viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Olutta joulupöytään

07.12.2016 Maria Markus Kuvat: Sami Repo

Oluiden kirjosta löytyy oiva kumppani jouluillalliselle aina alkupaloista jälkiruokaan saakka. Jouluoluen ei tarvitse olla kanelilla ja neilikalla maustettua. Tässä joulun parhaat ruoka-olut -parit Kaloille ja äyriäisille Kalapöytään oluet kannattaa valita vaaleammasta päästä. Takuuvarmat, helpot valinnat ovat lagereita, pilsejä ja vehnäoluita. Savustetun kalan kanssa toimii savuvehnäolut loistavasti. Etikkaisten sillien kanssa luontevin valinta on laadukas vaalea lager. […]

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Oluiden kirjosta löytyy oiva kumppani jouluillalliselle aina alkupaloista jälkiruokaan saakka. Jouluoluen ei tarvitse olla kanelilla ja neilikalla maustettua. Tässä joulun parhaat ruoka-olut -parit

Kaloille ja äyriäisille

Kalapöytään oluet kannattaa valita vaaleammasta päästä. Takuuvarmat, helpot valinnat ovat lagereita, pilsejä ja vehnäoluita.
Savustetun kalan kanssa toimii savuvehnäolut loistavasti.
Etikkaisten sillien kanssa luontevin valinta on laadukas vaalea lager.
Mätileiville ja vaaleille kaloille oiva kumppani on hedelmäinen saksalainen vehnäolut.

Kokeile: Beer Hunters Mufloni Pilsner, Pilsner Urquell, Bryggeri Weizen, Oud Beersel Oude Geuze Vieille.

Lihojen kumppaniksi

Joulukinkun kanssa käyvät hyvin erilaiset oluet tuhdeista vehnäoluista tummiin savuoluihin. Vehnäoluiden pehmeä, leipämäinen maltaisuus käy yhteen kinkun kuorrutuksen kanssa ja oluen makeus tasapainottaa lihan suolaisuutta.
Amber- ja red alet sekä reippaasti karamellimallasta sisältävät India pale alet ovat ilmeisiä valintoja kinkulle, ja toimivat myös kalkkunan kanssa.
Kalkkunan täydellisiä kumppaneita ovat karamelliset luostarioluet ja brettanomyces-hiivaa sisältävät tummat ale-oluet.
Erityisesti riistan kanssa oiva valinta on katajanmarjoilla maustettu, ruismallasta sisältävä olut tai perinteinen sahti.

Kokeile: Prykmestar Vehnäbock, Maku Brewing Amber Ale, Malmgård Huvila Arctic Circle Ale, Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Orval, Stallhagen Brewdolf the Reinbeer, The Flying Dutchman Nomad Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA.

Laatikoille ja kasvisruoille

Laatikot ja kasvissyöjien pääruoat vaativat lempeämpää kumppania kuin lihat. Niitä löytyy esimerkiksi makeiden ja maltillisesti humaloitujen tummien lagereiden joukosta. Myös brown- ja old ale sekä bitterit ovat oluttyylejä, joiden lempeä makumaailma antaa tilaa kasvisruokien hennommille aromeille. Jouluista tunnelmaa henkivät sesonkioluet sopivat myös kasvissyöjien ruokajuomiksi.

Kokeile: Saimaan panimo Brewer’s Special Houston Brown Ale, Marsalkka Tumma Lager, Stadin Panimo Belle Saison d’Hiver, Sinebrychoff Jouluolut, Fuller’s ESB Extra Special Bitter.

Jälkiruokien kera

 

olut, jouluolut, porter, suklaa

Makeiden, suklaisten jälkiruokien pettämätön kumppani on paahteinen ja vahva porter.
Myös makeat ja lämmittävät imperial stoutit sekä barley winet ovat kuin tehtyjä jälkiruokajuomiksi. Ne ovat myös täydellisiä juustojen kumppaneita.
Juustokattauksen kanssa kannattaa kokeilla myös mahonginruskeita trappistioluita, joiden makumaailmaan kuuluu suloinen pähkinäisyys ja makeus.
Makeat hedelmäiset jälkiruuat löytävät parinsa hedelmä- ja vehnäoluista. Mielenkiintoinen belgialainen hedelmäolut Liefman Glühkriek on olutversio glögistä ja se toimii itsessään makean happamana jälkiruokana. Valmistaja suosittelee lämmittämään sen noin 70 asteeseen. Lämpimänä sen happamuus korostuu, makeus pyöristyy ja glögimäinen mausteisuus nousee esiin.

Kokeile: Mikkeller Santa’s Little Helper, Rochefort 10, Liefmans Glühkriek, Hiisi Iku-Turso.

Lue lisää

Vau-elämyksiä etsimässä – miten ravintoloiden juomasuositukset syntyvät?

14.02.2024 Venla Rossi + kuvitus Tuomas Kärkkäinen

Välipäivän pastat – hyödynnä joulupöydän jämät!

21.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Elvi Rista

Alkon talviuutuudet

12.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä