Matkat

Rooman parhaat kuppilat

27.02.2016 Sanna Pöyry + kuvat Lasse Lecklin

Roomassa ravintoloiden viinivalikoima on hurmaava ja ruoka edullista. Piipahdukseksi aiottu visiitti saattaakin helposti venähtää tuntien mittaiseksi.

Rooman mukavimmissa enotecoissa viinivalikoima hurmaa matkailijan ja ruoka on hintaansa nähden herkullista. Piipahdukseksi aiottu visiitti saattaakin helposti venähtää tuntien mittaiseksi.

rooma_viinibaari_cul_de_sac

Viininystävän mekka

Roomassa voi syödä hyvin ja edullisesti, kunhan pysyttelee poissa suosituimmilta piazzoilta ja tärkeimpien nähtävyyksien liepeiltä. Vain satakunta metriä Piazza Navonasta sijaitseva Cul de Sac on kuitenkin virkistävä poikkeus: maittavaa ja kekseliästä ruokaa tarjoileva pikkuravintola, jolla on hengästyttävä viinilista.

Yli 1 500 nimikettä sisältävä nide kattaa rivikaupalla Piemonten ja Toscanan huippuja sekä nimekkäitä burgundereita. Etenkin Nebbiolo-rypä-
leen ystäviä hemmotellaan, sillä listalla vilahtelee tunnettuja baroloja muun muassa Roagnalta, Giacomo Conternolta ja Roberto Voerziolta.

Pieteetillä palvelevan, alkuun hieman tiukanoloisen Marcon suosituksesta kokeilemme jänisragùn kyytipojaksi luonnonmukaisesti viljeltyä Lazion punaista. Maakuntahan ei ole järin tunnettu viineistään, mutta suodattamaton Syrah-viini yllättää positiivisesti. Taivaallisen mehevä jänö vetää sanattomaksi.

Enoteca Cul de Sac, Piazza di Pasquino 73. Ma–su 12–00.30.

rooma_viinibaari_trimani

Hillitty klassikko

Hektisen Terminin rautatieaseman lähikortteleissa sijaitseva Trimani Wine Bar hurmaa tyyneydellään.

Lounaalla ravintolan kansoittavat bisnestä ja politiikkaa puivat pukumiehet. Trimaniin on kuitenkin mukava poiketa kuplille: listalta löytyy peräti kuusi erilaista italialaista kuohuviiniä laseittain. Enrico Gattin täysin kuivaa Franciacorta Naturea täydentävät herkulliset sitruunankuorella ja fenkolinsiemenillä marinoidut oliivit. Pienempään nälkään kannattaa haukata myös Trimanin erinomaisia juustoja tai ostereita.

Kuplien jatkoksi tarjoilija ehdottaa Ylä-Piemonten punaviiniä. Erittäin aromaattinen, hapokas ja nuorekkaan jäntevä Vallana Spanna Colline Novaresi 2008 on kiinnostava tuttavuus. Vaikka lounasaika päättyy nimellisesti kolmelta, lasillisensa saa nauttia rauhassa loppuun.

Trimani Il Wine Bar, Via Cernaia 37/b.
Metro (A): Repubblica,
(B): Castro Pretorio.
Ma–la 11.30–15 ja 17.30–24.

rooma_viinibaari_allegro

Tunnelmaa Trasteveressa

Juuri ennen Tiber-joen ylittävää siltaa avautuu yksi Trasteveren alueen kivoimmista illanviettopaikoista, Piazza Giuditta Tavani Arquati. Aukion kulmassa sijaitseva piskuinen Vin Allegro huokuu tunnelmaa, ja palvelu on erittäin ystävällistä. Ravintola tarjoaa laseittain pitkälti toistakymmentä saapasmaan viiniä. Pulloittain myytävien italialaisten viinien lista on varsin kattava, ja hartaan viininystävän makuun löytyy muitakin helmiä, kuten Krugin samppanjaa, eri-ikäisiä rommeja sekä korkealaatuisia grappoja. Myös cocktailit ovat kokeilemisen arvoisia.

Vin Allegron bruschettat (2–3 e) ovat taivaallisia, samoin bresaola- ja savulohiantipastot. Happy hour on päivittäin kello 18–20, ja silloin tarjoillaan toistakymmentä ruokalajia buffetpöydästä. Kesäkuukausina baarin edusta kerää leegioittain iloisesti pulputtavia italialaisia, ja keskitalvellakin sitkeimmät istuskelevat ulkopöydissä.

VinAllegro, Piazza Giuditta Tavani Arquati 114. Raitiovaunu: Belli.
Ma–su 11–02.

rooma_viinibaari_oasi_birra

Ikuinen olutkeidas

L’Oasi della Birra on toiminut Testaccion työläiskaupunginosan keskusaukion laidalla jo sadan vuoden ajan. Paikkaa luotsaava, charmantisti harmaantunut Orezio Palombi on alkuperäisiä testacciolaisia – ja ravintoloitsija jo neljännessä sukupolvessa. Anna-vaimo hoitaa kassaa, poika Marco taiteilee viinikuormaa ylähyllyille.

Valikoima kattaa viitisensataa olutta ympäri maailmaa. Italialaisten käsityöläistuottajien oluita on toistakymmentä. Toscanalaisen Birrificio Math -panimon La 10 Imperia IPA vie vannoutuneen India Pale Ale -fanin kielen mennessään. Viinihyllyt puolestaan notkuvat monenmoisia herkkuja vuosikertafranciacortasta Piemonten klassikoihin.

After work -aikaan paikka kuhisee. Takatilan vanhaan baariin katettu buffetti (klo 16.30–19.30) notkuu pastaa, risottoa, makkaroita, marinoituja kasviksia sekä juustoja. Kympillä saa syödä niin paljon kuin jaksaa, ja hinta sisältää lasin viiniä tai oluen. Illallinen katetaan erikseen.

L’Oasi della Birra, Piazza Testaccio 38/41. Raitiovaunu (3): Marmorata-Gelsomini.
Ma–su 16.30–01.30.

Lue lisää

Hej Stockholm! 10 x viininrakastajan Tukholma

13.05.2022 Maija Männistö + kuvat ravintolat

Nappaa lennot Cancuniin! Täällä syöt parhaat tacot ja juot parhaat margaritat

12.01.2022 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Turku, minne mennä nyt? 6 x baari- ja herkkuvinkki kaupunkilomalle

09.12.2021 Elisa Ojala + Kuvat Visit Turku (Vesa Aaltonen), ravintolat ja Elisa Ojala