Matkat

Barcelonan 6 parasta viinibaaria

31.05.2016 Sanna Pöyry + kuvat Timo Santala

Barcelonan parhaat viinibaarit tarjoavat cavan lisäksi erinomaisen valikoiman muita viinejä ja herkullisia tapaksia. Tunnelma vaihtelee kodikkaasta romanttiseen ja tyylikkään hienostuneesta jopa kaoottiseen. Poimi tästä omat suosikkisi.

Barcelonan parhaat viinibaarit tarjoavat cavan lisäksi erinomaisen valikoiman muita viinejä ja herkullisia tapaksia. Tunnelma vaihtelee kodikkaasta romanttiseen ja tyylikkään hienostuneesta jopa kaoottiseen. Poimi tästä omat suosikkisi.

barcelona_viinibaari_1Luomuparatiisi L’Anima del Vi

Trendikäs ja arkkitehtonisesti upea El Bornin kaupunginosa on Barcelonan suosituimpia illanviettoalueita. Argenteria-kadun sivukujalta löytyvä L’Anima del Vi eli ”Viinin henki” on omistautunut pienten laatutuottajien luomuviineille.

Kotoisaa baaria pyörittää värikkäisiin havaijipaitoihin pukeutunut pariskunta. Núria kaataa viinit, Benoît kokkaa hiki hatussa – ja pieteetillä, sillä parempia pimientos de padrón -paprikoita ei hevin löydä.

Himmeästi valaistussa salissa saa istua alkuillasta rauhassa, mutta illemmalla baaritiski kuhisee, piano soi ja riehakkaat yhteishalauk-set täyttävät tilan. Täällä viihtyvät sulassa sovussa katu-uskottavat paikalliset tyyliniekat, musikantit ja satakielet sekä natural-filosofian nimeen vannovat viininystävät.

Listalta löytyy espanjalaisia ja ranskalaisia viinejä sekä muutama suodattamaton ja sulfiititon punaviini italotähti Arianna Occhipintiltä. Baarista löytyy joka kerran myös kiehtovaa kotiinviemistä mukavaan take away -hintaan.

L’Anima del Vi, Carrer dels Vigatans 8. Metro (L4): Jaume I. Ti–la 19–00.

barcelona_viinibaari_2Kohtaamispaikka La Vinya del Senyor

Jylhän goottilaiskatedraalin hallitsema Plaça de Santa Maria mittelee Barcelonan kauneimman aukion tittelistä. Sieltä löytyy myös yksi kaupungin parhaista viinibaareista, rento ja suosittu La Vinya del Senyor.

Noin 400 nimekkeen lista kattaa Espanjan joka kolkan: Prioratista on tarjolla yli 20 punaviiniä, ja esimerkiksi Galician Valdeorrasista peräti kuutta eri valkoista. Cavoja on pitkälti kolmattakymmentä 15 euron peruspullosta Recaredon ja Gramonan lippulaivoihin Turo d’en Motaan ja Celler Batlleen. Arvoviinien ystäville löytyy niin Vega Siciliaa ja Pingusta, samppanjoista esimerkiksi Cristalia ja Salonia.

Viinien ohella ihastuttavat paikan tapakset, kuten makuhermoja kutkuttava appelsiinihunajalla ryyditetty chorizo-makkara.

Baarin sielu on sesonkikuukausina tupaten täysi terassi, jonka pikkupöytien ääressä tutustuu aina uusiin ihmisiin. Kahdenkeskisiin hetkiinkin on toki mahdollisuus: hyvällä tuurilla pääsee yläkerran ranskalaisparvekkeelle nauttimaan viineistä ja aukion charmista.

La Vinya del Senyor, Plaça de Santa Maria 5. Metro (L4): Jaume I / Barceloneta. Ma–to 12–01, pe & la 12–02, su 12–00 (non-stop).

barcelona_viinibaari_3Konstailematon Quimet & Quimet

Jos etsit rouhean elämänmakuista klassikkobaaria, nappaa metro Poble Secin työläiskaupunginosaan ja suunnista Quimet & Quimetiin. Vuonna 1914 ovensa avannut rustiikki viinitupa on aina täynnä, ja ulkopuolelle kertyy helposti jono.

Maukkaat ja mukavan kokoiset tapakset napostellaan pöytien ääressä seisten. Oliivien, anjovisten ja vermutin liitto lähentelee taidetta. Herkulliset, korkealaatuisista raaka–aineista valmistetut säilykkeet sopivat myös tuliaisiksi.

Viinejä voi nauttia baarissa tai ostaa mukaan. Esimerkiksi Recaredon Turoa ei saa yhtä edullisesti edes tilalta – eri asia sitten, missä kunnossa hyllyllä säilytetty pullo mahtaa olla. Kannattaa myös kokeilla paikan itse panemaa olutta.

Sisätilan täyttyessä ihmiset tuppaavat levittäytymään kadulle. Täällä viihtyvät kaikki vaareista vaippa-ikäisiin. Paikallisten suosimassa korttelikuppilassa kaikuu kuitenkin yhä useammin amerikanenglanti. Toivottavasti turistit eivät omi persoonallista paikkaa lopullisesti.

Quimet & Quimet, Carrer del Poeta Cabanyes 25. Metro (L2, L3): Paral-lel. Ma–pe 12–16 ja 19–22.30, la 12–16.

barcelona_viinibaari_4Tuore La Volátil

Barcelonan kenties paras uusi osoite löytyy kovassa nousussa olevan Sant Antonin kaupunginosan vilkkaalta Muntaner-kadulta. La Volátil on biodynaamisten viinien nimeen vannova moderni viinibaari, jonka tyylikkääseen sisustukseen tuovat tervetullutta rosoa hauskat viinijulisteet.

Myös palvelu on huumorintajuista – ja ensiluokkaista. Valo-voimainen ja elohopean vilkas sommelier Susana tuntee viininsä läpikotaisin ja kertoilee niistä vuolaasti. Ennen ostopäätöstä saa maistaa useampaakin viiniä.

Vaikka ollaan katalaanien sydänmailla, lasiin päätyy ihastuttavaa Anjoun chenin blancia Domaine Delesvaux’lta. Täältä löytyvät myös perinteisellä méthode ancestrale -menetelmällä valmistetut kuohuvat sekä luonteikkaat valko- ja punaviinit Riffault’n ja Radikonin kaltaisilta kulttituottajilta.

La Volátil myös ravitsee kulkijan. Etenkin kekseliäästi tarjoillut patatas bravas -perunat vievät kielen mennessään. Jokaisen natural-viinien ystävän unelmakohde!

La Volátil, Carrer de Muntaner 6. Metro (L1, L2): Universitat. Ma–pe 17–00.30, la & su 13–00.30.

barcelona_viinibaari_5

Iloinen El Xampanyet

El Bornin tunnelmallisten pikkukujien kätköissä sijaitsee verraton vetonaula: jo 85 vuotta vankkumatonta kansansuosiota nauttinut, värikkäästi kaakeloitu El Xampanyet. Täällä talon cava nautitaan laakeista martini-laseista. Oikean tarjoilulämpötilan korvaa ihanan aito ja sopivasti mekastava tunnelma. Tunnelmavalaistuksesta tosin ei ole tietoakaan.

Pienehkö baari kuhisee iltaisin, kun janoiset ja nälkäiset paikalliset ja turistit tungeksivat tiskin antimien äärellä. Henkilökunta on eleettömän tehokasta – ja pakko ollakin, sillä marinoidut tapakset katoavat hetkessä parempiin suihin.

El Xampanyetissa viihtyvät kaiken ikäiset nuorista rakastavaisista bilehenkisten keski-ikäisten naisten seurueisiin. Loisto-osoite iloisen meiningin ja huokeiden cava-hintojen ystävälle.

Kadulle purkauduttaessa useammankin tekee mieli laulaa.

El Xampanyet, Carrer de Montcada 22. Metro (L4): Jaume I. Ti–la 12–16 ja 19–23.30, su 12–16.

barcelona_viinibaari_6

Tyylikäs Torres

Moni väenpaljoutta pakeneva Barcelonan-kävijä viettää mieluusti iltaa Eixample Dretan rauhallisilla kulmilla. Design-putiikkien täyttämistä kortteleista löytyy myös yksi kaupungin tyylikkäimmistä viinibaareista, maailmankuulun Torresin viinitalon oma ravintola.

Mustan ja punaisen sävyillä leikittelevässä vinoteekkimiljöössä nautitaan Torresin viineistä sekä maukkaista ja mukavan kookkaista annoksista. Etenkin merenelävät on valmistettu taiten: mehevät partaveitsisimpukat ja veikeällä yrttiöljyllä maustetut kalmarit herauttavat veden kielelle. Monet näyttävät tilaavan useampia annoksia ja jakavan ne vierustoveriensa kanssa. Hintataso ei ole aivan halvimmasta päästä, mutta ruoka on erinomaista.

Vinoteca Torres, Passeig de Gràcia 78. Metro (L4, L5): Diagonal. Su–to 10–01, pe & la 10–02 (non-stop).

Vastaavia artikkeleita

Brighton: Herkkuhetkiä pitkin kaupunkia

25.03.2020 Sanna Pöyry + Kuvat Ville Palonen

Pop up -viinibaarit – ravintolamaailman seuraava muoti-ilmiö?

22.11.2019 Kalle Naatula

Bordeaux: klassikko kaikilla mausteilla

16.04.2019 Sanna Pöyry + Kuvat Ville Palonen