Yleinen

Kansallisruokamme on ruisleipä, mutta ei hätää, siitä saa maukkaan burgerin

19.01.2017 Mikko Numminen + resepti: Arto Rastas Kuva: Sami Repo Tyyli: Nikola Tomevski

Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Siitä voi valmistaa vaikkapa haukipurilaisen tällä Arto Rastaan reseptillä. Mukana myös viinisuositus!

Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Siitä voi valmistaa vaikkapa haukipurilaisen tällä Arto Rastaan reseptillä. Mukana myös viinisuositus!

Tänään torstaina paljastettiin Suomen kansallisruoka: ruisleipä. Kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa. Ruokakulttuurisäätiö ELO:n, MTK:n sekä maa- ja metsätalousministeriön järjestämään äänestykseen osallistui lähes 50 000 suomalaista.

Ruisleipä oli selvä voittaja lähes 10 000 äänellä. Se oli myös alle 30-vuotiaiden äänestäjien ylivoimainen suosikki. Nuorten suosikki oli myös muun muassa karjalanpiirakka, kun taas yli 60-vuotiaiden joukossa äänestettiin eniten karjalanpaistia ja paistettuja muikkuja tai silakoita muusilla. Mustikkapiirakka oli suosituin jälkiruoka kaikenikäisten keskuudessa, niin kuin sen kuuluukin olla.

Kansallisruoasta kertovassa tiedotteessa ehdotetaan, että suomalaisen kulttuurin päivä eli Kalevalan päivä (28.2.) nimetään myös ruokakulttuurin päiväksi. Lisäksi kansalaisia innostetaan tuomaan erilaisia alueellisia erikoisuuksia esiin – sellaisenaan tai nykyaikaan tuunattuina.

Tässä toimituksemme ehdotus: lempääläisen huippukokin Arto Rastaan Suomiburgeri, jonka raaka-aineet ovat sataprosenttisesti kotimaisia. Tuoreen ruisleivän välissä lymyää haukipihvi ja paksu pala leipäjuustoa. Herkullista! Palan painikkeeksi sopii lasillinen sitruksista itävaltalaista valkoviiniä.

Lisää Arto Rastaan hauskoja, Suomen 100-vuotisjuhlan innoittamia reseptejä löytyy tuoreesta Viini-lehdestä (9/2016).

Niin, ja jos joku pahoittaa mielensä otsikon vähättelevästä sävystä, ja arvelee, ettei Viini-lehden toimitus pidä ruisleivästä sellaisenaan, yksinkertaisesti vain voilla tai margariinilla voideltuna, meillä on hänelle viesti: Emme pidäkään. Me rakastamme sitä.

Onnea Suomen kansallisruoka, ihana ruisleipä!

Suomiburgeri hauesta

4 annosta
30 min + maustumiseen 1-12 h

600 g haukifileetä (ruodottomana)
2 dl kermaa
2 munanvalkuaista
2 tl suolaa

Paistamiseen:
voita

Pikkelöitykaali ja -kurkku:
1 kurkku ohuina viipaleina
1/2 punakaali ohuina suikaleina
3 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa

Piparjuurimajoneesi:
2 dl majoneesia
2 rkl raastettua piparjuurta

Lisäksi:
4 Reissumies-leipää (tumma Reissumies)
200 g leipäjuustoa
salaattia

1.Valmista pikkelöidyt kasvikset edellisenä päivänä. Kiehauta vesi, sokeri ja etikka. Jäähdytä.
2. Aseta kurkku sekä punakaali omiin astioihin ja kaada puolet liemestä molempien päälle.
3. Anna maustua vähintään tunti, mieluiten seuraavaan päivään.
4. Valmista haukipihvit. Jauha kala monitoimikoneessa hienoksi.
5. Lisää loput ainekset koneen pyöriessä. Jauha tasaiseksi massaksi.
6. Muotoile massa käsin pihveiksi.
7. Paista pihvejä pannussa voissa, kunnes ne saavat kauniin värin. Kypsennä pihvit loppuun uunissa 120 asteessa noin 12 minuuttia.
8. Pihvien kypsyessä, sekoita majoneesin ainekset.
9. Kuumenna leivät uunissa rapeiksi.
10. Kokoa hampurilaiset. Aseta salaattia leivän päälle, seuraavaksi punakaalia, haukipihvi, viipale leipäjuustoa, kurkkua ja majoneesia. Laita kansi päälle, purista hieman kasaan ja nauti.

 

Viinisuositus

Mayer Wiener Gemischter Satz 2015

Poistunut valikoimasta
Valkoviini / Qualitätswein Wien / Itävalta
Mayer am Pfarrplatz
Grüner Veltliner, Riesling, Rotgipfler, Zierfandler
15,90 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Viinin raikas hapokkuus, mineraalisuus ja pippurisuus ryhdittävät hampurilaisen mehevää haukipihviä. Lisäksi aromit sointuvat täydellisesti piparjuuren vivahteisiin. Hampurilaisen pikkelöidyt lisukkeet koraostavat viinin kypsää hedelmäisyyttä. Viinin sitruksisuus sekä yrtttisyys viimeistelevät herkullisen yhdistelmän.

Vastaavia artikkeleita

Sami Kurosen kesään kuuluvat grilliruoat ja hyvät viinit

Kaupallinen yhteistyö

31.05.2019 Viini-lehden toimitus + Juomavinkki.fi

TOP 3: Parhaat viinit kansallisruoka ruisleivälle

24.01.2017 Antti Rinta-Huumo + kuva Sami Piskonen