viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ihmiset

Luontoa lasissa

22.03.2017 Mikko Numminen + kuvat Jussi Särkilahti

Jean-Baptiste Adam uskoo biodynaamisuuteen.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Jean-Baptiste Adam uskoo biodynaamisuuteen.

Missä käytiin:
JB Adam -tasting Ravintola Vinkkelissä Helsingissä.
Mitä lasissa:
Vaikka mitä, mm. Adam Pinot Auxerrois Vieilles Vignes.

Alsacelainen laatuviinien tekijä Jean-Baptiste Adam vieraili helmikuussa Helsingissä. Adam on toiminut biodynaamisen viljelyn puolestapuhujana parinkymmenen vuoden ajan, siitä saakka kun tapasi biodynaamisen viljelyn pioneerin, ranskalaisen Nicolas Jolyn.
”Luomuviljellyt köynnökset kasvattavat pidemmät juuret ja tuottavat konsentroituneempia ja hapokkaampia rypäleitä. Niiden kanssa tulee vähemmän ongelmia myös silloin, kun olosuhteet eivät ole otollisimmat –kuuminakin vuosina rypäleet säilyttävät hapokkuutensa paremmin”, Adam sanoi.

Adam on sukutilansa 14:nen polven edustaja – ja toiminut talon johdossa 90-luvulta saakka. Sinä aikana viininviljelys on mullistunut myös perinteisessä, ja joskus vähän tylsänäkin pidetyssä Alsacessa. Yksi esimerkki muutoksesta ovat crémant-kuohuviinien kasvanut suosio, mikä on lisännyt viinintekijöiden kiinnostusta terroiriin ja alueen moninaiseen maaperään.
”Chardonnaylle sopii kalkkinen maaperä, Pinot Blancin ja Pinot Noirin kohdalla graniittinen maaperä taas tuottaa kiinnostavimmat viinit.”

Luontoa kuunnellaan sadonkorjuussakin: ennen se sujui viidessä päivässä – viimeksi siihen kului Adamin tilalla kaksi kuukautta.
”Kyseessä oli todellinen sadonkorjuu à la carte. Se on paras tapa tehdä tätä työtä. Isäni tosin mietti, onko luonnon kuuntelemisessa menty jo liiallisuuksiin.”

Torstaisin Adamin perhepiireissä keskustellaan viineistä urakalla: ”Meillä on Stammtisch: istumme aina saman pöydän ääressä ja juttelemme niitä näitä viinistä.”
Jean-Marie-isän lisäksi seurueeseen kuuluvat usein myös Adamin kolme tytärtä, joista tilan jatkajaksi on jo valikoitunut Laure – ensimmäisenä naispuolisena perijänä. Seuraava sukupolvenvaihdoskin lienee turvattu, sillä tytär odottaa paraikaa esikoistaan.

Adamin elegantit, kuivat mutta aromikkaat viinit ovat tutustumisen arvoisia. Talon ylpeys on Kaefferkopfin viinitarha, joka voi ainoana alsacelaisena Grand Cru-tarhana tehdä Gewürztraminerin ja Rieslingin sekoitetta. Herkullisen hedelmäisen viinin hieman öljyistä suutuntumaa tasapainottaa raikas, sitruksinen hapokkuus.

 

Lue lisää

Kevään kuplabileet – mätipastaa ja palkittua luomukuohuvaa

Kaupallinen yhteistyö

17.04.2023 Viinilehden toimitus

Brien ja rieslingin täydellinen yhdistelmä

Kaupallinen yhteistyö

28.11.2022 Viinilehden toimitus

Ilman lisäaineita, kiitos! 7 x luomuviini-fakta

15.09.2022 Teemu Rinta-Mänty + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä