viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Kolumnit

Holhouksen suurvalta Suomi

27.04.2016 Mika Vanne

Suomi on Euroopan ykkönen kansalaistensa holhouksessa, kertoo tuore holhousvaltioindeksi. Mika Vanne pohtii, kuinka tähän on tultu.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Suomi on noussut Euroopan ykköseksi.

blogi_artikkelikuva_mika_vanne_227x258pxEnkä tarkoita nyt työmarkkinoiden jäykkyyttä enkä juniorien jääkiekkoa. Niissä Suomi on maailman paras. Euroopan ykkösenä ollaan holhousvaltioindeksissä. Ja selvästi. Nyt juhlitaan!

European Policy Information Centerin tuottama holhousvaltioindeksi (nannystateindex.org) on koottu tarkastelemalla tupakan, alkoholin ja ruoan verotusta, mainoskieltoja, myyntiaikoja, promootiomahdollisuuksia sekä muita kieltoja ja rajoituksia.

Käytännössä holhousvaltioindeksi kertoo, kuinka hyvin yhteiskunta on onnistunut kansalaisiaan kahlitsemaan. Mitä isompi luku sitä vähemmän kansalaisen tarvitsee itse huolehtia ja olla vastuussa omista asioistaan.

Suomen pisteet 53,7 ovat aivan omaa luokkaansa. Kakkoseksi jäänyt Ruotsi sai vain 40,6 pistettä. Kerrankin voitettiin Ruotsi selvästi. Britanniassa uutisoitiin, että siellä on eniten veroja, kieltoja ja rajoituksia EU:ssa. Turhaan juhlivat. Britannia jäi kauas voittaja Suomesta 35 pisteellään. Ehkä saarella ei tiedetty Suomen ja Ruotsin kuuluvan Eurooppaan.

EU-maiden keskiarvo on 20,4 ja keskihajonta 8,7 pistettä. Suomen voitto on siis musertavan ylivoimainen. Listan toisessa päässä Tšekillä on vaivaiset 8,8 pistettä. Mitenhän tšekkiläiset pärjäävät kun joutuvat itse huolehtimaan itsestään? Saksakin sai vain 9 pistettä. Seuraavaksi holtittomimpia oltiin Luxemburgissa, Hollannissa, Slovakiassa ja Itävallassa. Niissä joutuu ottamaan ihan liikaa vastuuta itsestään ja omista valinnoistaan. Välttäkää näitä maita!

Suomi luonnollisesti voitti alkoholisarjan EU:n kovimmalla olutverolla, toiseksi kovimmalla viinaverolla ja kolmanneksi kovimmalla viiniverolla. Alkon monopoli, tiukimmat alkoholin myyntiajat ja promootiokielto tukivat Suomen hienoa ykkössijaa. Mainontaakin sallitaan onneksi vain hyvin rajoitetusti ja vain miedoille. Tästä on vaikea panna paremmaksi.

Ruokasarjassa Suomi oli vasta toinen, sillä Unkarissa oli harmillisesti vielä enemmän veroja kuin Suomessa. Kohta tosin joudutaan keksimään uusia veroja, kun EU:n laittomaksi toteama makeisvero joudutaan poistamaan. Onneksi vichyä voidaan edelleen verottaa. Puolet maista on niin surkeassa jamassa, ettei niille herunut yhtään pistettä. Ruotsi voitettiin taas selkeästi. Se sai vain yhden pisteen.

Holhousvaltioindeksiin sisältyvän analyysin voi jättää lukematta. Siinä vertailtiin indeksin pistemääriä alkoholin kulutukseen, tupakoinnin määrään ja elinajanodotteeseen. Jostain kumman syystä minkäänlaista korrelaatiota ei löytynyt. Varmaan joku virhe. Onkohan rajoitukset liian löysiä?

Lue lisää

5 x parhaat vappukuplat

24.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Keväisen heleät – pruuvissa 4 x grüner veltliner Itävallasta

15.04.2024 Antero Niemiaho

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä