viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Video viinitarhalta: Katso, miten viiniköynnös kasvaa Bordeaux’ssa

24.06.2015 Teksti Juha Berglund + Kuva Antti Rinta-Huumo

Château Carsinin isäntä Juha Berglund asensi videokameran viinitarhalleen Bordeaux'ssa. Tavoitteena ei ole kuvata salaa tilan työntekijöitä, vaan seurata köynnösten kasvua ja kehitystä sadonkorjuuseen saakka.

Katso ensimmäinen video ja näe, mitä keväisellä viinitarhalla tapahtuu.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Viiniköynnöksen kasvun voi tallentaa myös videolle, Viini-lehden perustaja Juha Berglund kertoo kesän kolumnissaan:

Asensin maaliskuun puolessa välissä time lapse -kameran suurelle Merlot-palstallemme Bordeaux’ssa. Kamera on ottanut siitä lähtien tunnin välein kuvia yhdestä viiniköynnöksen oksasta.

Katso videolta, kuinka silmu aukeaa ja alkaa kehittyä ensimmäisen puolentoista kuukauden aikana:

Tarkoitukseni on tallentaa köynnöksen kehitystä aina sadonkorjuuseen asti. Hieman jännittää, pysyykö kamera paikoillaan.

Huhtikuun alussa silmut avautuivat ja lähtivätkin vauhdilla kasvamaan – useamman sentin päivässä.

Jo viisi senttiä kasvaneesta uudesta versosta voi erottaa kaksi rypäleterttua, jotka kasvavat oksan tyviosaan ensimmäisten lehtien keskelle. Videosta voi myös huomata, että toinen silmu ei auennut lainkaan.

Jälkeenpäin ajateltuna oli sinänsä hyvä, että edes toinen silmuista lähti kasvuun.

Kasvitieteilijöiden mukaan köynnöksen koko kasvu hahmottuu itse asiassa jo edellisen vuoden kukinnan aikaan. Vaikka emme asiaa itse pysty näkemäänkään tai todentamaan, niin kukinnan yhteydessä kasvin tulevaisuus on jo ohjelmoitu noin puoleksitoista vuodeksi eteenpäin.

Filmasin ensimmäisen videopätkän toukokuun puoliväliin asti, jolloin uusi versonnut oksa oli jo melkoisesti kasvanut kuvausalueen ulkopuolelle. Tuolloin laajensinkin kuvakulmaa melkoisesti.

Kasvukauden loppuajan kamera saakin sitten näyttää, kuinka oksa eri vaiheissa sidotaan, leikataan ja harvennetaan. Mahdollisesti toinen tertuista poistetaan ja lehdet riivitään. Noin puolessa välissä kukinnan ja poiminnan välillä tertut myös vaihtavat väriä vihreästä tummansiniseen.

Kuten Suomessa myös Ranskassa kevät on tänä vuonna tullut tavanomaista myöhemmin. Runsaat ja jatkuvat sateet ovat aiheuttaneet sen, että köynnöksiä on jouduttu ruiskuttamaan kuparisulfaatilla jo useamman kerran. Homesienisairaudet ovat siitä hankalia, että ne jatkavat leviämistään, jos kasvuolosuhteet ovat kosteat ja lämpimät.

Ennakointi ja etukäteen tehdyt varotoimenpiteet ovat ratkaisevan tärkeässä asemassa, kun toimitaan luonnonmukaisten periaatteiden mukaisesti. On tärkeää, että ilma pääsee kiertämään ja sateiden jälkeen tertut kuivuvat nopeasti.

Jo tästä videosta voi nähdä, kuinka myös maapohjassa kasvillisuus alkaa kasvaa. Tarhoista vastaava Pascal leikkaakin köynnösrivien välissä olevat nurmikot huolellisesti. Löysimmepä myös tarhoilla työskentelevän Soline-rouvan näpyttelemässä kännykkäänsä yhdessä kuvassa pari köynnösriviä kohteemme takana.

Kiistän kuitenkin jyrkästi, että haluaisin päsmätä porukoiden työntekoa ja sen edistymistä kameran avulla.

Viimeisin tieto kertoo, että kukinta etenee erinomaisesti lämpimissä ja aurinkoisissa olosuhteissa.

Lue lisää

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Australialainen pioneeri Wynns Coonawarra Estate

Kaupallinen yhteistyö

26.02.2024 Viinilehden toimitus + kuvat Wynns Coonawarra Estate

Alkon uutuudet syysiltoihin

16.10.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä