viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Matkat

5 valintaa: San Francisco

06.03.2017 Kalle Kirstilä + Kuvat Mika Huupponen

San Francisco kutsuu kiertelemään vailla tarkkoja suunnitelmia. Avomielisyydestään tunnettu kylämäinen suurkaupunki on herkkusuulle monipuolinen matkakohde. Mene jo markkinoille ”En tiedä, kertooko se San Franciscon hengestä, mutta parhaiten meillä myy sateenkaarilehtikaali”, Alemany Farmers’ Marketissa asiakkaita hymysuin palveleva Daniel kertoo. Vuonna 1943 perustettu Alemany Farmers’ Market on vanhin Kalifornian 520:sta sertifioidusta tuottajatorista. Valtaisa vihreän lähiruoan aalto on […]

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

San Francisco kutsuu kiertelemään vailla tarkkoja suunnitelmia. Avomielisyydestään tunnettu kylämäinen suurkaupunki on herkkusuulle monipuolinen matkakohde.

Mene jo markkinoille

”En tiedä, kertooko se San Franciscon hengestä, mutta parhaiten meillä myy sateenkaarilehtikaali”, Alemany Farmers’ Marketissa asiakkaita hymysuin palveleva Daniel kertoo.

Vuonna 1943 perustettu Alemany Farmers’ Market on vanhin Kalifornian 520:sta sertifioidusta tuottajatorista. Valtaisa vihreän lähiruoan aalto on pyyhkäissyt läpi Yhdysvaltojen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Terveystietoinen Kalifornia, etunenässä San Franciscon seutu, on ollut ”locavore”-liikkeessä aina edelläkävijä.

Ruokaharrastajalle Pohjois-Kalifornian tuottajatoreilla vierailu käy kurkistuksesta Suomen tuleviin ruokatrendeihin – täältä ovat lähtöisin paitsi avokado- ja pähkinäbuumi myös kokkien innostus lehtikaaliin ja muihin uusvanhoihin kasviksiin.

San Franciscossa ravintoloiden, tuottajien ja kuluttajien keskuudessa vallitsee yksimielisyys siitä, mitä lähiruoka on – 100 mailia kauempana syöntipaikasta kasvatettu ruoka ei sitä enää ole. Tiukan määritelmän noudattaminen on suhteellisen helppoa, sillä alueella kasvatetaan ympärivuotisesti valtavaa vihannesvalikoimaa. Pelkästään keskustan Ferry Plazan markkinoilla sanotaan olevan tarjolla 1 200 hedelmä- ja kasvislajia, kaikki lähiseudulla kasvatettua ja iso osa luomua!

Alemany Farmers’ Market on sitä pienempi ja sijaitsee keskustan ulkopuolella. Vastineeksi se on hinnoiltaan reippaasti edullisempi ja tarjoaa enemmän paikallisväriä ja kotoisamman tunnelman.

Asiakaskunta on sekalaista vanhoista hipeistä nuoriin pariskuntiin, vakavailmeisenä avokadojen kypsyyttä tunnusteleviin ruokaharrastajiin ja lapsiperheisiin.

Ferry Plaza Farmers Market, avoinna tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. cuesa.org
Alemany Farmers’ Market, auki lauantaisin. sfgsa.org

Alcatrazin puutarhat

Kello 8.45 Fisherman’s Wharfin tungoksessa ollaan turismin ytimessä. Margareta ja Joe Ohiosta ihastelevat lauttajonossa isoon ääneen säätä (”super nice”) ja lokkeja (”awesome”) aurinkolipat päässä ja jättitermokset kourassa.

Ravintola-, kauppa- ja hattaranmyyntialueeksi muutettuun historialliseen satamaan on hankala suositella muuta syytä tulla kuin sieltä San Franciscon lahdelle ja saariin lähtevät lautat.

15 minuutin lauttamatka Yhdysvaltain kuuluisimpaan vankilaan, 1963 lakkautettuun Alcatraziin, tuulettaa hermot jonotuskammoiselta. Lautan rantauduttua tuhannet päivittäiset kävijät hajaantuvat tehokkaasti saarelle, jossa kärsi tuomiotaan vain 2 000 vankia koko vankilan 50-vuotisen historian aikana.

Liput lautalle kannattaa varata ajoissa: myös sesongin ulkopuolella suosituimmat lähdöt myydään loppuun viikkoja, jopa kuukausia ennakkoon, ja lautta on ainoa tapa päästä vierailemaan saarella. Periltä löytyy muun muassa Yhdysvaltain Tyynenmeren rannikon vanhin, vuonna 1854 rakennettu majakka.

Ennen vuotta 1912 Alcatraz oli sotilassaari, ja tuolta ajalta ovat peräisin myös saaren vanhimmat puutarhat.

”Sotilaiden perheet asuivat myös saarella, ja naiset koittivat tehdä karusta saaresta hieman kotoisamman”, Barbara Howard vapaaehtoisjärjestö Gardens of Alcatrazista kertoo.

Järjestöllä on kahdesti viikossa ilmaisia puutarhakierroksia Alcatrazissa.

”Multakerros saarella oli parhaimmillaankin niin ohut, että multakin piti tuoda mukana”, nainen lisää.

Nykypäivänä kasvimultaa tuotetaan saarella tehokkaalla kompostoinnilla. Oppaamme  esittelee talikon varressa parhaillaan olevan miehen Alcatrazin kompostimestariksi. Järjestö hoitaa puutarhoja luomumenetelmin.

”Meillä on oma tuholaistorjunta-aineemme, joka valmistetaan nokkosista ja teestä”, Howard kertoo.

Lisätietoja: alcatrazcruises.com, alcatrazgardens.org

Trendejä tuoreeltaan

Muodikkaassa Hayes Valleyn kaupunginosassa sijaitseva Rich Table vei rohkean raaka-ainevetoisen keittämisen muutama vuosi sitten uudelle tasolle. Muun muassa David Bouleyn ravintoloissa New Yorkissa meritoitunut keittiömestaripari Evan ja Sarah Rich laittoi osaamisensa peliin luodessaan tulevalle ravintolalleen tuottajaverkoston, joka takaa parhaat mahdolliset raaka-aineet juuri oikeaan aikaan.

Rich Tablen alati muuttuva ruokalista mahdollistaa sen, että sesonki tarkoittaa tarvittaessa muutamia viikkoja tai vaikka päiviä.

Lista on kuin Kalifornian tämän hetken muotiraaka-aineiden tähtikavalkadi: avokadoa, retiisiä, artisokkaa, mansikkaa, kukkakaalia, lehtikaalia, ruusukaalia, sitrushedelmiä, pähkinöitä ja kurpitsaa. Lihaa ja kalaakin toki on, sardiineja, lohenmätiä, merisiiliä ja possua, mutta pienemmässä roolissa.

Odotamme pöytäämme vapautuvaksi pienessä cocktailbaarissa. Gini on paikallisen pientislaamon tuote, tonic talon omaa. Juomien kylkeen tarjoilija tuo muutaman suupalan maistiaisiksi.

Huomio kiinnittyy pienessä avotilassa työskentelevän keittiötiimin keskittyneeseen tehokkuuteen. Jokainen annos päätyy nopeassa tahdissa vuoropäällikön eteen, ja tarkistuksen jälkeen tämä laittaa ne eleettömästi eteenpäin saliin kannettavaksi.

Pöydässä tilaamme vakuuttuneina listan suupalat-otsakkeen tyhjäksi: fish & chips friteeratusta lehtikaalista ja turska-brandadesta, maatiaispossun kylkeä, hiillostettua mansikkaa ja varsiselleriä, paahdettua kukkakaalia, mustaa valkosipulia ja kiinalaisten viime vuosisadan alussa Kaliforniaan mukanaan tuomaa Meyer-sitruunaa, herkkutatti-donitseja bechamelkastikkeella, ruusukaalia, veriappelsiinimarmeladia ja fenkolia, sardiiniperunalastuja ja piparjuurikermaa.

Kasvisten rooli on kaikissa annoksissa suuri.

Rich Table, 199 Gough St, richtablesf.com

Autenttista kiinalaista

San Franciscon Chinatown on yksi vanhimmista ja suurimmista kiinalaiskaupunginosista Kiinan ulkopuolella. Sen historia ulottuu 1850-luvulle kultaryntäyksen jälkeiseen aikaan.

Valokuvista tuttu portti tuo pääkatu Grantille, jonka alkuosa pursuaa kitchejä koriste-esinekauppoja selänraaputtimineen. Katseltavaa riittää enemmän sivukaduilla, joilta löytyy muun muassa alueen historiasta kertovia seinämaalauksia. Räikeissä kulmabaareissa voi nauttia haaleaa kiinalaista olutta Tsingtaota ja seurata, kun sitkeät kiinalais-ukot lyövät korttia.

Jos haluaa nauttia kiinalaisten alueellisten keittiöiden autenttisia antimia, San Franciscon China-town on yksi parhaimmista paikoista. Törmäämme sattumalta paikallisten arvioihin perustuvan Zagat-oppaan kehumaan sichuanilaiseen Z&Y–ravintolaan. Jätämme nimemme jonotuslistaan – meitä ohjeistetaan palaamaan 45 minuutin kuluttua. Juomalle siis.

Red’s Place Grantin ja Becketin kulmassa on yksi kiinalaiskortteleiden kapakkaklassikoista – myöhään auki olevan kulmabaarin cocktaileissa ei alkoholia säästellä. Vuosikymmenten pinttynyt tupakansavu ja ilmeiset homeongelmat toivottavat meidät tervetulleiksi. Viihteestä vastaa jukeboksillinen kiinalaista poppia.

Tuntia myöhemmin pöytämme on täynnä taidokkaasti valmistettua sichuanilaisruokaa – kahteen kertaan paistettua possua, oikein tehtyä kanaa Kung-po sekä nautaa, jossa on enemmän sichuaninpippuria kuin Suomen kiinalaisten ravintoloiden keittiöissä kulutetaan vuodessa.

Z&Y, 655 Jackson St, zandyrestaurant.com/en
Red’s Place, 672 Jackson St.

Salakapakoita ja kulmakuppiloita

San Francisco on yksi Yhdysvaltain suuria baarikaupunkeja. Teknologiasta intoileva kaupunki on baarimaussaan hämmästyttävän perinnetietoinen.

1800-luvulta saakka toimineista kapakoista rakastetuimpia ovat saksalaisemigranttien sekatavarakaupan takahuoneeseen aikanaan perustettu Shotwell’s (3349 20th Street), The Saloon (1232 Grant Avenue) ja North Beachin Little Italyn vanhin janonsammuttaja North-Star Cafe (1560 Powell Street). Kaupungin vanhimmaksi baariksi itseään mainostaa Old Ship Saloon (298 Pacific Avenue), joka rakennettiin aikanaan Alcatraziin haaksirikkoutuneen aluksen kannesta.

Yhä voimissaan olevia paikkoja ovat myös Jack Kerouacin ja Allen Gingsbergin kaltaisten beatkirjailijoiden epävirallisena toimistona tunnettu, myöhemmin hippiliikkeen keskuspaikkoihin kuulunut Vesuvio Cafe (255 Columbus Avenue).

Kaupungin vanhin gaybaari, vuonna 1910 perustettu Gangway Bar (841 Larkin Street), sijaitsee hieman yllättäen Nob Hillissä. Muodikkaasta Missionin kaupunginosasta taas löytyy yksi kaupungin sisustukseltaan parhaiten säilyneistä baareista. Vuonna 1906 perustettu The Homestead (2301 Folsom Street) oli kieltolain aikaan maineikas salakapakka.

Kieltolakiteemaisen Bourbon & Branchin takahuoneesta löytyy puolestaan etsivätoimisto Wilson & Wilson. Paikan baaritiskillä olo on kuin vierailulla 1920-luvun film noir -elokuvan kulisseissa.

30 dollarilla voi nauttia kolmen juoman menun asiansa osaavien baarimestareiden opastuksella.

Wilson & Wilson, 505 Jones St, pakollinen varaus, ei pukukoodia, Thewilsonbar.com

Lue lisää

5 x parhaat vappukuplat

24.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Keväisen heleät – pruuvissa 4 x grüner veltliner Itävallasta

15.04.2024 Antero Niemiaho

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä