Matkat

Baskimaan herkku txakoli

01.04.2016 Teksti Pekka Olkinuora ja Katri Saukkonen + Kuvat Pekka Olkinuora

Pekka Olkinuora ihastui 10 vuotta sitten Espanjan Baskimaan erikoisuuteen. Lounais-Ranskassa yli 15 vuotta asunut ja aiemmin viinikauppiaana toiminut Pekka Olkinuora on viimeiset vuodet johdattanut matkailijoita Ranskan ja Espanjan viinialueiden elämysten äärelle. Olkinuora käy yleensä aina ensin itse vierailemassa viinitiloilla. ”Kun etsin mielenkiintoisia vierailukohteita, tärkein tekijä on tietysti itse viini. Miksi suosittelisin ihmisille vierailuja tilalla, jonka viinejä […]

Pekka Olkinuora ihastui 10 vuotta sitten Espanjan Baskimaan erikoisuuteen.

Lounais-Ranskassa yli 15 vuotta asunut ja aiemmin viinikauppiaana toiminut Pekka Olkinuora on viimeiset vuodet johdattanut matkailijoita Ranskan ja Espanjan viinialueiden elämysten äärelle. Olkinuora käy yleensä aina ensin itse vierailemassa viinitiloilla.

”Kun etsin mielenkiintoisia vierailukohteita, tärkein tekijä on tietysti itse viini. Miksi suosittelisin ihmisille vierailuja tilalla, jonka viinejä en itse joisi?” Olkinuora huomauttaa.

Yksi Olkinuoran suosittelemista kohteista löytyy Biskajanlahden rannikolta Baskimaalta, kulttuurillisesti, gastronomisesti ja matkailullisesti kiehtovalta alueelta.

Baskimaalla on useita viinialueita. Esimerkiksi Ranskan puolella sijaitseva Irouléguy tunnetaan Tannat-rypäleistä valmistetuista voimakkaista punaviineistä sekä hapokkaan raikkaista Gros Manseng- ja Petit Manseng -rypäleistä tehdyistä valkoviineistä.

Txakolia Baskimaalla

Espanjan Baskimaan viinierikoisuus on puolestaan txakoli-viini. Tämä pirskahteleva, kuiva ja hapokas valkoviini hurmasi Olkinuoran kymmenisen vuotta sitten.

”Pääsin ensimmäisen kerran maistamaan txakolia vieraillessani San Sebastianissa. Tarjoilijat kaatoivat viiniä mataliin jalattomiin laseihin nostamalla pulloa yhä korkeammalle ja korkeammalle. Vihreissä viinipulloissa oli erikoinen suulake, joten kaato osui geometrisen tarkasti laseihin.”

Ensimmäinen suullinen oli yllättävä elämys.

”Viini oli kuplivaa, erittäin kuivaa, mutta tuttujakin aromeja löytyi: sitrushedelmää ja yrttejä.”

Viinin loistokkuus paljastui vasta, kun Olkinuora nautti sitä pintxoksien kanssa.

”Txakoli sopii loistavasti lähes kaikkien paikallisten alkupalojen kanssa riippumatta siitä, onko leivän päällä anjovista, kalmaria tai muita jopa voimakkaasti maustettuja raaka-aineita.”

Elämyksiä Bodega Hiruztalla

Txakoli-viiniä tuotetaan muun muassa Hodarribia-kaupungin alueella sijaitsevalla Bodega Hiruzta -viinitilalla.

Rekalde-perheen omistamalla tilalla on 10 hehtaaria viinitarhoja ja vuotuinen tuotanto on noin 100 000 pulloa. Hiruzta Bodega valmistaa kolmea eri txakoli-viiniä: Hiruzta Txakolinaa, Hiruzta Bereziaa ja Hiruzta Gorriaa.

Bodegalta löytyy myös tyylikäs baskiravintola, joka on auki päivittäin lounasaikaan ja tilauksesta ryhmille myös iltaisin.

”Hiruzta Txakolina -valkoviinin yhteensopivuus jopa entrecôte-pihvien kanssa yllättää”, Olkinuora vinkkaa.

Fakta Baskimaa

Parhaimmat vierailuajankohdat ovat alkukevät ja -kesä helmikuusta kesäkuuhun sekä syksy syyskuusta joulukuuhun.

Perille pääsee joko lentäen Biarritziin tai Bilbaoon. Myös Toulousen lentokenttä on lähellä.

Auton vuokraus kannattaa, jos haluaa omatoimisesti tutustua alueeseen. Julkinen liikenne toimii parhaiten kaupunkien välillä – ei maaseudulla.

Kulttuuris-maantieteellinen Baskimaa muodostuu 7 eri alueesta Ranskassa ja Espanjassa. Espanjan puolella suurimmat baskikaupungit ovat Bilbao ja Vitoria , Ranskassa Bayonne ja Biarritz.

Rannikkoseudun gastronomia pohjautuu merenantimiin, kun taas sisämaassa vuoristoisella seudulla laidunnetaan lampaita sekä kasvatetaan porsaita.

Hiruzta Txakolinaa voi maistella seuraavissa ravintoloissa: BLVD 26, Copas y Tapas, Farang, Gastrobar EMO, Inez, Juuri, Kombo, Laanilan Kievari, Latva, Musta Lammas, Nautical, Ole, OIO, Pikkubistro Kattila, Loung3, Emo, Sicapelle. Lue lisää: HiruztastaSan Sebastianista ja Baskimaasta. Pekka Olkinuoran opastuksista saat lisätietoa: ardoa.txakur(at)orange.fr.

Vastaavia artikkeleita

Galicia – Espanjan nouseva luoteiskulma

22.09.2020 Sanna Pöyry + kuvat Sami Repo

Jaakko Heinimäki: Kaada aina ensin toisille

06.08.2020 Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki: Syntiinlankeemusviini

14.05.2020 Jaakko Heinimäki