Top-viinit

Maista monipuolinen Chile

13.04.2015 Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo

Luirumainen Chile on viinimaana hyvin monipuolinen: niin viileässä viihtyville valkoisille kuin lämmöstä nauttiville punaisille rypäleille löytyy sopiva kasvuympäristö.

Antti Rinta-Huumo valitsi yhdeksän erilaista maistiaista maan viinivalikoimasta. Kokeile, millainen chileläinen on sinun suosikkisi!

Pitkä ja kapea Chile kattaa pituussuunnassa saman matkan kuin reitti Egypistä Pohjois-Ruotsiin. Maaperä ja ilmasto vaihtelevat siis voimakkaasti maan pohjoisosista etelään matkattaessa.

Erot ovat huomattavia myös itä-länsisuunnassa – Tyynimeri viilentää rannikkoa, aurinko kuumottaa keskimaata, ja Andeilta puhaltava tuuli lauhduttaa säätä jälleen maan itäosissa.

Viinimaana Chile onkin monipuolinen, sillä eri rypäleille on tarjolla parhaiten soveltuva kasvuympäristö.

Antti Rinta-Huumo valitsi chileläisten herkkujen joukosta kahdeksan makupalaa, jotka kuvastavat hienosti maan monipuolista pullosatoa.

8 x Chile

Tarapacá Brut Sparkling 2013

Poistunut valikoimasta
Kuohuviini / Viña Tarapacá / Chile
Viña Tarapacá, Brut
Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc
9,98 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Hedelmäisiä kuplia

Kolme aromikasta lajiketta yhdistävän viinin tuoksu on avoin ja hersyvän hedelmäinen. Siitä voi erottaa muun muassa mausteisia eksoottisia hedelmiä sekä kypsiä omenoita ja päärynöitä. Melko runsas maku on lähes kuiva. Aromeiltaan se seuraa tuoksua. Hedelmähapot antavat sille tarvittavaa pirteyttä. Kokonaisuus jättää pitkän kukkaisen ja vahamaisen jälkivaikutelman. Mainio aperitiivi, mutta myös hyvä ruokakuohuva erilaisten kala- ja äyriäisruokien seuraan.

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2013

578227, Alkon tuotesivu
Valkoviini / D.O. Valle del Bio-Bio / Chile
Viña Cono Sur
Riesling
13,99 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Intensiivistä rieslingiä

Bío Bío -laakson viileydessä tuotetussa rieslingissä on tyylikkään hedelmäinen, avoin ja puhdaspiirteinen tuoksu. Siinä on persikkaa ja persikan kiveä, hunajamelonia ja erittäin kypsää punaista omenaa. Varsin runsas maku on lähes kuiva. Tuoksun aromeja läheisesti seuraava maku on suutuntumaltaan lähes öljymäinen. Tiiviistä mausta voi lisäksi erottaa hunajaa, kukkaisuutta, reilua mineraalisuutta, limeä ja kypsää aprikoosia. Tämä raikas valkoviini sopii runsaiden, mutta selkeämakuisten äyriäisruokien seuraan. Myös paistetut tai grillatut punalihaiset kalaruoat saavat viinistä oivan kumppanin.

Adobe Gewürztraminer Reserva 2014

Poistunut valikoimasta
Valkoviini / DO Valle del Rapel / Chile
Emiliana
Gewürztraminer
10,48 € (0,75 l)
Luomu
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Mausteinen & kukkainen gewürztraminer

Tämän terästankissa valmistetun valkoviinin vivahteikas aromimaailma on runsas, eksoottisen hedelmäinen, makean mausteinen ja kukkaisen parfyyminenkin. Siinä on myös rusinaisuutta. Täyteläisen runsas maku on sekin makean mausteinen ja muheva. Kypsä hedelmäisyys saa viinin maistumaan suussa lähes makealta. Adoben seuraksi sopivat täyteläiset punalihaiset kalat paistettuna tai grillattuna. Myös selkeämakuiset vaaleat lihat ja itämainen, mausteinen keittiö sopivat viinin seuraan erinomaisesti.

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2014

Poistunut valikoimasta
Roseeviini / Central Valley / Chile
Miguel Torres
Cabernet Sauvignon
10,98 € (0,75 l)
Eettinen
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Marjainen rosee cabernet sauvignonista

Tämä intensiivinen ja huikean aromaattinen roseeviini on valmistettu Cabernet Sauvignon -lajikkeesta. Central Valleyn rypäleistä valmistetussa viinissä on tiivishenkinen tuoksu, joka viestii hyvin aromikkaista marjoista. Tuoksusta voi erottaa muun muassa mustaherukkaa ja kirsikkaa. Maku on sekin runsaan aromikas ja ryhdikäs. Tuoksun tiiviiden aromien lisäksi maussa on yrttisyyttä, sekä kypsän puolukan ja karpalon vivahteita. Vaikka viini toimii seurustelujuomanakin, on se myös erinomainen ruokarosee. Tarjoa seuraksi vaikkapa runsaita kermaisia pastoja, täyteläisiä salaatteja ja grillattua tai paistettua vaaleaa lihaa.

Llai Llai Grenache 2012

403477, Alkon tuotesivu
Punaviini / Valle del Maipo / Chile
Viña Dos Andes
Grenache
11,89 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Rustiikkinen & ryhdikäs grenache

Grenache sekoitetaan varsin usein muiden lajikkeiden kanssa. Tässä 100-prosenttisessa grenache-viinissä on avoin, nahkaisen mausteinen ja luonteeltaan rustiikkinen tuoksu. Siinä on myös muun muassa hapankirsikkaa ja yrttisyyttä. Keskitäyteläinen maku seuraa rustiikkisuudessaan tuoksua. Siinä on tuoksun aromien lisäksi hentoa savuisuutta ja kukkaista parfyymisyyttäkin. Herkullisen kirsikkainen hapokkuus ja pehmeät tanniinit antavat makuun miellyttävää ryhdikkyyttä. Tämä suutuntumaltaan mehukas viini on monikäyttöinen erilaisten liharuokien, myös pitkään haudutettujen seuraan. Kokeile myös erilaisten kasvishöystöjen kanssa.

Montes Reserva Malbec 2013

Poistunut valikoimasta
Punaviini / DO Valle de Colchagua / Rapel, Chile
Montes
Malbec
11,30 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tuhti & paahteinen malbec

Argentiinan ohella myös Chilessä valmistetaan maukkaita malbec-viinejä. Tämän Montesin Reserva Malbecin tuhti ja runsas tuoksu on mehevän hedelmäinen ja paahteinen. Siitä voi erottaa muun muassa tammikypsytyksen tuomaa mausteisuutta. Myös runsas maku on tuhti ja mehevä. Viini on sävytykseltään lähes musteenomaisen tumma. Suutuntuma on syvä ja hedelmäisen täyteläinen. Pehmeät parkkihapot antavat ryhtiä ja tukevat viiniä tyylikkäästi. Kokeile viiniä tummien grillattujen liharuokien ja suurriistan kera. Se viihtyy myös kypsien kovien juustojen seurassa.

Caliterra Tributo Single Vineyard Syrah 2012

Poistunut valikoimasta
Punaviini / DO Valle de Colchagua / Rapel, Chile
Caliterra
Cabernet, Malbec, Merlot, Shiraz
12,54 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tiivis & tummasävytteinen syrah

Colchaguan laaksossa tuotetun punaviinin tuhti tuoksu on tummasävytteinen ja paahteinen. Siitä voi erottaa myös kypsien tummien marjojen aromeja, samoin tammikypsytyksen tuomaa mausteisuutta. Myös maku on tuhti ja tummaväritteinen. Viinissä on mustaherukan ja karhunvatukan sävyttämä aromimaailma ja tätä ryhdittää tammen tuoma makea mausteisuus. Lisäksi kokonaisuudesta voi erottaa pippuristakin mausteisuutta. Jäntevän tiivis punaviini on maukkaimmillaan medium-kypsän tumman lihan ja suurriistan seurassa.

Mayu Reserva Carménère 2013

Poistunut valikoimasta
Punaviini / Valle De Elqui / Chile
Viña Mayu
Carmenère
14,49 € (0,75 l)
Eettinen
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Herukkainen & yrttinen carmenère

Lähes kansallissankarin asemaan nousseesta Carmenère -lajikkeesta valmistetussa viinissä on hyvin mustasävytteinen tuoksu, jossa on multaisuutta, paahteisuutta, karhunvatukkaa ja myös tiivistä, makeaa mustaherukan aromia. Maku on erittäin runsas ja intensiivisen hedelmäinen. Tuoksun aromien lisäksi makua sävyttää savuisuus, tummat luumut ja yrttinenkin sävy. Lähes pureksittavan paksu hedelmäisyys ryhdittyy runsaiden, mutta pehmeiden tanniinien ja hapokkuuden ansiosta. Tällainen lähes hillomaisen intensiivinen punaviini saa vertaistansa seuraa tummista liharuoista mediumkypsänä - myös aromikas riista maistuu carmenèren kanssa.

Vastaavia artikkeleita

Savua rypäleissä – miten maastopalot vaikuttavat viineihin?

07.01.2020 Teksti Mika Vanne

Viini ja suklaa sulavat suuhun

16.12.2019 Kuva Laura Riihelä

Bill Spence, Uuden-Seelannin sauvignon blancien isä

01.08.2019 Ilkka Sirén + kuva Sampo Korhonen