viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Juustot

Gruyére + Sherry = täydellinen pari

11.11.2016 Antti Uusitalo

Sveitsiläinen Gruyére-juusto tarvitsee rinnalleen luonteikkaan ja hieman makean viinin. Täydellinen juoma juustolle on espanjalainen Lustau East India Solera sherry. Gruyère-juusto on tuttu raaka-aine sveitsiläisissä fondue-resepteissä. Perinteisen ohjeen mukaan vähintään puolet juustofondueen käytettävästä juustosta on oltava Gruyèreä. Parhaiten Gruyèrin aromi tuleekin esiin lämmitettynä, joten se sopii parhaiten gratiineihin tai keittoihin. Toki Gruyère maistuu myös juustolaudalla esimerkiksi […]

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Sveitsiläinen Gruyére-juusto tarvitsee rinnalleen luonteikkaan ja hieman makean viinin. Täydellinen juoma juustolle on espanjalainen Lustau East India Solera sherry.

Gruyère-juusto on tuttu raaka-aine sveitsiläisissä fondue-resepteissä. Perinteisen ohjeen mukaan vähintään puolet juustofondueen käytettävästä juustosta on oltava Gruyèreä. Parhaiten Gruyèrin aromi tuleekin esiin lämmitettynä, joten se sopii parhaiten gratiineihin tai keittoihin. Toki Gruyère maistuu myös juustolaudalla esimerkiksi makean kirsikkahillon ja paahdettujen pähkinöiden kanssa.

Gruyéren valmistuksella on pitkät perinteet mutta Sveitsin tunnetuin juustotahko sai alkuperäsuojan vasta vuonna 2001. Juuston valmistusta suojaava laki ulottuu aina lehmien syömään ravintoon asti. Tuoreen ruohon ohella lehmät saavat syödä kuivattua heinää, johon ei saa lisätä lainkaan säilöntäaineita.

Voimakkaan alppijuuston kesytykseen tarvitaan luonteikas ja mielellään myös hieman makea viini. Emilio Lustaun legendaarisen sherrytalon valmistama East India Solera Sherry on sekoitettu Palomino- ja Pedro Ximénes -lajikkeista. Sekoittamisen jälkeen viinin on annettu kypsyä vanhoissa ja tummissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä kolmen vuoden ajan.

Viinisuositus

Lustau East India Solera Sherry

Alkon tuotenro 1:

Sherry Espanja
17,85 €
0,5 l
Löytö
Lue lisää

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Juustojen rakastajille: 3 x sinihomejuusto + viini

19.10.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä