viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Viinilehti kestotilauksena nyt hintaan 119,90 € / vuosi

Tilaa

Tilaa Viinilehti kestotilauksena nyt hintaan 119,90 € / vuosi

Tilaa
Viinilehti Wine Awards

Nämä ovat vuoden luomuviinit 2017

23.03.2017 Juha Berglund + Antti Rinta-Huumo + Kuva: Sami Piskonen

Viini-lehti valitsi Vuoden luomuviinit. Vuoden valkoinen luomuviini on chileläinen chardonnay, punaviiniksi valikoitui luonteikas sekoiteviini Portugalista.

Viini-lehti valitsi ensimmäisen kerran Vuoden luomuviinit. Vuoden valkoinen luomuviini on chileläinen chardonnay, punaviiniksi valikoitui luonteikas sekoiteviini Portugalista.


Matetic EQ Organic Chardonnay 2013

Alkon tuotenro: 576717

Valkoviini Chile
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
two-points Created with Sketch. 2 LÖYTÖ
Löytö
Lue lisää

Perustelu

Valinta oli poikkeuksellisen vaikea. Kolme parasta viiniä olivat maaliviivalla aivan rinta rinnan. Huippulaadukkaita kaikki, ja erinomaisia oman tyylinsä edustajia.

Uuden maailman tammitetut chardonnay-viinit eivät ole viime vuosina olleet kovin mediaseksikkäitä – osin syystä. Vaikka näiden viinien tyyli onkin vuosien varrella muuttunut kevyemmin tammitetuiksi, harmonisia viinejä on ollut vaikea löytää, ainakaan lompakkoystävälliseen hintaan.

Silloin kun tammi ja kypsä hedelmä ovat tyylikkäässä harmoniassa, tammiset chardonnayt ovat erittäin herkullisia viinejä. Kun tällainen tasapainoisen maukas viini löytyi, halusimme kohdistaa valintamme siihen.Symington Altano Organic 2016

Alkon tuotenro: 437777

Punaviini Portugali
14,98 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Perustelu

Alkuvuodesta uutuutena valikoimaan tullut Symington Altano Organic nousi heti voittajaksi. Vaikka mainioita ehdokkaita oli useampia, Douro-joen mutkittelevista maisemista tuleva viini viehätti luonteikkuudellaan. Sen perustana on portugalialaisille viineille tyypillinen piirre: viinit valmistetaan pitkälti maan ”natiivilajikkeista”, joita ei juurikaan viljellä muualla. Touriga Nacional-, Touriga Franca-, Tinta Barrocca-, Tinta Roriz-, Tinto Cão- ja Alicante Bouschet-lajikkeet antavatkin tälle viinille herkullista persoonallisuutta.


Viini Wine Awards

Viini-lehden vuoden viinejä koristaa uusi merkki: Wine Awards on paitsi tunnustus lajinsa parhaalle viinille myös marraskuussa järjestettävä tapahtuma, jossa juhlitaan vuoden aikana tehtyjä viinivalintoja. Lue lisää täältä.


Näin valinta tehtiin

Viini-lehden Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin -kirjaa ja Viini-lehden uutuusarvioita varten. Kaikki viinit maistetaan sokkona.

Vuoden luomuviini -tastingiin hankittiin kaikki 4 tai 5 tähteä saaneet, alle 30 euroa maksavat viinit, jotka on Alkoon listattu luomu-sertifioituina. Näistä Berglund ja Rinta-Huumo tekivät lopulliset valinnat sokkomaistelun perusteella.

Alkon valikoimissa toki on monta huippuviiniä, jotka tuotetaan lähtökohtaisesti luomumenetelmin, mutta jotka eivät syystä tai toisesta ole hankkineet sertifikaattia. Osa nimekkäistä, omanarvoisista tuottajista vierastaa serftikaattia periaatteellisista tai käytännöllisistä syistä.

Sertifiointi on raskas prosessi, joka asettaa viinintuotannolle tiukkoja rajoituksia. Kun virallista luomusertifikaattia ei ole, huonon vuoden sattuessa säännöksistä voidaan poiketa.

Kuluttajan näkökulmasta sertifikaatti on kuitenkin viinivalintaa helpottava asia. Se myös on omiaan lisäämään kiinnostusta viinien tuotantotapaan ja luonnonmukaisuuteen. Jo lähes 10 prosenttia Alkon myymistä viineistä on sertifioituja luomuviinejä, ja niiden määrä on kasvussa. Ruotsissa luomuviinien osuus lähenee jo 20 prosenttia.

Luomuviinien valinnassa noudatettiin Viini-lehden Vuoden viini -valintojen yleisiä kriteerejä. Viinin tulee olla harmoninen kokonaisuus ja luonteikas. Lisäksi sen tulee olla kaikkien viininystävien ulottuvilla, siis Alkon vakivalikoimassa ja hinnaltaan kohtuullinen eli ei juuri 30:a euroa kalliimpi.

Lisää laadukkaita luomuviinejä Viini-lehden numerossa 2/2017 (ilm. 23.3.).

Lue lisää

Pizzailmiöt ja ajankohtaiset pizzaviinit

30.11.2022 Viinilehden toimitus + kuva valmistajat

Brien ja rieslingin täydellinen yhdistelmä

Kaupallinen yhteistyö

28.11.2022 Viinilehden toimitus

Kohota alkoholiton malja! Alkoholittomat kuohuviinit testissä

25.11.2022 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä