viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Sopiiko viini vegaanille?

15.02.2016 Teksti Antti Rinta-Huumo ja Katri Saukkonen + Kuva Sami Repo + Tyyli Nikola Tomevski

Kasvisruoan suosio kasvaa kohisten Suomessa. Ravintoloissakin kysytään yhä enemmän kasvismenua ja sen seuraan sopivia viinejä. Viinivalinta voi joskus aiheuttaa päänvaivaa. Näillä vinkeillä löydät sopivat kumppanit kasvisruoan seuraan. Voiko vegaani juoda huoletta viiniä? Pullo ei yleensä takaa sitä, että viini sopii vegaanille. Asia kannattaa tarkistaa vegaaniviinejä listaavilta nettisivustoilta tai suoraan tuottajalta. Joskus pullossa saattaa olla mainita […]

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kasvisruoan suosio kasvaa kohisten Suomessa. Ravintoloissakin kysytään yhä enemmän kasvismenua ja sen seuraan sopivia viinejä.

Viinivalinta voi joskus aiheuttaa päänvaivaa. Näillä vinkeillä löydät sopivat kumppanit kasvisruoan seuraan.

Voiko vegaani juoda huoletta viiniä?

Pullo ei yleensä takaa sitä, että viini sopii vegaanille. Asia kannattaa tarkistaa vegaaniviinejä listaavilta nettisivustoilta tai suoraan tuottajalta. Joskus pullossa saattaa olla mainita ”Vegan friendly”. Merkintä on kuitenkin harvinainen Suomessa myytävissä viineissä.

Mitä eläinperäisiä aineita viinissä voi olla?

Aiemmin eurooppalaisia punaviinejä kirkastettiin härän verellä. Nykyisin veren käyttö on kuitenkin kielletty. Kirkastamiseen voidaan käyttää muun muassa kananmunan valkuaista, kalaliimaa, liivatetta tai maitoperäistä kaseiinia. Aineet suodatetaan pois lopullisesta viinistä. Suomessa myytävissä viineissä tulee olla merkintä, jos ne sisältävät tai niiden valmistuksessa on käytetty kananmunaa.

Millaisia kumppaneita kasvikset ovat viinille?

Haastavimpia ovat karvaan makuiset kasvikset. Tuoreet vihannekset ovat hankalampia kuin kypsennetyt. Hyvä esimerkki on sipuli: tuoreena se on yksi vaikeimmista raaka-aineista, mutta paistettuna tai haudutettuna siitä tulee viinin ystävä. Mausteiden ja suolan käyttö helpottaa kasvisten ja viinin yhdistämistä, samoin se, jos annoksessa on hapokkuutta.

Mitä viini tykkää tofusta?

Tofu itsessään on hyvin miedon makuista, joten se ei ole viinille vaikea kumppani. Viinivalinta riippuu siitä, miten tofun valmistaa, maustaa ja minkä kanssa sen tarjoaa. Tofun suutuntuma on varsin täyteläinen, joten liian heppoisia viinejä tulee välttää. Hyviä valintoja ovat ”öljymäiset” pinot gris’t Ranskasta ja uuden maailman viognierit.

Mitä viiniä voi tarjota linssien ja papujen kanssa?

Papuihin sopii sama ohje kuin soijaan: viinivalintaa ohjaavat valmistustapa, mausteet ja muut lisukkeet. Varmimpia valintoja ovat yrttisiä aromeja sisältävät viinit, esimerkiksi sauvignon blanc ja grüner veltliner. Punaviineistä hyviä valintoja ovat vaikkapa keskitäyteläiset sangioveset Toscanasta.

Miten kasvisannosten pähkinät ja siemenet sopivat viinille?

Pähkinät ovat hyvin viiniystävällisiä. Pähkinä tuo usein ruokaan paahteisen vivahteen, joka sopii esimerkiksi paahteisia aromeja tarjoavan viinin seuraan. Samainen paahteisuus toisaalta myös korostaa viinistä aistittavaa hedelmäisyyttä. Lisäksi pähkinöillä on taipumus taittaa viinin särmikkyyttä.

Entä mikä viini kävisi talven uutuustuotteelle nyhtökauralle?

Kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä valmistun nyhtökaurankin kohdalla ratkaisevaa on se, miten se on valmistettu ja millaisia lisukkeita tarjotaan. Itse nyhtökaura ei aseta viinille haasteita. Viinissä tulee kuitenkin olla tarpeeksi runsautta, sillä nyhtökaura on suutuntumaltaan melko täyteläinen. Runsaat Etelä-Ranskan ja Sisilian valkoiset voisivat olla hyvä valinta. Punaviineissä kannattaa välttää voimakasta tanniinisuutta. Myös ne saavat olla meheviä. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi Sisilian ja Etelä-Italian muhevat punaviinit. Myös australialaiset viinit saattavat sopia nyhtökauran kanssa – kunhan ne eivät ole kaikkein täyteläisimpiä.

Lue lisää

Ruokakauppaviinit – nämä testasimme!

20.06.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Täydellinen roseekesä! Viinilehden Vuoden roseeviini tulee tässä

12.06.2024 Viinilehden toimitus + kuva Olli Häkkinen + tyyli Jenni Juurinen

Punaiset kesäviinit – pruuvissa neljä ranskalaista pinot noiria

10.06.2024 Christina Suominen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä