Stilton, pehmeä herkku Britanniasta

Kauden juusto

Stiltonin, joka on cheddarin ohella Ison-Britannian tunnetuin juusto, kanssa nautitaan perinteisesti portviiniä tai brittiläistä alea, mutta sen seuraksi sopii myös trendikäs apa-olut.

Kerrotaan, että Stilton tuli kansallisesti tunnetuksi juustoksi 1700-luvulla. Lontoon ja Pohjois-Englannin väliä kulkevat postimiehet ja muut matkustajat pysähtyivät usein Stiltonin kylään ja majoittuivat The Bell Inn -nimisessä majatalossa. Isäntä Cooper Thornhill hankki majataloonsa sinihomejuustoa lähellä sijaitsevasta meijeristä. Vieraat ihastuivat kermaiseen ja täyteläiseen sinihomejuustoon ja ryhtyivät kutsumaan sitä Stiltoniksi. Isäntä myös myi juustoa matkakodissa pysähtyneille mukaan ja sana maukkaasta homejuustosta levisi nopeasti koko saarivaltioon.

Stiltonia valmistetaan kuudessa meijerissä Leicestershiressä, Nottinghamshiressä sekä Derbyshiressä. Juustoon käytettävä maito tulee yleensä meijereiden läheisyydestä, mutta varsinkin ennen joulua meijereille on annettu lupa tuoda maitoa myös muualta Englannista ja Walesista. Nykyisin maito pastöroidaan ennen juustomassan valmistusta. Sylinterin muotoisiin muotteihin nostettavaa juustomassaa ei puristeta, mikä takaa juustolle pehmeän rakenteen ja mahdollistaa sinihomeen leviämisen tasaisesti koko juustotahkoon. Ennen markkinoille pääsyä Stiltonia kypsytetään kosteissa kivikellareissa vähintään yhdeksän viikkoa.

Vanha englantilainen sananlasku kehottaa juomaan kolpakon alea ja syömään kulhollisen stiltonia päivittäin. Tapa ei taida saada tänä päivänä lääkäriliiton siunausta, mutta pieni pala kermaista sinihomejuustoa ja pieni kolpakko alea ei voi olla pahaksi.

Perinteisen brittijuuston rinnalla voi kokeilla suomalaista Mufloni Säppi APAaa, joka syntyy Panimoravintola Beer Hunter’sin kellarissa Porissa.
Villilampaista nimensä saaneen oluen maku on täyteläinen sekoitus greippisyyttä, mausteisuutta ja kukkeutta. Vahvasti humaloitu APA-olut sopii myös muille kermaisille sinihomejuustoille, kuten vaikkapa italialaiselle Gorgonzolalle tai ranskalaiselle Fourme d’Ambertille.

Juomasuositus:

Mufloni Säppi APA, Alko 767054, 3,58 €/0,33 l

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä