Yleinen

Nyt herkutellaan tryffelillä!

12.11.2015 Teksti Katri Saukkonen + Kuva Sami Piskonen + Tyyli Janic Leino + Lähde Lars C. Ingman

Tryffeli on hintava herkku, mutta pieni ripaus tätä juurisientä riittää tekemään arkisesta ruoasta juhla-aterian. Nappaa näppärät vinkit ja tryffeliresepti talteen!

Tryffelit ovat nyt parhaimmillaan. Näiden juurisienten sesonki kestää syyskuun puolivälistä helmikuun loppuun.

Lyhyin kausi on kalleimmalla ja muita harvinaisemmalla valkoisella eli Alba-tryffelillä. Tunnetuimmat paristakymmenestä eri lajikkeesta ovat mustat Perigord- ja Burgundi-tryffelit, jotka sopivat esimerkiksi pastojen, risottojen ja munaruokien maustajaksi.

Harvinaista hunajatryffeliä saadaan vain Unkarin akasiametsistä. Tämä makea tryffeli sopii etenkin jälkiruokiin ja on tällä hetkellä hyvin suosittu muun muassa New Yorkissa.

Maan alla kasvava herkku

Nykyään tryffelit ovat pääasiassa viljeltyjä, mutta niitä tavataan edelleen myös luonnonvaraisena. Tryffeli kasvaa matalilla alueilla esimerkiksi Ranskassa, Espanjassa ja Unkarissa. Se elää symbioosissa yleensä tammen tai pähkinäpuun kanssa.

Nykyään näitä maan alla kasvavia herkkuja metsästetään koirien avulla. Ne haistavat tehokkaasti 5–40 sentin syvyydessä kasvavat sienet.

Hyvänä päivänä mustien tryffelien saalis voi olla pari kiloa, valkoisten vain pari sataa grammaa.

Tryffeleistä kasvaa myös Suomessa noin kymmentä eri lajia, mutta harvat niistä ovat syömäkelpoisia. Yksi niistä on Pohjan tryffeli, joka muistuttaa kalkkitryffeliä. Suomeen on myös perustettu noin 50 mustan tryffelin viljelmää ja niistä odotetaan satoa lähivuosina.

Tryffeli tekee arkisesta ruoasta juhlavan

Baltic Truffle Oy:n toimitusjohtaja Lars C. Ingman kertoo, että huumaavan tuoksuisessa tryffelissä on yli 200 erilaista aromia.

”Se täyttää helposti tuoksullaan koko keittiön ja tartuttaa tuoksunsa myös muihin elintarvikkeisiin.”

Ingmanilla on näppärä vinkki maukkaan munakkaan valmistamiseen: ”Laita hieman tryffeliä kananmunien kanssa lasipurkkiin jääkaappiin yöksi, saat aamulla maukkaan omeletin.”

”Jos taas lisäät joko tuoretta tryffeliä tai pakkaskuivattua tryffeliä perunasoseeseen, muunnat arkiruoan juhla-ateriaksi”, Ingman vinkkaa.

Kokeile Lars C. Ingmanin tryffelillä maustettua perunasosetta.

Tryffeliperunasose

1,5 l kuorittuja puikulaperunoita lohkoina
0,5–1 l vettä
1 tl suolaa
3–4 dl täysmaitoa
valkopippuria
muskottipähkinää
2 valkosipulinkynttä
suolaa
5–10 g tuoretta tryffeliä ruokailijaa kohti

Pese, kuori ja lohko perunat. Lisää ne kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia.
Kaada pois vesi ja soseuta perunat perunansurvimella tai sähkövatkaimella.
Lisää kuumennetua maitoa kunnes saavutat halutun koostumuksen.
Mausta sose halutessasi valkopippurilla, muskottipähkinällä, muutamalla puserretulla valkosipulikynnellä ja suolalla.
Voit myös lisätä pari tippaa tryffeli-oliiviöljyä tai voinokareen.
Lisää loppuvaiheessa tuoretta tryffeliä raastettuna ja tarjoa!

Vinkki: Tuoreen tryffelin sijaan voit käyttää pakkaskuivattua tryffeliä. Muista, että gramma pakkaskuivattua tryffeliä vastaa noin 5 grammaa tuoretta. Laita kuivatut lastut haaleaan veteen (30–40 astetta) noin 20 minuutin ajaksi. Lastut imevät vettä itseensä. Mikäli vettä jää yli, voit käyttää sen soseen maustamiseen. Kostutetut lastut voit leikata pieniksi palasiksi ja sekoittaa perunasoseeseen.

Vastaavia artikkeleita

Pidot enkelten kaupungissa

10.05.2019 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Helppo ja herkullinen vegebrunssi

04.05.2018 Reseptit ja tyyli: Teresa Välimäki Kuvat: Laura Riihelä

Varjoisten kujien kiehtova Palermo

01.05.2018 Mika Niiniranta + Kuva Susa Junnola