viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Grüner Veltlinerin ruokakumppanit

25.02.2014 Ulla Häkkinen + Kuva Shutterstock

Raikkaan hapokas ja herkullisen hedelmäinen Grüner Veltliner on hurmannut valkoviinien ystävät ympäri maailman. Yö- ja päivälämpötilojen vaihtelusta nauttiva rypäle viihtyy etenkin Itävallan tarhoilla. Mutta millaiset ruoat sopivat tämän itävaltalaisen valkoisen seuraan?

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

viini_0214_pruuvi_gruner_veltliner_juttukuva_shutterstock

Grüner Veltliner on herkullisen hedelmäinen ja hapokas rypäle, josta on tullut Itävallassa suorastaan kansallislajike. Se viihtyy hyvin Keski-Euroopan tarhoilla, joilla päivä- ja yölämpötilojen erot ovat suuria. Pitkästä kasvukaudesta hyötyvä Grüner Veltliner kypsyy verrattain myöhään syksyllä.

Rypäleen raikas hapokkuus, herkullinen hedelmäisyys ja mausteisuus sopivat täyteläisyydestä ja tyylistä riippuen hyvin monenlaisten ruokien kanssa. Jopa hankalana pidetyt raaka-aineet, parsa ja artisokka, rokkaavat grüner veltliner -viinin kanssa suvereenisti.

Kevyet ja raikkaat viinit sopivat loistavasti sellaisenaan nautittavaksi. Ne täydentävät hienosti kesäisiä, yrteillä ja sitruunalla maustettuja salaatteja. Grüner veltlinerit toimivat loistavasti myös vuohenjuuston kanssa. Myös sushi sopii uskomattoman hyvin nuorille viineille, samoin kuin melkein mikä tahansa aasialainen ruoka.

Viinien mausteisuus sopii niin tuoreiden yrttien kuin voimakkaampien mausteiden kanssa. Ota kuitenkin huomioon, että mitä runsaampaa ruokaa tarjoat, sitä runsaampaa viinikin saa olla.

Keskitäyteläisten, hienon hapokkuuden, eleganssin ja runsaan hedelmäisten viinien kanssa kannattaa kokeilla niin grillattua kuin paistettua kalaa.  Valitse runsaammille viineille, joissa on myös korkeampi alkoholipitoisuus, punalihaista kalaa. Mineraaliset ja suoraviivaisemmat viinit loistavat kotimaisen järvikalan kanssa. Myös äyriäiset ja niiden luontainen, hieman makea maku on kuin tehty runsaan hedelmäisille viineille.

Voimakkaat ja täyteläiset grüner veltliner- viinit, jotka on usein valmistettu myöhään poimituista rypäleistä, ovat erittäin tiiviitä maultaan. Vaaleat lihat, kuten paahdettu possunfile tai kevätkananpoika yhdessä vaikkapa paahdetun paprikan kanssa rakastavat tällaisia viinejä. Runsas, tasapainoisen hapokas viini myös raikastaa klassisen wienerschnitzelin makua.

Loistavia vinkkejä siitä, millaisia viinejä kannattaa eri ruokien kanssa tarjota, löydät Wines of Austrian sivuilta.

Lue lisää

Alkon uutuudet syysiltoihin

16.10.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Festareiden täydeltä viiniä – TOP 3 festareiden viinitarjonta

23.08.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Festivaalit

4 x ruoka- ja viinipodcast

16.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä