viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Nyt herkutellaan tryffelillä!

12.11.2015 Teksti Katri Saukkonen + Kuva Sami Piskonen + Tyyli Janic Leino + Lähde Lars C. Ingman

Tryffeli on hintava herkku, mutta pieni ripaus tätä juurisientä riittää tekemään arkisesta ruoasta juhla-aterian. Nappaa näppärät vinkit ja tryffeliresepti talteen!

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Tryffelien eli juurisienten sesonki kestää syyskuun puolivälistä helmikuun loppuun.

Kausi on lyhyin, muita harvinaisemmalla ja kalleimmalla, valkoisella Alba-tryffelillä. Tunnetuimmat paristakymmenestä eri tryffelilajikkeesta ovat mustat Perigord- ja Burgundi-tryffelit, jotka sopivat esimerkiksi pastojen, risottojen ja munaruokien maustajaksi.

Harvinaista hunajatryffeliä saadaan vain Unkarin akasiametsistä. Tämä makea tryffeli sopii etenkin jälkiruokiin ja on suosittu muun muassa New Yorkissa.

Tryffeli on maan alla kasvava herkku

Nykyään tryffelit ovat pääasiassa viljeltyjä, mutta niitä tavataan edelleen myös luonnonvaraisena. Tryffeli kasvaa matalilla alueilla esimerkiksi Ranskassa, Espanjassa ja Unkarissa. Se elää symbioosissa yleensä tammen tai pähkinäpuun kanssa.

Näitä maan alla kasvavia herkkuja metsästetään koirien avulla. Ne haistavat tehokkaasti 5–40 sentin syvyydessä kasvavat sienet.

Hyvänä päivänä mustien tryffelien saalis voi olla pari kiloa, valkoisten vain pari sataa grammaa.

Tryffeleistä kasvaa myös Suomessa noin kymmentä eri lajia, mutta harvat niistä ovat syömäkelpoisia. Yksi niistä on Pohjan tryffeli, joka muistuttaa kalkkitryffeliä. Suomeen on myös perustettu noin 50 mustan tryffelin viljelmää ja niistä odotetaan satoa lähivuosina.

Tryffeli tekee arkisesta ruoasta juhlavan

Baltic Truffle Oy:n toimitusjohtaja Lars C. Ingman kertoo, että huumaavan tuoksuisessa tryffelissä on yli 200 erilaista aromia.

”Se täyttää helposti tuoksullaan koko keittiön ja tartuttaa tuoksunsa myös muihin elintarvikkeisiin.”

Ingmanilla on näppärä vinkki maukkaan munakkaan valmistamiseen: ”Laita hieman tryffeliä kananmunien kanssa lasipurkkiin jääkaappiin yöksi, saat aamulla maukkaan omeletin.”

”Jos taas lisäät joko tuoretta tryffeliä tai pakkaskuivattua tryffeliä perunasoseeseen, muunnat arkiruoan juhla-ateriaksi”, Ingman vinkkaa.

Kokeile Lars C. Ingmanin tryffelillä maustettua perunasosetta.

Tryffeliperunasose

1,5 l kuorittuja puikulaperunoita lohkoina
0,5–1 l vettä
1 tl suolaa
3–4 dl täysmaitoa
valkopippuria
muskottipähkinää
2 valkosipulinkynttä
suolaa
5–10 g tuoretta tryffeliä ruokailijaa kohti

Pese, kuori ja lohko perunat. Lisää ne kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia.
Kaada pois vesi ja soseuta perunat perunansurvimella tai sähkövatkaimella.
Lisää kuumennetua maitoa kunnes saavutat halutun koostumuksen.
Mausta sose halutessasi valkopippurilla, muskottipähkinällä, muutamalla puserretulla valkosipulikynnellä ja suolalla.
Voit myös lisätä pari tippaa tryffeli-oliiviöljyä tai voinokareen.
Lisää loppuvaiheessa tuoretta tryffeliä raastettuna ja tarjoa!

Vinkki: Tuoreen tryffelin sijaan voit käyttää pakkaskuivattua tryffeliä. Muista, että gramma pakkaskuivattua tryffeliä vastaa noin 5 grammaa tuoretta. Laita kuivatut lastut haaleaan veteen (30–40 astetta) noin 20 minuutin ajaksi. Lastut imevät vettä itseensä. Mikäli vettä jää yli, voit käyttää sen soseen maustamiseen. Kostutetut lastut voit leikata pieniksi palasiksi ja sekoittaa perunasoseeseen.

Lue lisää

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Viinilehden vuoden kokatuimmat reseptit 2023

19.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Sami Repo + Tyyli Juuli Hakkarainen

4 x ruoka- ja viinipodcast

16.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä