Matkat

Viinimatkalle Toscanaan? Ota nämä 6 asiaa huomioon

17.10.2014 Ilkka Nousiainen + Kuvat Sami Piskonen

Toscana on viinimatkailun suosikkikohde vuodesta toiseen. Jos tähän kauniiden kukkuloiden kehystämään alueeseen haluaa tutustua sesongin ulkopuolella, omatoiminen agriturismi on paras vaihtoehto.

Poimi talteen vinkit Toscanan viinimaille.

viini_0714_toscana_agriturismi_sami_piskonen_juttukuva

Sesongin ulkopuolella paras tapa tutustua Toscanaan on omatoiminen agriturismi. Näillä vinkeillä se onnistuu.

1. Ennakkosuunnittele

Aloita matkasi lentämällä Roomaan tai Firenzeen ja vuokraamalla auto. Rakenna matkasuunnitelma huolella ennakkoon. Hyvin tehdyt kotiläksyt eivät estä suunnitelmien muuttamista paikan päällä.

Parhaimman ja henkilökohtaisimman palvelun saat matkustaessasi sesongin ulkopuolella, lokakuusta huhtikuuhun.

2. Varaudu ruuhkiin ja tietulleihin

Älä sorru vuokraamaan liian prameaa autoa. Toscanan keskiaikaiset kaupungit ja kylät on rakennettu ahtaasti rinteille, joten kadut ovat kapeita. Näissä olosuhteissa nousevat pienen ja näppärän auton edut arvoonsa.

Rooman lentokentältä Fiumicinosta on hyvä lähteä pohjoiseen A11-moottoritietä eli Autostradaa kohti Civitavecchiaa. Näin vältät Rooman keskustan ruuhkat. Maksullisia moottoriteitä varten on hyvä varta muutama euron kolikko.

3. Ota illalliskutsu vastaan

Ennakkoon laaditut matkasuunnitelmat on usein viritetty liian tiukaksi. Sesongin ulkopuoliseen turismiin sopii kuitenkin parhaiten hidas tempo.

Majatalon isännillä on aikaa jutella vieraidensa kanssa ja nauttia näiden kanssa yhteistä illallista – mistä voi tulla koko matkan kohokohta. Turistin sijaan matkailija voi tuntea olevansa osa italialaista elämänmuotoa, La Vita Italianaa ja Bella Figuraa.

4. Suuntaa Sienaan

Firenze on kulttuurin runsaudensarvi. Uffizin galleria, Palazzo di Pitti, Botticellin Venuksen synty ja Michelangelon David voivat tuottaa esteettisen ähkyn, jota kutsutaan Firenzen syndroomaksi. Sitä pelkäävä voi tutustua kulttuuriin pienempinä haarukkapaloina tekemällä päiväretken Sienan, San Gimignanon ja Montalcinon kaupunkeihin.

Sienan todellinen kruunu on kaupungin korkeimmalle kukkulalle 1300-luvun lopulla valmistunut katedraali, jota on luonnehdittu yhdeksi maailman kauneimmista kirkoista.

5. Vieraile tasting-tuvissa

Viinitiloille pääsee tutustumaan vaivattomasti. Asia järjestyy paikan päällä esimerkiksi tasting-tuvissa, joita löytyy joka puolella Toscanaa. Esimerkiksi Montalcinossa niitä on vieri vieressä.

Omaa suosikkiviiniä voi ostaa joko mukaan tai tilata laatikossa kotiin lähetettäväksi. Viinin lisäksi kannattaa maistella myös muita herkkuja, kuten vuohenmaidosta valmistettua pecorino-juustoa.

6. Syksyllä ja talvella on halvempaa

Toscana on nahkatavaroiden, laukkujen, kenkien, vöiden, kukkaroiden ja keramiikan ostajalle aarreaitta. Syksyllä ja talvella niidenkin hinnat ovat halvempia kuin kuumimpina turistikuukausina.

Vastaavia artikkeleita

Toscanan tunnelmaa syysviikonloppuun

Kaupallinen yhteistyö

01.10.2020 Viinilehden toimitus

Italialainen illallinen, per favore!

Kaupallinen yhteistyö

01.10.2020 Viinilehden toimitus

Ella Kanninen – Kammoan liian hiljaisia ja steriilejä ravintoloita

28.01.2020 Pirjo Houni + Kuvat Yle/Filmaattiset ja Peter Ponnath