Yleinen

Käsityöolutta Ranskasta

18.09.2015 Teksti Mikko Numminen + Kuvat Tuukka Ylönen & Shutterstock

Ranskalaiset pienpanimot uskovat oman maan perinteisiin. Oluissa yhdistyvät historia ja ennakkoluulottomuus.

Syksyn aikana kannattaa piipahtaa olutravintoloissa maistelemassa ranskalaisia erikoisuuksia. Lue, mistä on kyse!

viini_0615_oluella_regis_bouillon_tuukka_ylonen_juttukuva

Sanapari ranskalainen olut tuo varmasti suurimmalle osalle mieleen Kronenburgin vaalean lagerin. Sen jälkeen lyö tyhjää. Alkusyksystä olutravintoloissa on kuitenkin tarjolla valikoima ranskalaisia oluita.

Italialaisiin herkkuihin erikoistuneen Monditalyn kampanja esittelee kahden ranskalaisen käsityöläispanimon, Les Brasseurs de Lorrainen sekä Brasserie Mélusinen tuotteita. Kummaltakin on mukana viisi olutta.

Kiinnostava tuttavuus on esimerkiksi Bière de Saint Nicholas. Kuparinruskea, filtteröimätön olut edustaa Bière de Garde -tyyliä, jolla on pitkät perinteet Lorrainen alueella Pohjois-Ranskassa. Alsacen tuntumassa sijaitseva Lorraine oli aikanaan Pohjois-Ranskan tärkein olutalue: siellä sijaitsi sekä alan keskeinen oppilaitos että suurpanimo.

Nykyisin historiasta muistuttaa olutmuseo sekä alueelle viime vuosien aikana nousseet käsityöläispanimot.

Bière de Saint Nicholasin resepti on laadittu yhteistyössä panimon naapurustossa olevan museon kanssa, Les Brasseurs de Lorrainen omistaja ja panimomestari Règis Bouillon kertoo.

”Haluamme rakentaa siltaa historian ja nykyisen käsityöoluiden tekemisen välille. Vanhat ihmiset muistavat vielä Lorrainen perinteiset oluet. Tehtävämme on palvella sekä heitä että nuorempia olutintoilijoita”, Bouillon sanoo.

Oluen nimi viittaa Pyhään Nikolaukseen, joulupukin esikuvaan, jonka juhlinta Ranskassa alkoi Alsacesta.

”Hän on myös suojelupyhimys, jolla oli taito muuttaa vesisade olueksi”, Bouillon muistuttaa.

Ranska ottaa mallia belgialaisista oluista

Pohjoismainen käsityöolutbuumi on saanut innoituksensa Yhdysvalloista. Tuhdisti humaloituja ipoja on turha markkinoida ranskalaisille. Yhdysvaltojen sijaan innoittaja löytyy lähempää, Belgiasta.

”Belgialaiset oluet ovat erinomaisia ja tarjoavat hyvän vertailukohdan meille. Toisaalta olutharrastajille belgialaiset oluet ovat jo hyvin tuttuja. Monet haluavat kokeilla jotain uutta, ja siinä on meidän mahdollisuutemme.”

Kekseliäisyyttä ei ainakaan puutu. Brasserie Méluisen panema Love and Flowers on kevyt vehnäolut, joka on maustettu ruusun terälehdillä. Barde Bleun tummassa oluessa yrttistä makua tuovat poimulehti ja anis.

Juttu on julkaistu Viini-lehdessä 6/2015, joka ilmestyi 11.9.

Vastaavia artikkeleita

Kokkaa bissellä! 4 x olutresepti

21.06.2021 Anikò Lehtinen + kuva Shutterstock

Kesän suosikkioluet ja mielenkiintoisimmat uutuudet

21.06.2021 Anikò Lehtinen + kuva Laura Riihelä

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Nea Berglund – perhetila Bordeaux’ssa

16.06.2021 Viinilehden toimitus