viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Maistelussa: Alkoholittomat oluet

04.07.2016 eevak

Olutsommelier Maria Markus kutsui muusikko Mikko von Hertzenin maistelemaan alkoholittomia oluita.  Alkoholittomia oluita ei kannata verrata esimerkiksi täyteläiseen ja runsaaseen barley wineen. Ne ovat oma kategoriansa ja niitä tulee arvioida omiensa joukossa. Maistelutuokioon kokosin kahdeksan olutta, joiden joukosta löytyy sekä tuttuja suomalaisia markettioluita että ulkomaisia eri tyylilajeja edustavia oluita. Seurakseni Punavuoren Ahveneen sain Von Hertzen […]

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Olutsommelier Maria Markus kutsui muusikko Mikko von Hertzenin maistelemaan alkoholittomia oluita.

viini_0516_alkoholittomatoluet1 Alkoholittomia oluita ei kannata verrata esimerkiksi täyteläiseen ja runsaaseen barley wineen. Ne ovat oma kategoriansa ja niitä tulee arvioida omiensa joukossa.

Maistelutuokioon kokosin kahdeksan olutta, joiden joukosta löytyy sekä tuttuja suomalaisia markettioluita että ulkomaisia eri tyylilajeja edustavia oluita. Seurakseni Punavuoren Ahveneen sain Von Hertzen Brothersin solistin Mikko von Hertzenin.

Laulaja on koulutukseltaan restonomi. Alkoholittomat oluet ovat hänelle tuttuja. ”Olin 12 vuotta juomatta kokonaan. Nykyisin saatan juoda bissen tai pari, tai vähän viiniä, mutta useimmiten valitsen edelleen alkoholittoman vaihtoehdon,” von Hertzen kertoo.

”Enimmäkseen juon olutta kesäisten ruokien kanssa. Talvella, jos teen jotain hyvää ruokaa, ruokajuomana on yleensä viini.”

Bändin raider-listalla on poikkeuksetta tuttuja suomalaisia lagereita, kesällä joskus myös kevyitä maissioluita.

viini_0516_alkoholittomatoluet2

Krombacher Pils Non-Alcoholic (0,5 %)

Saksalainen pils laskeutuu lasiin nätisti ja kultaisena helmeillen. Mukana on hieman sameutta, mutta ei häiritsevästi. Lasista nousee kukkainen ja hieman hunajainen aromi. Makukaan ei latista: oluessa on maltaista keksimäisyyttä ja maltillista humalointia. Olut on hyvin tasapainoinen ja kevyt, mutta samalla täyteläinen kokonaisuus. Alkoholittomille oluille tyypillistä vetisyyttä ei juuri tunnu, ja voisi melkein kuvitella juovansa tavallista keskieurooppalaista pilsiä.

MvH: ”Tässä on hunajaa sekä värissä, tuoksussa että maussa. Tämä on hyvä.”

Beck’s Blue Non-Alcoholic

Oluen väri on hailakka, mutta vaahto asettuu lasiin niin kuin pitääkin. Olut on kirkasta ja raikkaan näköistä. Tuoksu ei kuitenkaan vakuuta: sitä ei oikeastaan ole. Aavistus metallisuutta löytyy sekä tuoksusta että muutenkin valitettavan latteasta makumaailmasta. Olut jää lasiin, sillä haluamme jättää tilaa paremmille vaihtoehdoille.

MvH: takin, mutta jälkimaussa metallinen vivahde häiritsee.” ”Tuoksussa on kyllä jotain miellyttävää kukkaisuutta.”

Weihenstephaner Hefeweissbier Alcoholfrei

Maailman vanhimpana edelleen toimivana panimona tunnetun Weihenstephanerin vehnäolut vaahtoaa reilusti ja näyttää lasissa herkulliselta. Väri on tunnusomaisen vaaleankeltainen, ja sameutta löytyy kuten pitääkin. Myös tuoksu on vehnäoluille tuttu makean banaaninen ja hennosti yrttinen. Maku on hiivainen, kuten useimmiten vehnäoluissa. Vetinen suutuntuma kuitenkin häiritsee. Maku katoaa nopeasti.

MvH: ”Makeako ja hiivainen tuoksu. Pullataikinaa, tai pannupizzan pohjataikinaa.” 

Lapin Kulta Arctic Malt Vaalea Alkoholiton

Olut näyttää lasissa hyvin vaalealta ja kirkkaalta. Vaahto häviää nopeasti. Tuoksu on makeahko ja maltainen. Maku ei ole läheskään niin laiha kuin muistelin. Vaikuttaakohan tähän se, että Mikko kehui tätä etukäteen suosikkioluekseen? Olut tuntuu kuitenkin toisellakin huikalla tasapainoiselta ja laadukkaalta.

MvH: ”Toimii hyvin saunaoluena. Tässä on mielestäni karaktääriä. Kyllä se tunturipuro on siellä. Tai jäkälä.”

Nikolai Sinebrychoff Alkoholiton Tumma Lager

Tumma kuparinen väri lupaa paljon ja houkuttaa nuuhkaisemaan. Tuoksu on kuitenkin mieto, lähes olematon. Maussa on paahteisuutta ja siirappista makeutta. Mikko kertoo huomanneensa, että olut toimii yllättävän hyvin rapujen kanssa. Itse valitsisin äyriäisten kanssa vehnäolutta. Toisaalta tumman lagerin makeus voisi kompata hienosti, jos ruoka on suolaista.

MvH: ”Ei tämä huonokaan ole, mutta jotenkin tulee mieleen 70-luvun verhojen tunkkainen värimaailma.”

Neuzeller Ginger Brause 

Saksalaisen inkiväärioluen ulkonäkö muistuttaa erehdyttävästi siideriä tai sitruunalimua. Myös tuoksu ja maku vievät limumaailmaan, joskin pirteällä inkiväärillä ryyditettynä. Alkon tuotesivujen mukaan valmistuksessa on käytetty baijerilaisia pilsner- ja cara-maltaita sekä Hallertau-humalaa. Enemmän maistuvat inverttisokerisiirappi, omenamehutiiviste, inkivääriuute ja sitruunamehu. Kesäpäivän seurustelujuomaksi sopiva – ainakin pienenä annoksena.

MvH: ”Tosi hyvä tuoksu. Mutta mikähän on sokeripitoisuus? Ehkä voisin tilata yhden tällaisen ravintolassa.”

BrewDog  Nanny State (0,5 %)

Humalapommi, joka sisältää 0,5 prosenttia alkoholia, on monen olutharrastajan suosikkimieto. Kuparinen väri on kaunis, samoin vaalea vaahto. Myös tuoksu vakuuttaa.

Humalan katkerot puraisevat terävästi. Mallasrunko tuntuu kuitenkin aivan liian kevyeltä terhakkaan humalointiin. Maku katoaa nopeasti ja vain katkeruus jää kummittelemaan. Olut sopii kuitenkin hyvin esimerkiksi kesän grilli-iltoihin.

MvH: ”Aromit tuntuvat kitalaessa, mutta suun etuosassa ei oikein maistu mikään. En ole muutenkaan vahvasti humaloitujen oluiden fani.”

Nøgne Ø Inferial Stout

Norjalaisen stoutin ulkonäkö hämmentää, sillä väri muistuttaa kauan seissyttä ja jäähtynyttä halpakahvia. Tuoksu on paahteinen ja mukana on kahvin lisäksi kaakaota ja lakritsisuutta – sekä jotain tunkkaista, joka tuo mieleen tuhkakupin. Makumaailma on tuoksujen kanssa linjassa ja täyttää koko suun. Jälkimaussa paahteisuus ja tunkkaisuus ovat hieman liikaa. Koko tölkin juominen vaatisi aikaa, ehkä myös hyvää suklaakakkua.

MvH: ”Ei todellakaan mikään janojuoma. Tästä tulee mieleen vanha maailma. Aristo-kraattiset, korkeat huoneet ja sikari.”

Teksti: Maria Markus
Kuvat: Sampo Korhonen

Lue lisää

Olutsommelier on oluen puolestapuhuja

18.04.2023 Anikò Lehtinen

Järjestä olutpruuvi – vinkit oluttastingin järjestämiseen

07.02.2023 Anikò Lehtinen + kuva Shutterstock

Kittijuuston luonne kasvaa suolakylvyssä – valitse sille nämä juomat!

09.08.2022 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä