu useana vuonna Latvian viiden parhaan ravintolan joukkoon, hintataso on silti suomalaisittain maltillinen. Kolmen ruokalajin menu viineineen maksaa 60-80 euroa.

3 Pavaru restorans
Torna iela 4, Riika.

 

5. Helppo viininautinto

Easy Wine baarin konsepti on yksinkertainen ja kerrassaan loistava, eikä tippaakaan snobbaileva vaikka tarjolla on huikeat 60 viiniä ja kaikki laseittain. Ravintolassa tarjoilijalta saa viinilasin ja muovikortin, jolle on ladattu 50 euroa. Kortti sisään viiniautomaattiin, napin painalluksella valitaan viini ja määrä (50 ml, 100 ml tai 150 ml) ja juuri oikean lämpöinen viini valuu lasiin. Maistellut viinit maksetaan lähtiessä, koko summalla ei ole pakko juoda.

Täällä ei tarvitse pohtia mitä viiniä seurueelle tilattaisiin, jokainen juokoon mitä huvittaa ja vaikka montaa viiniä, jos janottaa. Koko 60 viinin valikoiman maisteleminen yhdessä illassa on mahdoton urakka, mutta onneksi paikka on parinkin vierailun arvoinen.

Tarjoilijat opastavat viinilaitteen käytössä ja viinilistalle on kerätty valintaa helpottavia vinkkejä, kuten lista henkilökunnan suosikeista, palkituista viineistä ja erikoisuuksista. Amaronejakin pääsee maistelemaan laseittain, kuulemma ainoana paikkana Riiassa.

Tyhjin vatsoin viinejä ei tarvitse maistella, ravintola tarjoaa tapaksia, pastoja ja päivisin myös lounasta varsin edulliseen hintaan. Sijainti vanhassa kaupungissa on erinomainen.

Easywine
Audeju iela 4, Riika.

 

Lue lisää

Raflasuositukset taskussa: parhaat ravintolasovellukset

13.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

3 x Prahan viinibaari – tsekkiläisen natuviinin näyttämöt

22.05.2023 Teksti: Rami Pohjola Kuvat: ravintolat

5 x Helsingin ravintolat, jotka lämmittävät talven tuiskeessa

13.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat ravintolat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä