viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Miksei viini ole kulttuuria?

15.02.2016 Teksti Mika Vanne

Viranomaisia kiinnostaa vain juomisen määrä, kirjoittaa Viini-lehden bloggaaja Mika Vanne.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Viranomaisia kiinnostaa vain juomisen määrä.

Sikke Sumari kirjoitti HS:n yleisönosastolla (HS 7.1.) gastronomian arvostamisesta osana kulttuuria. Ruoka-aineiden ja kokkaustaitojen hienouksia ei koulussa opeteta. Einesmaksalaatikon myyntiluvut kertovat totuuden.

Viinikulttuurin kanssa on vielä huonommin. Se kielletään kokonaan.

Olen joskus miettinyt viinikurssin pitämistä lukiolaisille. Ajatus kuitenkin hävisi nopeasti sen jälkeen kun ehdotin ensin vanhempien viini-illan pitämistä koululla. Alkoholi on kuulemma sen sortin myrkky ettei sitä sopinut edes iltaisin maistella koulun tiloissa.

Ulkomailla on olen törmännyt opettajaan joka piti viinikursseja 15-vuotiaille. Viinejä vain haistettiin. Ranskassa pienet koululaiset vierailevat viinitiloilla kuulemassa oman maan kulttuurista. Mitenhän Koskenkorvalla?

Juomakulttuurista keskusteltiin myös Aamulehdessä (AL 10.1.). Lehti esitti kymmenen väitettä suomalaisesta alkoholipolitiikasta Tolkku-yhteisön Cyde Hyttiselle ja STM:n Ismo Tuomiselle.

Yksi väite koski suomalaisen ja keskieurooppalaisen alkoholikulttuurin eroa. Hyttinen toteaa, että kaikki olisi toisin, jos emme olisi luoneet alkoholin ympärille mystifioitua gloriaa.

Tuominen sanoo, että kulttuurit ovat varmasti erilaiset. Kulttuurin muuttamista Tuominen pitää ehkä mahdollisena. Hänen ensimmäinen kulttuurinen kysymyksensä on: ”Haluammeko kansakuntana juoda enemmän tai vähemmän?”.

Tässä on suomalaisen alkoholi- ja miksei myös ruokakulttuurin perusta. Viranomainen on kiinnostunut ’juomisen’ (joka muuten on ihmisen elinehto) ja syömisen määrästä. Sillä mitä ja miten juodaan tai syödään ei ole väliä.

Tuominen kiteyttää sen loistavasti. ”Alkoholipolitiikan tarkoitus ei ole sivistää meitä hienoilla viineillä tai suojella halvoilta bulkkiviineiltä”. Just.

Kulttuuri, joka vähentäisi Tuomisen tarkoittamaa ongelmajuomista heitetään roskakoriin ja keskitytään määrän vahtimiseen ja rajoittamiseen. Ja kun riittävästi kielletään, niin kaikki tietävät miten käy: Kielletty hedelmä houkuttaa. Ja byrokraatti pysyy leivässä.

Hyttisen mukaan olemme jo siirtymässä elämysyhteiskuntaan ja maistelukulttuuriin. ”Ruokakulttuuri on jo nousussa. Miksi taantuisimme juomakulttuurin kanssa?”

Hyvä kysymys. Onko ministeriö eri mieltä?

Lue lisää

Kysyimme guruilta: samppanja arjessa ja juhlassa

16.05.2024 Teksti Wenla Wallin + kuvat Pommery, Champagne Deutz ja Gosset

Viinilehti valitsi vuoden parhaat hanaviinit – nämä tonkat ilahduttivat!

15.05.2024 Viinilehden toimitus + kuva Mikko Uosukainen

Spätburgunderia Pfalzista Badeniin

14.05.2024 Heidi Kleemola + kuvat Ville Palonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä