Ravintolat

Mansikka on Turun tähti

13.11.2015 Katri

Keittiömestari Erik Mansikka uudisti ensin Turun ravintolakenttää, nyt hän laittoi joulupöydän herkut uusiksi Viini-lehdessä. Lue Mansikan haastattelu.

Oletko käynyt äskettäin Turussa? Kiinnititkö huomiota kaupungin ravintolatarjontaan? Se on nimittäin kehittynyt vauhdikkaasti – ja mukavaan suuntaan.

Näin kehuu turkulainen ravintoloitsija Erik Mansikka, joka luotsaa Vuoden ravintolaksi 2018 valittua Kaskista. Mansikka perusti Kaskiksen yhdessä Simo Raision ja Topi Pekkasen kanssa alkuvuodesta 2014. Edellisenä vuonna Mansikka oli valittu Vuoden kokiksi, joten uusi ravintola sai aikaiseksi mukavasti pöhinää.

Millainen mies löytyy menestystarinan taustalta?

Kuuluit kahden vuoden ajan Suomen kokkimaajoukkueeseen. Millainen kokemus se oli?

”Vastasin yhdestä kylmäpöydän osiosta, jonka ruokien piti säilyä hyvinä kuusi tuntia. Ruoat oli pakko hyytelöidä. En tiedä, oliko sillä juurikaan tekemistä ruoan kanssa, mutta hauskaa se oli ja opettavaista.”

Sinut valittiin Vuoden kokiksi 2013. Mikä oli voittosi salaisuus?

”Turun murre! Se oli neljäs kerta, kun tavoittelin voittoa. Oli pakko voittaa. Tuomaristo kehui, että kypsyydet olivat kohdillaan ja maut hyviä.”

Perustit ravintola Kaskiksen yhdessä Simo Raision ja Topi Pekkasen kanssa vuonna 2014. Miksi?

”Olen kokannut koko ikäni. Vuonna 2013 päätin, että joko alan tehdä sellaista ruokaa kuin haluan tai sitten lähden vaikka telakalle hommiin.”

Mikä on lempiruokasi?

”Ruoka on hyvää, kun joku muu on sen tehnyt. Lapsena suosikkini oli jauheliharisotto.”

Entä suosikkiraaka-aineesi?

”Mustaherukanlehti. Siinä on maku, jota ei ole missään muualla. Se sopii moniin jälkiruokiin ja on hyvä aterian raikastaja.”

Mitä vinkkejä sinulla olisi joulupöytään?

”Murskaa joulupiparit vaniljajäätelöön – saat hyvää piparkakkujäätelöä. Glögin voi keittää itse kirsikoista. Jos keitinperunat eivät uppoa, kokeile ranskanperunoita. Niitä meidän perheessä on syöty aina jouluna. Lipeäkalan voi korvata vaalealla kalalla, vaikka paistetulla siialla.”

 

Vastaavia artikkeleita

5 tapaa auttaa ravintola-alaa

19.03.2020 Kalle Naatula + Kuva Sami Piskonen

Ravintola Tapio – luomuruokaa Lapin korvessa

12.03.2020 Elisa Johansson + Kuva Jarkko Virtanen

Vuoden ravintola 2020 on inarilainen Aanaar

12.02.2020 Teksti ja kuvat Ville Palonen