viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ihmiset

Tynnyrissä kasvaneet

13.01.2016 Teksti Mikko Numminen + Kuva Sami Piskonen

Three Barrel Project sai alkunsa Uudessa-Seelannissa. Suomalaisten viinintekijöiden tynnyrissä idealismi painaa liikeideaa enemmän.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Three Barrel Project tekee viinejä eri puolilla maailmaa.

”Kaikki lähti siitä, että meille vain tuli fiilis, että haluamme tehdä itse viinejä”, Outi Jakovirta kertoo Three Barrel Projectin alkuvaiheesta.

Outi Jakovirta ja Samuli Pasanen olivat vuonna 2013 sadonkorjuussa Uudessa-Seelannissa. Rypäleiden taso vaikutti erinomaiselta. Illallisen jälkeen syntyi idea omasta viinistä.

Ajatus tuntui hyvältä vielä seuraavana päivänä. Kaksikko osti isännältään kolme tynnyriä ja niihin tarvittavat rypäleet.

Pinot noir -viini sai nimekseen Aatami, Outin kummipojan mukaan. Etiketin piirsi kuvataiteilija Jani Leinonen, joka on pojan toinen kummi.

Hauska tarina olisi voinut päättyä tähän. Jakovirta ja Pasanen halusivat kuitenkin jatkaa omien viinien tekemistä. He perustivat osakeyhtiön ja värväsivät hallituksen puheenjohtajaksi Outin siskon Suvi Jakovirran.

Valmiina on jo uusi erä pinot noiria sekä oranssia viiniä Pinot Gris -lajikkeesta, molemmat Uudesta-Seelannista. Lisäksi tulossa on roseeta ja blancia Bordeaux’sta sekä kenties pinot noiria Yhdysvaltojen Oregonista.

”Pieniä haaveita”, Outi Jakovirta toppuuttelee, mutta kertoo samaan hengenvetoon suunnittelevansa rieslingin tekemistä Uudessa-Seelannissa keväällä. Sitten onkin taas jo pohjoisella pallonpuoliskolla uusi satokausi…

Blood, sweat, tears

Omaa viinintekokalustoa Three Barrel Projectilla ei ole. Viinit tehdään ystävien tiloilla. Osaaminen ja kontaktiverkosto ovat kasvaneet työn ohessa.

Outi Jakovirta on toiminut Uudessa-Seelannissa viinintekijänä yli vuosikymmenen ja paiskinut töitä sadonkorjuissa ympäri maailmaa. Samuli Pasanen on työskennellyt Outin alaisuudessa ja kiertänyt sadonkorjuissa hänkin.

Three Barrel Projectin viinit ovat ravintolamyynnissä muun muassa Pompierissa ja Juuressa. Omien viinien lisäksi kolmikko tuo maahan myös ystäviensä laatuviinejä. Kyse on paljon enemmän idealismista kuin hyvästä liikeideasta, Jakovirta myöntää.

”Pyrimme saamaan sen verran rahaa, että pystymme jatkamaan tätä – ja nauttimaan jatkossakin elämästä ja hyvistä viineistä.”

Entä millainen Jakovirran mielestä on hyvä viini?

”On kiva juoda viinejä, joiden eteen on nähty vaivaa ja joissa maistuu blood, sweat and tears. Nautin useanlaisista viineistä, mutta loppupelissä taidan olla pinot noir -tyyppiä.”

Lue lisää

4 x ruoka- ja viinipodcast

16.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Viini- ja ruokatrendit 2022 – katsaus viime vuoden ilmiöihin

11.01.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Vuoden herkullisin viini- ja ruokatapahtuma on täällä!

15.09.2022 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä