Artikkelit

Poimi Portugalin makupalat

11.11.2015 Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo

Maistuisiko pala Portugalia? Antti Rinta-Huumo laati viiden portugalilaisen viinin kattauksen, jonka äärellä pääsee kokemaan maan tarjoamia ainutlaatuisia viinielämyksiä. Korkkaa kattaus ja nautiskele!

Perjantaina 13.11. ilmestyvässä Viini-lehdessä matkataan madeirojen perässä niiden kotisaarelle. Lehdessä myös pruuvataan portviinejä.

Sekä madeira että portviini tulevat Portugalista. Maa tarjotaa niiden ohella lukuisia maukkaita viinejä, jotka maistuvat näin loppusyksyn pimenevinä iltoina.

Antti Rinta-Huumo valitsi viisi portugalilaista viiniä, jotka kukin tarjoavat maistiaisia maan ainutlaatuisesta viinitarjonnasta.

Korkkaa ja anna Portugalin maistua! Lisää portviineistä ja madeiroista voit lukea perjantaina ilmestyvästä Viini-lehdestä 8/2015.

5 x Portugalin viini

Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde 2014

Poistunut valikoimasta
Valkoviini / DOC Vinho Verde / Portugali
Sogrape Vinhos
Alvarinho
15,48 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Aperitiivina

Terästankissa Alvarinho-lajikkeesta valmistetun, puhdaspiirteisen valkoviinin melko neutraali tuoksu on pippurisen mausteinen. Siinä on myös pähkinöitä ja sitrushedelmiä muistuttavia piirteitä. Melko kevyt kuiva maku on sekin aromeiltaan neutraali. Viiniä sävyttää hedelmähapot, jotka tuovat siihen eloisuutta ja samalla myös napakkuutta.

Quinta das Setencostas 2011

Poistunut valikoimasta
Punaviini / DOC Alenquer / Portugali
Casa Santos Lima
Camarate, Castelão, Preto Martinho, Tinta Miúda
9,89 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tummille liharuoille & riistalle

Tinta Miúda-, Preto Martinho-, Castelão- ja Camarate-lajikkeista valmistetun punaviinin tuoksu on hyvin kypsän hedelmäinen. Siinä on tummia sävyjä, muhevaa multaa ja hentoa paahteisuutta. Suuntäyttävän pehmeä maku toistaa tuoksun tummasävytteisen mehevät vivahteet. Maussa on luumua, viikunaa, taatelia ja makeita mausteita.

Dom Dinis Reserva Tinto 2011

Poistunut valikoimasta
Punaviini / Vinho Regional Tejo / Portugali
Caves Vidical
Castelão, Tinta Miúda
10,90 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Kovat, kypsytetyt ja suolaiset juustot

Tejon alueen punaviini on valmistettu Tinta Miúda- ja Castelão-lajikkeista. Viinin mehevän muheva tuoksu on tummasävytteinen. Siinä on mustia marjoja, multaisuutta ja paahteisia piirteitä. Melko täyteläinen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Maussa on lisäksi kuivattuja hedelmiä ja makeaa mausteisuutta.

Esporão Reserva 2011

Poistunut valikoimasta
Punaviini / DOC Alentejo / Portugali
Esporão
Alicante Bouschet, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Trincadeira
22,99 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Mediumkypsälle lihalle

Alentejon alueelta tulevassa, eturivin tuottajan Esporãon punaviinissä on hyvin tiivisluonteinen tuoksu. Siinä on mustien marjojen intensiivisiä aromeja. Tuoksu tuo mieleen mustaherukan, karhunvatukan sekä muhevan multaisuuden. Hyvin täyteläinen maku toistaa tuoksun mehevän muhevuuden. Tuoksun tiiviin, mustasävytteisen marjaisuuden lisäksi maussa on yrttejä ja tuntuvaa paahteisuutta.

Mural de Favaios

Poistunut valikoimasta
Muu väkevä viini / DOC Moscatel do Douro / Portugali
Soc. Quinta do Portal
Moscatel Galego Branco
8,74 € (0,375 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Hedelmäleivonnaisille & nautiskeluun

Portugalin väkevöidyistä viineistä tunnetuimmat ovat port ja madeira. Tämä on hieman toisenlainen väkevöity viini portviinien maisemista Douro-joen varrelta. Viini on valmistettu Moscatel Galego Branco -lajikkeesta. Siinä on intensiivinen, paahteinen, kuivattuja hedelmiä aromeiltaan muistuttava tuoksu. Varsin makea maku seuraa aromeiltaan avointa tuoksua. Rusinan, taatelin ja viikunan vivahteet antavat makuun luonnetta.

Lisää Portugalin viinejä löydät Viinistä viiniin -palvelustamme.

Vastaavia artikkeleita

Vuoden rosee 2018 maistuu kesältä!

24.05.2018 Juha Berglund + Antti Rinta-Huumo + Kuva Sami Repo

Pitkä viikonloppu: Lissabon

30.11.2016 Teksti Anna Pöysä + Kuvat Ea Söderberg